Fartyg

Nybörjare

2019-03-24 12:57 #0 av: mats08

Jag är så otroligt sugen på att bygga en modellbåt i trä men har ingen erfarenhet av det och har aldrig byggt några modeller av något slag, inte sedan jag var liten och byggde plastflygplan. Skulle därför vilja få tips på satser som är färdiga att bygga ihop och där jag inte behöver såga eller skära till spant eller bordläggning eftersom jag aldrig byggt något förr.
Har letat på nätet efter nybörjarsatser, men de är bara för barn och har färdiga skrov. Jag vill gärna ha en sats som man bygger från grunden men där alla delar är klara för bygget, om ni förstår vad jag menar.
Har ni något tips på var jag kan hitta en sådan modell? Typ av båt spelar mindre roll, men gärna något mindre segelfartyg då jag tycker de är så vackra.

Anmäl
2019-03-24 13:36 #1 av: bommen99

Hej Mats och välkommen till båtbyggargänget.

Byggsatser för träbåtar har numera till största delen laserskurna delar. Väljer du en enklare lite segelbåt för nybörjare så finns det ett stort utbud.   http://hobbyhouse.se/  är ett exempel (det finns ju andra också) på en nätbutik som har ett hyfsat bra sortiment. Välj en modell för nybörjare eller avancerad nybörjare

//håkan

Anmäl
2019-03-24 17:16 #2 av: MarkusN

Hej Mats!

Jag tolkar det som att du vill ha så mycket laserskurna delar som möjligt. Då slipper du i princip allt sågande (utom möjligen att kapa master i rätt längd) och minskar även filande och sandpapprande en del.

Utifrån det och din övriga beskrivning så vill jag tipsa om två alternativ:

En fiskebåt: https://www.modellhobby.se/sv/traskrov/62305-dusek-maria-hf31-dusek-d016.html

En beväpnad kutter: https://www.modellhobby.se/sv/traskrov/40597-amati-lady-nelson-cutter-xviii-century-victory-models-serie-amati-130001.html

Båda är moderna byggsatser, med bra byggmaterial och instruktioner. Lady Nelson lyfts ofta fram som en bra start i hobbyn och du kan hitta många byggloggar om den på olika forum, som också kan tipsa och hjälpa dig genom bygget.  Tex på modelshipworld (behövs ett konto för att få tillgång till allt, men okomplicerat och gratis.) https://modelshipworld.com/topic/508-lady-nelson-by-ray-finished-victory-models/

Och här finns en bygglogg av fiskebåten; https://www.segelschiffsmodellbau.com/t4289f940-Maria-HF-Fishing-Ewer-Finkenwerder-Hamburg-Kit-by-Dusek-OOB-mit-ein-bischen-pimpen.html

Och så kom jag plötsligt att tänka på denna också; http://www.eskader.se/product.php?id_product=1499 

Hoppas det kan sätta igång lite funderingar Oskyldig

Anmäl
2019-03-24 18:29 #3 av: rocc1

Kul med fler träbåtsbyggare, det är inte så komplicerat som många kanske tror att bygga träbåt, som med allt modellbygge krävs lite allmän händighet samt en stor portion tålamod

Välj en modell du tycker om som inte är allt för komplicerad så kommer det att gå bra.

Anmäl
2019-03-24 21:36 #4 av: JaGa

Hej Mats och välkommen till vårt forum.

Jag bygger själv inte träbåtar, fast jag uppskattar alla härliga träbåtsbyggen som presenteras här på forumet! Fantastisk fina byggen man kan vila ögonen på länge...Glad

Ser att du är Uppsalabo också. Vi har en modellbyggarförening här i Uppsala som har byggmöte en gång i månaden med lite trevlig social samkväm & fika! Normalt den 1:a söndagen i månaden mellan kl.12-17.

Visserligen är vi mestadels ”plastbyggare” men vet att det finns någon träbyggare bland oss också. Du är välkommen och titta in vid tillfälle om du vill!

Kika gärna in på vår nya hemsida, där hittar du mer information om oss: http://ipmsuppsala.se/  

Välkommen!

Anmäl
2019-03-25 08:49 #5 av: ubjs

Här är en byggsats där man slipper slipa till planken för bordläggningen (skrovet). https://www.scale-model-kits.com/products/Wooden-kit--Deck---Boat--St.-Gabriel--MAK0301.html

Jag har inte byggt den här typen av byggsats själv men läst recensioner där man liknar det vid plastmodellbygge. OBS att skalan är ganska liten 1/72.

Vet inte om den är lämplig som nybörjarmodell.

Anmäl
2019-03-26 13:46 #6 av: Banjoman

Caldercrafts enklare byggsatser kan jag också rekommendera! Byggatser av hög kvalitet med synnerligen utförliga och lättbegripliga bygganvisningar!

Lättast av dem alla, och såldedes ett gott nybörjarsubjekt, är nog utan större tvivel HM Sherbourne.

Det tillhörande färgsetet från Caldercraft själva kan jag också varmt anbefalla; däremot avråder jag bestämt från de riggnings- och plankningsverktygsset som CMB listar som tillval -- det tör handla om "specialverktyg" av tveksam användbarhet och än mer tveksam kvalitet.

För en några år gammal diskussion av verktyg för modellfartygsbygge, se här. OBS! Man behöver alls inte skaffa alla verktyg som nämns i tråden med en gång!

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2019-03-27 17:26 #7 av: mats08

Tack för alla fina tips!!! Nu vet jag var jag ska börja leta efter. 👍

Anmäl
2019-03-28 09:33 #8 av: ubjs

Jag ser att ingen har  givet det naturligaste tipset, att starta en bygglogg här på forumet när du väl börjar bygga. Det tycker jag är ett bra tips som själv är nybörjare och fått mycket hjälp här på forumet.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.