Fartyg

Swampscott Dory av bolin - BlueJacket - skala 1:12

2020-01-02 10:11 #0 av: bolin

Så börjar mitt förstlingsbygge av ett modellfartyg i trä. Det är en modell av en segeleka från USAs östkust. Enligt tillverkaren (och försäljaren på Eskader i Stockholm) skall det vara en modell lämplig för nybörjare (som jag).

Även om modellen inte verkar vara en kopia efter någon specifik båt så verkar den tämligen trogen verkliga förlagor. Jag surfade runt och hittade ritningar för att bygga sådana båtar i fullskala. De lite suddiga förhandsvisningarna verkar stämma mycket väl överens med denna modell. Det enda som jag tror inte stämmer är att spanten i modellen blir oproportionerligt grova.

Modell i låda med färger

Jag köpte även med färger. Dessa motsvarar hur modellen som finns byggd i Eskaders butik är målad, inte hur leverantörens foton ser ut. Jag har inte bestämt mig hur jag skall måla den till slut. Bilder på nätet visar på en ganska stor variation i färgsättning av båtar av denna typ.

Anmäl
2020-01-02 13:22 #1 av: DIOWORK

Ser ut som det blir ett trevligt bygge:) /Erik

Anmäl
2020-01-04 09:31 #2 av: bolin

Tack för de vänliga orden. Bygget verkar trevligt. Inte så komplicerat, men ändå med en del utmaningar. Eftersom det är en öppen båt finns det inte så många ställen att gömma misstag under några lager spackel och färg.

Så första stegen tagna. Jag har byggt ihop spanten. Trät i byggsatsen är lind (basswood) med några detaljer i mörkare trä.

Spanten med förstärkningar

Redan här kom det första vägvalet. Den fina kvalitén på trät skulle göra sig fint som betsat och lackat. Då behöver delarna betsats först innan de limmas, annars är risken stor att limspill kommer hindra bets att tränga in. Som synes valde jag att inte betsa. Jag hoppas att målning ger mig lite större möjligheter att dölja mina misstag.

En iakttagelse var att de laserskurna delarna inte överensstämmer helt med ritningen. Någon halv grads fel här och någon halv millimeter fel där. Jag monterade ihop spanten ovanpå ritningen och försökte få det så rätt som möjligt. Får se om det påverkar något.

/Tobias

Anmäl
2020-01-05 08:35 #3 av: bolin

Nästa steg, att limma spanten vid bottenplankan.

Spant limmade på bottenplanka med hjälp av stödväggar.

Jag byggde två stödväggar för att kunna limma vinkelrätt. Det är inte så mycket bottenyta på spanten, så jag tänkte att risken för att de skulle hamna snett var stor om jag inte hade något ordentligt att fästa mot. Här visade det sig att några av spanten inte går ända ut till sidan av bottenplankan, de börjar vinkla upp redan någon mm in. Jag får se om det ställer till problem vid plankningen.

Modellen (och riktiga båtar av denna typ byggs uppochned) så nästa steg är att limma fast den vid en byggplatta.

Bottenplankan behöver även böjas så att botten blir något rundad (det första och sista spantet, samt för och akter når inte ned till bottenplattan annars). Jag blötte en trasa och körde den en minut i mikron och lade den sedan ovanpå.

När botten kröks böjs även första och sista spantet in. Ritningen är inte så tydlig på denna punkt, men jag hoppas det inte ställer till problem.

Till höger, ett exempel på bygge av samma båttyp i full skala.

Anmäl
2020-01-05 12:10 #4 av: bommen99

Hej Tobias och välkommen till träbåtsvarvet. Verkar som att träbåtsmodellbyggare (väldans långt ord) här på forumet näst intill har "dött ut", så extra välkommen Skrattar

Ditt bygge ser ju bra ut och att du är noga är ju bra då småfel i början blir stora hinder på slutet. Följer givetvis ditt bygge Tummen upp

//håkan

Anmäl
2020-01-06 09:30 #5 av: bolin

Tack för hälsningen.

Jo det verkar onekligen lite dött här på sidan, hoppas att det bara är ett tecken på att man flyttat till Pintrest och andra ställen, inte att hobbyn är på utdöende.

Fasar av kanterna på bottenplanka och spanten.

Jag har kommit en bit vidare. Limmade fast bygget på bottenplattan. Tyvärr lite svårt att få det att fästa akterspegeln. Krökningen av botten blev inte fullständig och den vill fjädra upp. Tyvärr är MDF-skivan rätt hård och nålar har svårt att fästa. Måste kanske borra ett hål i den och spika fast.

Sedan dags att böja första bordet. Tänkte basa det inlindat i en våt trasa i mikron, men plankan var för lång. Så jag värmde trasan och lindade sedan den runt i någon minut. Sedan var det mycket enkelt att forma plankan. Jag har ingen erfarenhet av basning sedan tidigare, så jag visst inte vad jag hade att vänta.

Första bordet på babord fäst för att torka

Provade ett antal olika klämmor. De jag köpt på Biltema var för starka, men klädnypor och några hårklämmor var lagom. Jag specialutrustade även ett par klämmor med pålimmade tändstickor för att hålla ned bordet mot spantet. Det satt inte så bra (inte så stark i nypan).

/Tobias

Anmäl
2020-01-11 11:36 #6 av: rocc1

Kul med fler träbåtsbyggare här, ser ut att bli jättebra, tar man det bara lugnt och är noggrann så brukar det mesta lösa sig Glad

Fördelen med trä är att det är enkelt att göra nya delar om det skulle behövas, vilket nog dom flesta behövtSkrattar

Rolf

Anmäl
2020-01-11 17:22 #7 av: bolin

Tack för de uppmuntrande orden.

Jag har kommit en bit vidare. Försökt ta det lugnt och arbeta noggrant.

Limming av andra plankan på babord.

Efter att två bord har limmats fast på bägge sidor är skrovet tillräckligt stabilt för att kunna tas bort från byggplattan.

Lossad från bottenplattan

När jag vänt på bygget kunde jag se hur mycket snett det blivit. En glipa på drygt en mm på vardera sidan av spantet vid första bordet. Dessa två spant blev alltså för smala vilket har påverkat hela skrovets form. Vissa plankor har krävt lite extra klädnypor för att komma på plats.

Glipa mellan spant och första bordet vid första och andra spantet

Status just nu är att de översta borden har basats och spänts för att torka.

Översta borden fastspännda för torkning
Anmäl
2020-01-12 01:51 #8 av: bommen99

Trots gliporna (de går ju att lägga igen så att de nästan inte finns..) så se det ju bra ut. Väldans litet strykjärn Skrattar

//h

Anmäl
2020-01-12 11:34 #9 av: GusLars

Härligt med e n träbåtsbyggare till ser bra ut så här långt
Lars

Lars

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.