2007-01-07 20:02 #0 av: StefanW

INTERNATIONAL PLASTIC MODELLERS' SOCIETY, IPMS är en förening som tillvaratar plastmodellbyggarnas intressen. IPMS grundades i England år 1963, och sedan dess har det startats fristående avdelningar i ett 40-tal länder, däribland IPMS Sverige som grundades 1967 och för närvarande har omkring 350 medlemmar, ett antal som för närvarande ökar med 10% per år.

IPMS är en ideell förening som är helt politiskt och religiöst obundna. Styrelsens säte har vandrat mellan Stockholm och Göteborg några gånger, och nu är Göteborg inne på tredje året i denna vända. IPMS motto är "By modellers, for modellers"

 

Scala är IPMS Sveriges medlemstidning som distribueras med fem nummer per år. Den innehåller det som medlemmarna vill skriva om och så förstås aktuell information om modellbygge i Sverige och världen.

 

Deras hemsida hittar du på: IPMS-Sverige

 

Jag har själv varit medlem under ett antal år och kommer att försöka ta mig i kragen och ställa ut några egna alster på någon tävling framöver. Det är väl det att man till en början tittade mycket på de "gamla" och såg vad de hade åstadkommit. Först trodde man att så bra kan jag aldrig göra, men efter att ha talat med många byggare så upptäckte jag hur frikostigt de delade med sig av sina egna erfarenheter, och inte hörde man något dåligt om de modellerna som fanns att beskåda! Utan istället kom det konstruktiv kritik som har till syfte att hjälpa den som är på väg att nå fram till sitt mål! För det kan nog inte understrykas att alla bygger för att det är roligt. Tips och råd från andra byggare lyfter den tveksamme till oanade höjder. Om man bjuder på sig själv får man mycket tillbaka. På nätet så finns det ett antal forums sidor som jag kommer att referera till för att visa hur öppet hobbyn arbetar, det är inte något hemligt och dolt ordenssällskap.

 

Tävlingar och utställningar!

Varje år så anordnar olika lokalföreningar tävlingar och utställningar runt om i landet.  IPMS-Open är en årlig tävling och utställning för skalamodellbyggare. Med över 25 års tradition blir IPMS Open det största evenemang av sitt slag i Sverige och en av de viktigaste i Norden. Evenemanget arrangeras av IPMS-Sverige. den brukar vara i april varje år, titta in på IPMS-Stockholms hemsida där det finns uppgifter och bilder från tidigare tävlingar.

IPMS-Göteborg har sin tävling på hösten och kallas Modell Göteborg, på deras hemsida hittar du information om kommande tävling och det finns bilder där från tidigare tävlingar.

C-4 Open är Sydsveriges största evenemang för modellbyggare! På deras hemsida finns information och bilder från tävlingarna.

 

Lokalavdelningar inom IPMS-Sverige som finns i dag är:

Dalarna, Göteborg, Helsingborg, Kalmar, Skåne, Stockholm, Umeå, Uppsala, Västerås, Öresund och Östergötland. På IPMS-Sveriges hemsida finns det uppgifter med kontakt personer för respektive lokalförening.

 

Lokalförening i Skaraborg

Jag kommer att försöka starta en lokalförening för IPMS här i Skaraborg som kommer att ha som syfte att främja modellbyggandet och locka nya till hobbyn. Därtill tror jag att det vore roligt om man kunde träffa modellbyggare på bygden och få möjlighet att utbyta erfarenheter, Annonsering om detta finns bl.a. på detta forumet, förhoppningsvis kan man sprida informationen över nätet. Jag kommer först och främst att se till att denna sajt kommer igång (och hålls levande) efter det kan man få till nya besökare som kommer att upptäcka denna sida och se den som ett hjälpmedel att finna svar på sina frågor och funderingar som alltid dyker upp när man bygger. Det skall vara lätt att hitta och man skall inte behöva vänta för länge på svar! Om detta sedan även ger yngre (och äldre) en möjlighet att hitta till denna hobby, så är det ju bara positivt. Jag tror att dagens ungdomar som sitter mycket framför datorer kan behöva få göra något med sina egna händer! Det går inte att bygga modeller med datorn, däremot så kan man finna mycket information och få svar på sina frågor med hjälp av datorn. Det som ger allra mest är ändå när man får möta likasinnade som också brinner för hobbyn och får utbyta sina färdigheter med varandra.

 

Här följer lite bilder från mitt besök på Modell Göteborg 2006 ur mitt egna fotoarkiv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

//Stefan -1077

 

Relaterade länkar

Av: StefanW

Datum för publicering

  • 2007-01-07