Allmänt

Leonardo da Vinci-modeller

2019-02-01 10:36 #0 av: Eda

Här är den senaste skapelsen min man byggt. Det är en modell gjord efter Leonardo da Vincis utkast till en "Vite Aerea" (=luftskruv). Da Vinci tänkte sig att fyra män skulle kunna få skruven i rotation. Naturligtvis skulle den aldrig fungera men det sägs att den ryska pionjären och konstruktören Igor Sikorsky inspirerades av da Vinci till sina helikoptrar. Da Vinci gjorde också ett utkast till en fallskärm som nog hade behövts om denna "helikopter" någonsin lyft från marken (veven på sidan har ingenting med själva skruven att göra, den är bara för att kunna rotera modellen). 

Den här modellen och många andra Leonardo da Vincis-modeller kan man köpa på nätet av den italienska firman www.ideedileonardo.it 

Jag hade ett visst besvär med att beställa den (födelsedagspresent till min man) eftersom texten var på italienska och i beställningsformuläret fanns Sverige inte med bland de länder där man skulle kryssa i, men efter mejlande till firman löstes problemet. 

Handikapptips har tips på hjälpmedel & aktiviteterKLICKA HÄR
👗Textilochtips har tips på kläder & handarbeten vid rörelsehinder.  KLICKA  HÄR  

 Bloggarna är ideella och har ingen ersättning från butiker.  - Gilla gärna! 🌺

Anmäl
2019-02-01 11:27 #2 av: wooderson

trevligt bygge

Alla borde bygga en Tiger någon gång.

Anmäl
2019-02-01 12:50 #3 av: starhawk

Leonardo skissade många maskiner, dom flesta skulle faktiskt fungera, men inte den här. Det var ett gäng som byggde en i full skala dom satte fart på den med en kraftig motor utanför som hade ett bildäck mot ytterringen. Det blev inte ens en antydan till lyft när den snurrade för fullt. Men det är en trevlig modell!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2019-02-01 13:32 #4 av: Eda

#3 Intressant upplysning!

En annan modell min man byggt är denna Leonardo da Vinci-modell av en stridsvagn, 400 år innan man konstruerade "riktiga" tanks. Leonardos tank skulle inte heller ha fungerat i verkligheten, men idén om ett sluttande hölje som skulle få kulor att studsa iväg var rätt. Så här blev den färdiga modellen (diameter 160 mm).

Handikapptips har tips på hjälpmedel & aktiviteterKLICKA HÄR
👗Textilochtips har tips på kläder & handarbeten vid rörelsehinder.  KLICKA  HÄR  

 Bloggarna är ideella och har ingen ersättning från butiker.  - Gilla gärna! 🌺

Anmäl
2019-02-01 14:30 #5 av: ROBBAN68

Jag var på da Vinci utställningen på Kalmar slott, det var en fin utställning! Det som förvånade mej var alla hans anatomistudier som jag inte visste var så omfattande.

MVH//Robert C

Anmäl
2019-02-02 14:20 #6 av: starhawk

#4: Den där stämmer inte riktigt med skissen! det är för få och för stora kanoner, i skissen synt klart att det var en hel massa mindre kanoner.  

Den har också byggts och testats, och efter att ett litet fel fixats som Leonardo gjort i drivningen av hjulen så fungerade den bra, emellertid fick besättningen ha öronskydd vid avfyringen av kanonerna. Så den fungerade! Hur effektiv den skulle vara om den byggts och satts i strid är ju en annan fråga.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2019-02-02 14:26 #7 av: bommen99

Riktigt snurriga saker kan man välan påstå Skämtar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.