Annons:
Etikettfartyg-båtar
Läst 1980 ggr
bolin
1/2/20, 10:11 AM

Swampscott Dory av bolin - BlueJacket - skala 1:12

Så börjar mitt förstlingsbygge av ett modellfartyg i trä. Det är en modell av en segeleka från USAs östkust. Enligt tillverkaren (och försäljaren på Eskader i Stockholm) skall det vara en modell lämplig för nybörjare (som jag).

Även om modellen inte verkar vara en kopia efter någon specifik båt så verkar den tämligen trogen verkliga förlagor. Jag surfade runt och hittade ritningar för att bygga sådana båtar i fullskala. De lite suddiga förhandsvisningarna verkar stämma mycket väl överens med denna modell. Det enda som jag tror inte stämmer är att spanten i modellen blir oproportionerligt grova.

Modell i låda med färger

Jag köpte även med färger. Dessa motsvarar hur modellen som finns byggd i Eskaders butik är målad, inte hur leverantörens foton ser ut. Jag har inte bestämt mig hur jag skall måla den till slut. Bilder på nätet visar på en ganska stor variation i färgsättning av båtar av denna typ.

Annons:
DIOWORK
1/2/20, 1:22 PM
#1

Ser ut som det blir ett trevligt bygge:) /Erik

bolin
1/4/20, 9:31 AM
#2

Tack för de vänliga orden. Bygget verkar trevligt. Inte så komplicerat, men ändå med en del utmaningar. Eftersom det är en öppen båt finns det inte så många ställen att gömma misstag under några lager spackel och färg.

Så första stegen tagna. Jag har byggt ihop spanten. Trät i byggsatsen är lind (basswood) med några detaljer i mörkare trä.

Spanten med förstärkningar

Redan här kom det första vägvalet. Den fina kvalitén på trät skulle göra sig fint som betsat och lackat. Då behöver delarna betsats först innan de limmas, annars är risken stor att limspill kommer hindra bets att tränga in. Som synes valde jag att inte betsa. Jag hoppas att målning ger mig lite större möjligheter att dölja mina misstag.

En iakttagelse var att de laserskurna delarna inte överensstämmer helt med ritningen. Någon halv grads fel här och någon halv millimeter fel där. Jag monterade ihop spanten ovanpå ritningen och försökte få det så rätt som möjligt. Får se om det påverkar något.

/Tobias

bolin
1/5/20, 8:35 AM
#3

Nästa steg, att limma spanten vid bottenplankan.

Spant limmade på bottenplanka med hjälp av stödväggar.

Jag byggde två stödväggar för att kunna limma vinkelrätt. Det är inte så mycket bottenyta på spanten, så jag tänkte att risken för att de skulle hamna snett var stor om jag inte hade något ordentligt att fästa mot. Här visade det sig att några av spanten inte går ända ut till sidan av bottenplankan, de börjar vinkla upp redan någon mm in. Jag får se om det ställer till problem vid plankningen.

Modellen (och riktiga båtar av denna typ byggs uppochned) så nästa steg är att limma fast den vid en byggplatta.

Bottenplankan behöver även böjas så att botten blir något rundad (det första och sista spantet, samt för och akter når inte ned till bottenplattan annars). Jag blötte en trasa och körde den en minut i mikron och lade den sedan ovanpå.

När botten kröks böjs även första och sista spantet in. Ritningen är inte så tydlig på denna punkt, men jag hoppas det inte ställer till problem.

https://www.nomadboatbuilding.com/project/swampscott-dory/

Till höger, ett exempel på bygge av samma båttyp i full skala.

bommen99
1/5/20, 12:10 PM
#4

Hej Tobias och välkommen till träbåtsvarvet. Verkar som att träbåtsmodellbyggare (väldans långt ord) här på forumet näst intill har "dött ut", så extra välkommen 😃

Ditt bygge ser ju bra ut och att du är noga är ju bra då småfel i början blir stora hinder på slutet. Följer givetvis ditt bygge 👍

//håkan

bolin
1/6/20, 9:30 AM
#5

Tack för hälsningen.

Jo det verkar onekligen lite dött här på sidan, hoppas att det bara är ett tecken på att man flyttat till Pintrest och andra ställen, inte att hobbyn är på utdöende.

Fasar av kanterna på bottenplanka och spanten.

Jag har kommit en bit vidare. Limmade fast bygget på bottenplattan. Tyvärr lite svårt att få det att fästa akterspegeln. Krökningen av botten blev inte fullständig och den vill fjädra upp. Tyvärr är MDF-skivan rätt hård och nålar har svårt att fästa. Måste kanske borra ett hål i den och spika fast.

Sedan dags att böja första bordet. Tänkte basa det inlindat i en våt trasa i mikron, men plankan var för lång. Så jag värmde trasan och lindade sedan den runt i någon minut. Sedan var det mycket enkelt att forma plankan. Jag har ingen erfarenhet av basning sedan tidigare, så jag visst inte vad jag hade att vänta.

Första bordet på babord fäst för att torka

Provade ett antal olika klämmor. De jag köpt på Biltema var för starka, men klädnypor och några hårklämmor var lagom. Jag specialutrustade även ett par klämmor med pålimmade tändstickor för att hålla ned bordet mot spantet. Det satt inte så bra (inte så stark i nypan).

/Tobias

rocc1
1/11/20, 11:36 AM
#6

Kul med fler träbåtsbyggare här, ser ut att bli jättebra, tar man det bara lugnt och är noggrann så brukar det mesta lösa sig 🙂

Fördelen med trä är att det är enkelt att göra nya delar om det skulle behövas, vilket nog dom flesta behövt😃

Rolf

Annons:
bolin
1/11/20, 5:22 PM
#7

Tack för de uppmuntrande orden.

Jag har kommit en bit vidare. Försökt ta det lugnt och arbeta noggrant.

Limming av andra plankan på babord.

Efter att två bord har limmats fast på bägge sidor är skrovet tillräckligt stabilt för att kunna tas bort från byggplattan.

Lossad från bottenplattan

När jag vänt på bygget kunde jag se hur mycket snett det blivit. En glipa på drygt en mm på vardera sidan av spantet vid första bordet. Dessa två spant blev alltså för smala vilket har påverkat hela skrovets form. Vissa plankor har krävt lite extra klädnypor för att komma på plats.

Glipa mellan spant och första bordet vid första och andra spantet

Status just nu är att de översta borden har basats och spänts för att torka.

Översta borden fastspännda för torkning

bommen99
1/12/20, 1:51 AM
#8

Trots gliporna (de går ju att lägga igen så att de nästan inte finns..) så se det ju bra ut. Väldans litet strykjärn 😃

//h

GusLars
1/12/20, 11:34 AM
#9

Härligt med e n träbåtsbyggare till ser bra ut så här långt
Lars

Lars

Banjoman
1/17/20, 3:04 PM
#10

Håller helt med tidigare inlägg – detta ser jättebra ut, och så verkar du dessutom höra till den sälla skara som har till rättesnöre, att alltid tänka efter före; något som brukar vara till stor hjälp i längden!

Ser fram emot att få följa det fortsatta bygget!

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

bolin
1/18/20, 7:50 PM
#11

Tack för det trevliga hälsningarna. Strykjärnet är arvegods, det kommer väl till pass för att hålla båten på plats :-)

Nu har vardagen med jobb och så kommit igång efter helgerna, men jag har hittat lite tid att pyssla vidare. Nu börjar det faktiskt se ut som en båt. Min oro för passformen var nog något överdriven, det verkar som att linjerna kommer se helt ok ut i det färdiga resultatet.

Jag har även pysslat med lite detaljer, mast, bom, åror m.m. Här hänger de på tork efter ett första lager grundfiller. Tyvärr luktar den jag köpte så jag måste hitta ett annat alternativ för grundning innan målning. Som synes på bakgrunden har jag ingen avskild arbesthörna och lösningsmedle kan vara ett problem. Finns det några tips?

Mvh

/Tobias

Banjoman
1/18/20, 11:51 PM
#12

#11 Om det är Eskaders grundfiller du köpt skulle jag för min del vara benägen att stå ut med doften/vädra ordentligt. Jag känner för min del inte till något bättre på marknaden för modellbruk (och heller inga doftfria alternativ, vad det beträffar) och har också gjort erfarenheten att lukten snart nog försvinner. En möjlighet till är annars också att förflytta grundfillerövningarna till under köksfläkten … Detta sagt med reservation för att det givetvis bara är du som vet vad som låter sig göras/kan tolereras i ditt hem.

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

rocc1
1/19/20, 12:38 PM
#13

Blir väldigt bra. Det är nog som Banjomannen säger, vissa saker luktar, kan kanske finnas vattenbaserade alternativ men inget jag känner till.En tröst kan vara att det härdar fortare och lukten försvinner faktiskt ganska fort.

Rolf

Annons:
bolin
1/19/20, 3:58 PM
#14

Det stämmer att det är Eskaders grundfiller jag provade. Jag kan verkligen inte klaga på resultatet, efter slipning med stålull var delarna jag behandlat mycket lena och fina. Men frun har klart formulerade invändningar mot ångorna. Jag skall prova mig fram. Köksfläkten som Banjoman tipsar om skall jag pröva.

Jag har även köpt schellack. Jag har inte provat den än, så jag får se hur det skulle funka. Den är visserligen inte heller luktfri, men basen är 99,5 % ren etanol, så den dunstar fort och är inte direkt hälsovådlig.

Status efter helgens pyssel:

Reling monterad och betsad, centerbordlåda monterad, tunna spant i spänn för att torka

Tråden i centerbordlådan är till för att justera centerbordet (som är målat och monterat i lådan).

Tobias

bommen99
1/20/20, 12:04 AM
#15

Fint jobbat,ser väldigt bra ut 👍

//håkan

Banjoman
1/20/20, 9:20 AM
#16

#14 Shellack har jag jobbat en del med i möbel- och snickerisammanhang, och tycker det är jättetrevligt och bra på nästan alla sätt! Doften är inget som helst problem: det luktar bara sprit (tänk: desinfektion) och därtill blott helt kort. Det torkar likaså väldigt fort (från 1 minut till 15 beroende på hur många skikt man lagt), och då tillkommande skikt delvis löser upp föregående är det busenkelt att fixa mistor av olika slag. Om du väljer att applicera med pensel så behöver du inte göra rent den heller: låt den bara torka och stelna; så snart du stoppar tillbaks den i ny shellack-blandning får spriten i densamma penseln att mjukna igen! (Förutsatt förstås att du har en dedicerad shellack-pensel.) När du blandar ny shellack, gör det dagen innan i ett helt lufttätt kärl och låt stå över natten, så att spriten hinner lösa upp allt helt och hållet. Det enda du kan behöva vara försiktig med är att lägga shellack på ytor målade med akrylfärg (typ de Vallejo-färger du visade i trådens första inlägg), eftersom sprit löser även dessa! Vill du lacka således målade ytor skulle jag varmt anbefalla att testa på en restbit först innan du går på modellen!

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

bolin
1/26/20, 4:12 PM
#17

Tack för tipsen Banjoman, de övertygade mig om att testa shellack direkt. Det fungerade bra. Lite svårare att få ett jämt flöde av från penseln än med Eskaders grundfiller, men lukten var betydligt mildare.

Resultatet blev gulbrunt och flammigt där schellacken inte fäste på limrester, men det borde inte vara något problem eftersom jag tänker måla både insida och utsida.

Ett lager Ottosons schellacklösning

Nästa steg är markering av vattenlinjen så att jag vet var jag skall lägga den vita färgen.

Banjoman
1/26/20, 8:51 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

#17 Aha! Åhå! En burk färdigblandad shellacklösning – man fattar, man förstår! Jo, det tör (som du ju redan kunnart konstatera) fungera alldeles utmärkt!

En hel del av det jag skrev hänförde sig till egenblandad shellack, dvs. shellack-flingor, upplösta i renast möjliga etanol, vilket är det jag brukar använda. (Se bild.)

Ett tips till: om du tänker måla övre halvan av skrovet i en mörkare färg än vitt, och inte skall ha någon kantlinje i avvikande färg mellan topp- respektive bottenfärg, så är det smartare att vänta med att markera vattenlinjen till dess du fått dit den vita bottenfärgen (mörk färg täcker bra på vitt; vitt täcker sämre ovanpå mörkare nyanser).

Det vita kan du då måla på ganska generöst ovanför vattenlinjen; först därefter markerar du med penna strax (säg +/- nå'n halv millimeter eller så) ovanför den önskade vattenlinjen, varefter du fäster maskeringstejp (använd en oavbruten remsa, vars ända du låter mötas mitt under akterspegeln) precis under pennstrecket (så att detta sedan försvinner under toppfärgen).

Personligen föredrar jag att använda smalast möjliga tejpremsa (2 eller 3 mm bred) för själva linjemarkeringen, ovanpå vilken jag sedan fullmaskerar med bredare tejp – det blir lättare då, tycker jag, att få en jämn och snygg kurvatur!

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

bolin
1/27/20, 5:42 PM
#19

Tack för tipset med en tunn tejpremsa.

Min tanke  med denna båt är att måla under vattenlinjen i mörkare färg och vitt högre upp. Anledningen till att markera vattenlinjen redan nu är att veta hur långt ned jag behöver dra den vita färgen, så att jag kan täcka den med den mörka sedan. Jag vill int måla hela skrovet vitt, då kan jag inte ställa ned de för torkning.

Jag hade gärna blandat egen schellack, men det var så mycket enklare att svänga förbi en byggnadsvårdsbutik och få den färdig över disk.

Banjoman
1/27/20, 6:04 PM
#20

#19 Man fattar, man förstår! ☝️ Och ber om ursäkt, också, för att inte ha förstått att det var omvänt, dvs. vitt ovantill och mörkare nertill, och att du således hade full koll på tänket i ärendet.

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Annons:
bolin
1/27/20, 9:04 PM
#21

Å, ingen fara. Jag var verkligen inte särskilt tydlig i mitt inlägg. Jag måste även säga att jag sannerligen uppskattat hur du delar med dig av din erfarenhet i dina kommentarer. Tack.

Banjoman
1/27/20, 9:41 PM
#22

#21 Skönt att höra – och väl bekomme! 🙂

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

bolin
2/9/20, 8:47 AM
#23

Så två veckor av småpysslande har förflutit sedan senaste uppdateringen.

Efter grundning med schellack enligt ovan har jag målat, i många lager. Jag håller på att lära mig vallejo-färgerna som jag köpte med. När jag späder färgerna beror täckgraden mycket på färgstyrkan, så det blev ett par extra strykningar med de ljusa nyanserna för att få det att täcka.

Första steget var att måla insidan, och sedan montera in listerna för tofterna.

Insidan målad, liksom övre del av utsida samt åror. Tofter lackade två ggr med schellack

Jag har även flyttat från matsalsbordet till en bygghörna under trappen. Mindre plats, men så slipper jag plocka undan lika ofta.

Det nya bygghörnet

Klar med bottenfärgen också. Lite trickigt med maskeringen över klinkskarvarna. Jag behöver skaffa smal maskeringstejp som Banjoman föreslår ovan till kommande projekt.

Mvh

/Tobias

bommen99
2/9/20, 3:05 PM
#24

Hej Tobias. 

Angående maskeringstape så skall den nog inte nödvändigtvis vara smal, men den skall vara tunn, exempelvis typ Tamaiyas gula eller andra tunna tejper, jag köpte ett gäng gula på AliExpress som funkar bra.). Då bli skarven mellan färgerna så jämn som möjligt.

Sedan kan jag tipsa ang nålar som man försöker nåla fast i material som är hårt och nålarna böjer sig  och far in i fingrarna o händerna 😮. Jag borrar lämpligt grova hål och några droppar lim på en tandpetare (avklippt till hälften) och klappar till med en "slägga". Klipp sedan bort överflödet av tandpetaren o slipa. Det kan ju bli ganska snyggt om man sätter dom rakt och med jämna avstånd, men skall man måla så behöver man ju inte tänka på detta.

//håkan

bolin
2/9/20, 8:05 PM
#25

Tack för tipsen. I detta fall hade det nog varit lättare att lägga en smal maskeringstejp mot själva färgskarven för att få bättre kontroll över linjen, och sedan fylla på med bredare maskering men med mindre precision längre bort.

Jag tar med mig ditt tips om tändsticksdymlingar till men verktygslåda av användbara knep. Jag har sett dig använda det med gott resultat i några av alla dina intressant byggtrådar.

Banjoman
2/9/20, 8:29 PM
#26

#23 & #25 Ser verkligen väldigt, väldigt bra ut så här långt! 👍

Att ha en särsilt avsatt bygghörna, den må vara aldrig så liten, är därtill guld värt, inte minst för att, som du säger, slippa plocka fram och undan hela tiden!

Vad gäller maskeringstejp kör jag med tre olika varianter: Tamiyas modelltejp i 6, 10 respektive 18 mm för initial maskering på slätare ytor, vanlig billig byggmarknadstejp för mass-maskering bortanför den initiala kanten, och till sist för kurvigare initialmaskering 1, 2 respektive 3 mm bred tejp av okänt fabrikat som jag köpt från Airbrush Services Almere (i just Almere i Nederländerna); de saluför den som "washi-tejp", men jag har ingen aning om hur "äkta" washi (en japansk papperskvalitet) det är frågan om. Allt jag vet är att jag gillar den!

Nu verkar de dock ha slutat med just den produkten, men i gengäld har de åtskilliga andra sorter av såväl smalare som bredare slag, inklusive från Vallejo. Vi får väl se när mitt förråd tar slut vad jag då slår till på?!

För mer detaljerade diskussioner av bl.a. maskering (inklusive foton) hänvisar jag annars gärna till mina byggtrådar för Moonbeam (del 13 och framåt) respektive Eilean Mór  (del 6 och framåt).

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

rocc1
2/11/20, 7:57 PM
#27

Instämmer till fullo med tidigare inlägg, ser verkligen jättebra ut👍

Angående tejp så har jag en smal blå plasttejp som jag använder ibland, den är väldigt lätt att göra kurvor med och lämnar en skarp kant. Jag tror att motivlackerare använder den

Rolf

Annons:
bolin
2/13/20, 8:50 PM
#28

Tack för de uppskattande inläggen.

Jag tror det börjar närma sig en slutspurt till helgen. Jag har börjat med riggen och dess infästningar. Då det inte är någon komplicerad rigg är det inte så mycket som återstår.

Öglor och knapar monterade

Seglet hade jag gjort klart sedan tidigare, liksom masten. Nu har jag fäst ihop det med ringar tillverkade av ståltråd.

Jag undrar lite vad dessa ringar skulle vara gjorda av i full skala? Troligen inte metall. På bilder av svenska ekor med sprisegel har jag sett att seglet helt enkelt är fäst med rep mot masten. Så ser även bilderna i byggbeskrivningen ut till denna modell, men jag tror inte att det är vad modellen försöker efterlikna.

Ritningen och innehållet i byggsatsen stämmer inte med bilderna i byggbeskrivningen. Jag har en teori om att byggsatsen har uppdaterats tillsammans med ritning och text, men att bilderna är återanvända från en tidigare version. I samband med den uppdateringen har man ändrat designen i ett antal detaljer rörande riggen, inklusive seglets fästning mot masten.

Tobias

Banjoman
2/13/20, 9:37 PM
#29

#28 En snabb bildgoogling på "swampscott dory" ger vid handen att det är som du tror, dvs. att seglen vanligtvis är litsade till masten.

Det är det naturligtvis enkelt nog att åstadkomma – en bit tågvirke i lagoma dimensioner är ju allt som behövs! ☝️

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

bolin
2/15/20, 11:58 AM
#30

Jag har också letat lite bilder. Jag har faktiskt hittat några där seglet ser ut att vara fäst med just ringar, fast i en färg som antyder trä. Kanske de är gjorda av rotting eller liknande?

Hur som helst monterade jag det sista nu på morgonen. Modellen är klar!

Överlag är jag nöjd med resultatet. Det är min första båtmodell och många moment var nya för mig. Visst har jag gjort misstag, och visst kunde jag varit noggrannare, men det får jag se som lärspån för kommande modeller.

Nu väntar nya projekt. Först blir det nog en modell av "Will Everard" från Billing Boats. Det är egentligen den första modell jag köpte, men som blev försenad med en månad från leverantören. Jag har även en flaskbåtsmodell jag köpte på Modellbyggardagarna på Sjöhistoriska för några veckor sedan. Dessutom började jag en kurs på Medborgarskolan i modellbåtbygge i veckan. Där kommer jag bygga en Bohuseka direkt från ritning.

Micke R.
2/15/20, 1:06 PM
#31

Grattis. Blev ju riktigt snygg och man lär ju sig alltid från sina misstag ( för det mesta) H. Micke

GusLars
2/15/20, 1:08 PM
#32

Den här blev verkligen bra för att vara första gången tummar upp.
Lars

Lars

bolin
2/15/20, 4:31 PM
#33

Tack för de uppskattande orden.

/Tobias

rocc1
2/15/20, 7:33 PM
#34

Grattis till ett snyggt och avslutat bygge👍

Annons:
bommen99
2/16/20, 2:30 AM
#35

Oavsett om det är din första modellbåt eller din hundrade så är det ett fint bygge så jag  fyller på från ovanstående, grattis till en fint avslutat bygge. Nu väntar vi givetvis på nästa.. 🏆 👍

//håkan

Banjoman
2/16/20, 9:51 PM
#36

Håller till fulle med föregående talare: ett verkligt stiligt och snyggt genomfört förstlingsbygge! Hatt av och tummar upp! 🥳👍👍

Ser mycket fram emot att få följa nästa bygge också! 🤤🤓

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

JaGa
2/22/20, 7:29 PM
#37

Verkligen fint bygge! Går att vila ögonen på länge…😃

DIOWORK
2/23/20, 12:12 PM
#38

Riktigt fint bygge. /Erik

Upp till toppen
Annons: