2009-11-26 12:48 #0 av: karlrobert78

Alla är varmt välkommen att köpa/sälja/byta modeller och andra varor på denna sajt. Lite regler och policyer finns dock. Följs detta blir det smidigare för dig som köper och dig som säljer.

pengar.jpg

Regler vid annonsering

 1. Annonsören är personligen ansvarig för sin annons. Modellbygge iFokus ansvarar inte för den utannonserade varan och medlar inte i frågor gällande tvist.
 2. Du är personligen ansvarig med de risker som kan finnas med att handla varor via distans, Modellbygge iFokus tar inget ansvar för bedrägerier utöver eventuell avstängning.
 3. Alla tvister löses av de parter som är inblandade och inlägg i forumet om tvister tas bort.
 4. Varor som inte är tillåtna att sälja enligt svensk lag får inte annonseras, exempelvis vapen, förbjudna substanser eller kopior på upphovsskyddade verk.
 5. Det är inte tillåtet att erbjuda varor till försäljning som du sedan beställer i efterhand hos leverantör eller tillverkare.
 6. Alla varor måste ha pris i svenska kronor och s k budgivning är inte tillåten, vill du sälja med budgivning kan vi rekommendera Tradera, eBay UK eller någon annan auktionssajt.
 7. Det är inte tillåtet att annonsera på budgivningssajter samtidigt som annons finns på denna sida, upptäckts detta kommer din annons att tas bort från denna sida.
 8. Kartellbildningar och uppmaning om att inte bjuda eller köpa på andra sidor är inte tillåtet.
 9. Säljer eller köper du varor och är företag skall detta framgå tydligt i inlägget.

För att styra upp det lite har vi även tagit fram policyer för er som gör affärerna kanske lättare att genomföra utan missförstånd. A och O vid affärer är alltid att vara tydlig och använda sunt förnuft!

 

Policy vid annonsering

 1. Försök att alltid vara så tydlig i bilder och beskrivning vid annonsering. Uppge skalan för varje objekt. Finns det fel och brister i varan uppge det för att minska missförstånd och besvikelse. Börja helst rubriken med K:, S: eller B:.
 2. Helst ser vi att du använder egna bilder på det du vill sälja och inte bilder från tillverkare.
 3. Undvik att länka till andra sidor där dina varor finns presenterade.
 4. Har du möjlighet så uppge gärna porto, eventuella olika leveranssätt och vikt på paketen.
 5. Uppge gärna betalningssätt. Bra är om du som säljare kan göra det så säker som möjligt för din köpare genom att använda ex. PayPal, Payson eller Internetgirot

 

Policy för köpare

 1. Var tydlig i tråden om du bara är intresserad av varan i allmänhet eller vill köpa varan direkt. Exempel på detta kan vara att du vill veta mer om varan innan eventuellt köp.
 2. Kutym är att först till kvarn gäller, att då lämna högre bud, om flera är intresserade, är inte tillåtet - se regler.
 3. Bestäm köpet i tråden och sköt sedan kontakten via PM/mail.
 4. Var tydlig i kontakten med säljaren, för att minska missförstånden. Många misslyckade affärer består just i dålig kommunikation.
 5. Undvik att gå på klassiska fällor såsom:

  Betala aldrig i förskott och skicka aldrig varan innan du fått betalt, om du inte känner eller litar på säljaren. Använd i så fall Internetgirot/PayPal/Payson/Postförskott!

  Lämna aldrig ut ditt bankkonto när du säljer. Om du inte vet vem som sätter in pengarna och kan bli återbetalningsskyldig. Använd Internetgirot/PayPal/Payson/Postförskott.

  Att säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad.

  Se upp med erbjudanden som kan vara "för bra för att vara sant".

 

Följer vi alla dessa regler och policyer för köp, sälj och byt så kan vi minska risker för alla at bli lurade eller missförstådda, som leder till dålig stämmning, när vi handlar av varandra.

Shoppa lungt!

Medarbetarna på Modellbygge iFokus

Genom

Marcus Johnson