Allmänt

Tv om modellbygge?

2019-07-19 23:10 #0 av: AntonG

Hej,
Ursäkta min okunskap men jag är tv-producent och undrar om jag gör en internationell dokumentär om modellbygge - är det för er initierade modellbyggare helt ointressant att blanda olika typer av modellbygge? Alltså att i en och samma dokumentär följa modellbyggare som bygger plan, tåg, båtar, bilar? I olika material.

Är ni som är initierade inom modellbygge strikt intresserade av enbart ”er sort av modellbygge”?
Att en ”tågbyggare” inte egentligen bryr sig om en ”bilbyggare” osv?

Tacksam för feedback!
Allt gott
Anton G

Anmäl
2019-07-20 00:17 #1 av: denstore

Jag skulle nog vilja säga att det handlar mer om skillnader i material, och hur modellen presenteras. Folk som bygger trämodeller brukar ha andra erfarenheter och mål än de som bygger i plast. Likadant så är det ganska stor skillnad på de som bygger diorama, och de som bygger enskilda objekt.
Gemensamt är väl att de flesta modellbyggare man träffar är trevliga. 😀

Anmäl
2019-07-20 00:26 #2 av: Joppo

För min del får det gärna vara blandat. Så länge det är skickliga/intressanta personer och fina alster finns det absolut ett tittarvärde även om alstren som sådana inte tillhör mina egna intresseområden.

Ett tips gällande de områden som du listade är att även inkludera dioraman, dvs mindre landskap som illustrerar en händelse. Skickligt utförda dioramor är oftast mer fascinerande att titta på än enskilda modeller i mitt tycke, då de liksom sporrar fantasin med en intressant bakomliggande historia eller humoristisk tvist. Om du vill ha lite inspiration kan du exempelvis googla på Per Olav Lund eller Jean-Bernard André.

Kul initiativ!

Anmäl
2019-07-20 08:22 #3 av: Hayabusa

Väldigt många är nischade men en viss överlappning uppstår då & då. Men med tanke på hur sällsynta dylika TV-program är så tror jag att "alla" modellbyggare skulle bänka sig. Även om det helt strikt inte är deras "cup of the".

Anmäl
2019-07-20 08:51 #4 av: Proosen

Det som jag tror mest skapar ett intresse över gränserna är de olika teknikerna som används vid byggandet och främst då hur man målar och vädrar/patinerar.
För egen del är det som ligger utanför den egna sfären det som utvecklar mig i större utsträckning.
För att hitta internationellt konkurrenskraftiga byggare behöver du inte ens lämna landet, det finns ruggigt bra utövare i Sverige.

/Niclas

medarbetare på Modellbygge iFokus!

Anmäl
2019-08-01 21:58 #5 av: Martin85

Alla former av modellbygge är av intresse för mig även om jag själv bara håller på med vissa.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.