Etikettairbrush-och-färg
Läst 378 ggr
mangemani
2020-08-08, 19:52

gloss/semi gloss färger

har alltid använt mig utav model masters färger när jag har målat bilar, trailers, lastbilar och dragbilar då jag älskar finishen  utav deras gloss färger. men nu fick jag reda på att model masters färger kommer att sluta att produceras. de finns att löpa fortfarande, men när de är slut så är de slut för evigt.

så det är lika bra att redan nu försöka att hitta en värdig ersättare. vilka tillverkare finns det som tillverkar gloss och semi/gloss färger i akryl? lifecolor har jag fått tipset om, men det måste väl finns mer tycker jag?

om det inte skulle finnas, låt mig då få omformulera det hela, om ni har en dragbil som ni vill ha i en glossig blank färg, hur gör ni? funderade i början på att köpa riktiga sprayfärger som man målar riktiga bilar med, men grejen med dem är ju att om man klantar sig och färg hamnar på den färdiga utan, så har dessa ingen backup färg på burk som man simpelt kan använda för att måla över misstaget, utan man måste då spruta spray färgen i en kopp och sen måla, och jag vill helst slippa det.

tips och råd tack.

MarkusN
2020-08-08, 20:42
#1

Jag svarar inte på frågan men gillar att hjälp-spekulera 😃😇 

Är det uteslutet att klarlacka (gloss) en matt färg? Bygger inte bilar, så jag vet inte om resultatet är tillräckligt? Det kanske inte blir tillräckligt övertygande blankt?

Jag kom att tänka på en produkt till, men jag vet inte hur man använder den, eller vilket förarbete som krävs, men googla "Tamiya modelling wax" om du inte redan vet vad det är.

mangemani
2020-08-08, 20:51
#2

jo, det var ju faktiskt ett bra alternativ som du kom med där, att klarlacka en matt färg, man kan ju dra på 2-3 lager så att det blir ännu blankare om jag inte skulle bli nöjd med 1 lager, så det kan ju funka,DOCK, så har jag väldigt dålig erfarenhet utav klarlack på spray burk då det har sabbat många modeller tidigare, så jag skulle gärna vilja hitta en klarlack gloss på burk, som man kan pensla på och som helst inte torkar så fruktansvärt fort.

har du några tips på någon burk gloss lack och som är akrylfärg vänlig?

Proosen
2020-08-08, 21:11
#3

Den här är lackad med Citadel Corax white sprayburk, deras akryl spädd med Vallejo airbrush thinner och flow improver körd genom airbrush. Klarlackad med Montana Tech UV-resistent clearcoat. /Niclas

medarbetare på Modellbygge iFokus!
mangemani
2020-08-08, 21:16
#4

använder inte AB, bara pensel :)

Proosen
2020-08-08, 21:21
#5

Då är du nog utelämnad till sprayburkar, Tamiyas är suveräna. Multona, Belton och Hagmans är också bra. Köpte färg på sprayburk gjord för riktiga bokar, den är lite väl tjock för modeller. Jag fick tanka ur, späda och blåsa med sprutan. Dom penselfärg torkar den för snabbt. Det är trist att MM försvinner, speciellt som Humbrol inte riktigt håller måttet längre. /Niclas

medarbetare på Modellbygge iFokus!
mangemani
2020-08-08, 21:27
#6

grejen är att det typ bara är hytten som ska vara i gloss, resten, själva underredet och andra mindre delar, ska vara i semi gloss, därför skulle det underlätta om de fanns på burk, så att man kan pensla på dessa enskilda bitar. gloss lack på sprayburk till hytt delarna, visst, det kan funka fint, men det är ju allt det andra som blir kruxet isf, ja såvida man inte kan få tag i semi gloss på sprayburk med. finns semi gloss på sprayburk?

Hayabusa
2020-08-09, 11:01
#7

Tamiya har ett hyggligt sortiment av färg, finns även en semi-gloss black X-18 t ex. Den återfinns även som sprayburk (dock annan typ av färg) samt i deras LP-serie. 

GSI Creos (Gunze) har även de en uppsjö färger i olika kulörer:

http://www.mr-hobby.com/en/categoryList.php?cType=1

mangemani
2020-08-09, 13:09
#8

ja nu hittade jag den när du nämnde den, jamen då så, då kanske det ordnar sig ändå då, glossen fixar jag med clearcoaten, men det var semi glossen jag var lite orolig över.

finns det något inom tamiyas sortiment som hindrar färgen från att torka så fort? vallejo har ju sin retarder vilket ger en några sekunder extra så man hinner att arbeta ut färgen med penseln, har tamiya något liknande? tamiyas färger torkar ju rätt så fort.

Jolly Roger
2020-08-09, 13:19
#9

Hej! Ja, Tamiya har en egen retarder.

mangemani
2020-08-09, 14:00
#10

kan dock inte hitta det, går det under ett annat namn än "retarder"? tittar på modelljärvägsspecialistens hemsida där jag beställer ifrån och de har ju det mesta när det gäller tamiya

Jolly Roger
2020-08-09, 14:58
#11

Verkar vara slut hos de flesta i Sverige. Finns i lager hos säljare inom eu dock. En snabb googling ger dock tips om winsor & newton flow improver som en möjlig ersättare. Kanske kan fungera med andra märken också.

Hayabusa
2020-08-10, 09:16
#12

Har i flera år använt Liquitex Airbrush Medium till Tamiyas XF/X-färger.  Fungerar väldigt bra, färgen ändrar fullkomligt karaktär. Funkar även till Vallejo, Gunze m.fl men bäst är att testa själv innan. Ett flertal färgfabrikat har någon retarder i sitt program, men svårt att veta hur "universella" de är. 

https://www.zinkvit.se/sv-se/a/P5908/liquitex-e-airbrush-medium-237ml.html

mangemani
2020-08-10, 15:41
#13

var in och läste på sidan och det verkar vara en bra produkt och stor förpackning så att det räcker ett tag.

jag hittade ni till min glädje att semi gloss fanns på burk i tamiyas sortiment och jag tror jag skymtade även gloss på burk i mitt sökande(dock osäker på glossen), går det att använda denna retarder till glossen med eller är det bara vanliga färger den är avsedd för?

Hayabusa
2020-08-10, 17:21
#14

#13 Den fungerar till det mesta, men som sagt - prova innan.

Upp till toppen