Allmänt

Barnsligt med modellbyggen?

2018-09-15 01:42 #0 av: Modellkaramell

En del av mina kompisar tycker det är barnsligt med modellbyggen men en del av dem har jag märkt kryper den lilla gossen fram i.
De skulle nog gärna själva prova på att bygga något igen om de inte trodde de skulle framstå som just barnsliga. De flesta svärmar extra för något t.ex. är flyg vanligt att brinna för pga. otillgängligheten, läs pojkdrömmar.
Själv har jag snöat in på pansar då speciellt stridsvagnar vilket säkert också beror på otillgängligheten. Har tidigare varit stridsflyg därefter krigsfartyg, helst då stora hangarfartyg som USS Enterprise eller slagskepp à la Bismarch och Tirpitz.
Nu har jag börjat intressera mig för dioramor vilket går bra ihop med mitt pansarintresse, det knepiga är gubbarna, jag gillar inte figurer men det är ofta givet i ett diorama tycker jag. Kan inte bara ha ruiner och skog.

Anmäl
2018-09-15 01:58 #1 av: mangemani4

vem bryr sig vad andra tycker. tycker du det är roligt och intressant hobby, så är det det enda som betyder något, det är det viktiga, vad du själv tycker. jag är 36 år och jag bygger med lego då och då, för att jag tycker det är kul, är det någon som tycker illa om det, så är det bara för dem att sätta sig på  närmaste 16 pinne lego kloss och rotera. inte för att låta som att jag predikar nu eller nått, men man ska leva sitt eget liv efter hur man själv vill leva det, man ska inte leva det efter hur andra vill att man ska leva det.

Anmäl
2018-09-15 01:59 #2 av: ROBBAN68

Jo det har jag också fått höra, dock inte av mina kompisar för dom frågar när jag ska köra igen och kommer gärna ner i hobbyrummet och kollar vad jag håller på med. Det är mina ex som ifrågasatt ens intresse för att bygga modeller och nyckelharpor. Vad det gäller nyckelharporna så har kritiken tystnat när man säljer en och man får in 15-25 tusen kronor. Helt plötsligt är det inte barnsligt längre och dom har börjat prata om att göra nåt kul tillsammans för dom pengarna. Många gånger har jag  bett dom att byta ut tv-intresset till när som drar in pengar istället så hon också kan bidra till nåt kul. Nä, dom pengarna låter jag bekosta mina andra hobbysar som är att fota och bygga modeller. 

Om nån idag tycker jag är barnslig eller naiv så ser jag det som att jag får en komplimang och tar det bara positivt! För enligt mej så slutar man inte leka för att man blir gammal, man blir gammal för att man slutar leka. 

Så bygg vidare och trivs med din hobby och skit i om nån tycker det är barnsligt! För det ligger nog lite i utrycket att pojkar utvecklas tills dom är sju, sen växer vi baraSkrattar Leksakerna blir bara lite större, och lite dyrare!

MVH//Robert C

Anmäl
2018-09-15 04:52 #3 av: Emo

#1 och #2  Fina svar. Hoppas jag inte blir för gammal för modellbygge. Nu är jag ju bara 77 år, så det kan ju hända, hoppas inte, att jag blir för gammal, men då beror det nog inte på åren utan vad som kan hända, när man blir äldre.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-09-15 08:22 #4 av: ROBBAN68

Jag glömde ju skriva att jag är en relativt nybliven 50 åring!

MVH//Robert C

Anmäl
2018-09-15 09:21 #5 av: Kemisten78

En av mina kollegor uttryckte det ganska fint "Du är så härligt nördig!". Personligen tycker jag att det är det en av de finaste komplimangerna man kan få, det gäller bara att intresset inte tar överhanden helt och att det är det enda man kan prata om och har ett trängande behov av att hela tiden referera till sin hobby.

Jag har ställt min stora Vasa-modell på jobbet och den tilldrar sig stort intresse. Det är bra!

Anmäl
2018-09-15 11:05 #6 av: Janne Nilsson

Dom som ser ner på andras hobbies är allt för ofta personer som själva sysselsätter sig själva något  banalt på sin fritid. Jag anser att all form av hobby och hantverk är av godo. Med undantag för samlande.

Har ofta fått höra:  -Åh jag byggde också modeller när jag var liten.

Det brukar räcka med att visa något för att de ska se vilken nivå hobbyn ligger på hos vuxna idag.

Sen är det en fråga om hur mycket min hobby har givit mig tillbaka och hjälpt mig att utvecklas som människa,

Janne Nilsson

"Bet Kinder bet, morgen kommt der Schwede.

Der Schwede der kommt mit dem morgenstern,

Er frist die kleine Kinder gern."

Anmäl
2018-09-15 11:25 #7 av: Hayabusa

Det enda som är barnsligt är att klanka ner på andras hobbies/intresse. 

Anmäl
2018-09-15 13:51 #8 av: Decaius

Jag tycker respekten/ förståelsen/nyfikenheten på olika former av nördkultur har vuxit avsevärt. Många omkring mig håller på med någon mer eller mindre nördig hobby; kollegor, barns kompisars föräldrar etc... känns som en bra tid att leva i för ett vuxet barn... :)

Anmäl
2018-09-15 15:41 #9 av: mangemani4

aldrig förstått mig på hur folk tänker, varför ska man ge upp saker som är kul bara för att man nu är vuxen? och vad är det man ersätter allt det roliga med? sitta runt ett bord med människor man egentligen inte bryr sig om och prata om deras barn, vad de gjorde på semestern, vad de ska göra i helgen, prata om vädret, med mera, urk, nej bevare mig väl, finns ingen människa på denna jorden som kan lura i mig att tex en man föredrar DET istället för att spendera den tiden att tex spela något roligt dator/TV spel eller göra något annat från barndomen/tonåren. dessa människor är för rädda för vad andra människor ska tycka om dem, det är viktigare än att faktiskt leva sitt liv så som man själv vill leva det och ha kul, de känner press från vänner, familj, flickvänner/fruar, samhället osv, för när man är vuxen, då ska man göra torra och tråkiga saker, thats it, då ska man bli en robot som bara följer med i strömmen. betala mina räkningar, ta hand om mig själv och bdra till samhället, det är nog vuxenhet för mig, resten behöver jag inte, lägger den tiden på att ha kul.

Anmäl
2018-09-15 16:19 #10 av: Orso

"sitta runt ett bord med människor man egentligen inte bryr sig om och prata"

Du menar väl sitta runt ett bord och försöka prata med människor  som inte hör något för att dom sitter med näsan i mobilfånen?

Jag läste någon gång att dom som klarar omställningen till pensionen bäst är dom som hade en hobby innan pensionen.  Nu kanske trädgårdsarbete skulle vara nyttigare än modellbygge men inte lika roligt.

Anmäl
2018-09-15 18:54 #11 av: Modellkaramell

Jag fyller själv 58 år om 10 dagar och har ingen åldersnoja.
Farsan och jag och brorsan körde hoj ihop tills farsan fyllde 85, sedan tyckte han hade fått för dålig balans och lång reaktionstider, viktigt när man kör hoj.

Jag kommer att fortsätta bygga modeller så länge jag nånsin kan. Ofta får man lägga av för synen blir för dålig och man blir ofta lite skakig med åren.
Men det är bara att ge tusan i de pillrigaste byggena och hitta något med bra passform och lite större bitar.
Där har vi byggare, speciellt på sådana här forum, en möjlighet att hjälpa till med rescensioner och info om intressanta byggen, både svåra och lätta.

Anmäl
2018-09-15 20:08 #12 av: Decaius

Barnslig? :D

Anmäl
2018-09-15 20:29 #13 av: wooderson

Äh om folk vill missförstå så gör dom det, jag trivs med det jag gör.

Alla borde bygga en Tiger någon gång.

Anmäl
2018-09-15 21:57 #14 av: Modellkaramell

Decaius #12
Den va bra!!!!!
Dessutom jättetrevlig bild, var hittade du den? Skulle vilja ladda ned den o ha på väggen, gillar atmosfären. Mer sånt!

Anmäl
2018-09-16 00:03 #15 av: ROBBAN68

Ja, det synen det hänger på faktiskt. för det fruntimret finns inte som kan få mej att avstå denna hobby. Några har försökt, men så är jag singel numera också! 

MVH//Robert C

Anmäl
2018-09-16 09:46 #16 av: Proosen

Sade till frugan, dåvarande flickvännen att om det stod mellan henne och modellbyggandet kunde hon packa.
Vi har varit gifta i 23 år nu och tänkte fortsätta med det och hobbyn.

Men visst har jag också råkat på de här människorna som ser ned på saker de inte begriper. Det är då ambassadör Proos kliver fram och pratar sig varm för hobbyn. Lite lättare idag när man har telefonen full med bilder på eget och andras verk.
Det brukar i regel låta annorlunda efter att de fått se och höra om hobbyn av idag och hur otroligt bra och duktiga byggare det finns.

/Niclas

medarbetare på Modellbygge iFokus!

Anmäl
2018-09-16 11:36 #17 av: Janne Nilsson

Jag kan förstå att ens partner kan ha synpunkter om det går till överdrift. Men annars skall man väl stötta varandra?

Janne Nilsson

"Bet Kinder bet, morgen kommt der Schwede.

Der Schwede der kommt mit dem morgenstern,

Er frist die kleine Kinder gern."

Anmäl
2018-09-16 12:42 #18 av: Emo

Inte mer än 2 pärltavlor i rum där vi bor är väl en fullt acceptabel kompromiss.
Här kan jag fylla alla hyllor med modeller. Gamla bilder på resten av rummet:

http://parlkonst.se/utstalln/roeke.aspx

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-09-16 12:59 #19 av: Modellkaramell

Trevliga kommentarer till min tråd, tack allihop.
Tänkte fortsätta med en ny tråd som gäller presentation av bygget.

Anmäl
2018-09-16 13:32 #20 av: mike gbg

Så länge man tycker det är kul med sin hobby så ska man väl hålla på med den oavsett andras tycke.

Det är ju en form av egen utveckling

Anmäl
2018-09-17 20:04 #21 av: JaGa

En bild säger mer än tusen ord...😉

Anmäl
2018-09-18 04:18 #22 av: bommen99

Många  hobbykreationer betraktar jag som ren konst, undrar om van Gogh´s fru kallade Vincent för barnslig.. 

Å andra sidan, om ngn kallar mig barnslig för att jag bygger modellbåtar så blir jag enbart glad

Anmäl
2018-09-18 11:27 #23 av: Hayabusa

Martina Thun, känd från radio & media (bl a P3 Morgonpasset) har dockskåp som hobby. Hon har 5 st som hon inreder och pysslar med. 

"Hon tapetserar och inreder allt i miniatyr. Och hon får ofta höra att det är en lite udda hobby för en vuxen kvinna. Martina menar att det är många som inte förstår och tycker att hon är galen som intresserar sig för dockskåp.
– Det är många som trycker ner kvinnor och deras förehavanden. Ingen skulle säga något om att en man samlade på till exempel tåg."

Njaa...det finns nog en del män som fått höra det. Men kul med kvinnor som pysslar i miniatyr. 

https://www.elledecoration.se/diy-tips-gor-ett-eget-dromhem-i-miniatyr/

Anmäl
2018-09-18 11:39 #24 av: Emo

Ett av mina dockskåp. 
Här finns en artikel om att bygga ett enkelt skåp. Tråden innehåller en hel del bland annat de miniatyrer jag gjorde till ett gruppbygge här.

https://pyssel.ifokus.se/articles/53118a348e0e742107000421-dockskap?articles-1

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-09-18 20:27 #25 av: Ilmavoimat

Mycket roligt att se ett dockhus faktiskt! I garaget har jag ett dockhus som min farfar någon gång på 1960-talet byggde ihop åt ett av sina barnbarn. Farfar var ju snickare till yrket och det ser man också på dockhuset - mycket bättre än den kvalitet man köper i handeln.

Det är ganska intressant att diskutera modellbygge med "lekmän". Man brukar i regel få en av tre slags kommentarer (bortsett från ett halvhjärtat "Det var ju fint.").

1) "Sånt har jag inte tålamod till."

2) "Vad spännande! Tillverkar du byggsatserna helt själv?"

3) "Det är ju ett hakkors på stjärtfenan, passar det verkligen in där?"

Suck! Galen

Kommentar 1 bryr jag mig inte ens om att svara på, och på kommentar 2 brukar svaret bli något i stil med "Nej, byggsatsen köper jag i en butik, sedan limmar jag ihop och målar den helt själv." Och därefter undrar jag om personen jag pratar med är komplett okunnig eller bara överdrivet artig på ett drygt sätt.

På kommentar 3 blir svaret helt enkelt att jag bygger mina plastmodeller historiskt korrekt, och då hör det hemma ett hakkors på stjärtfenan på t.ex. en tysk Bf 109, för det hade dessa flygplan under andra världskriget.

Följden har blivit att jag helt och hållet har slutat att diskutera modellbygge med "utomstående", för de fattar ändå inte grejen med det hela. För min egen del är modellbygge ett uttryck för min egen kreativitet, och det är själva processen - från idé till slutförande - som är intressant.

Med andra ord så är modellbygge ett bättre alternativ än att gå på krogen på fredags- och lördagskvällar, något som jag ändå aldrig har tyckt om, även när jag var yngre och var ute med mina dåvarande kompisar.

Så modellbygge är inte barnsligt. Det är något som jag personligen tror kommer göra övergången från mitt yrkesliv till pensioneringen om ca 25 år - om jag får leva så länge - mycket lättare. För jag personligen vill gärna ha något annat att göra som äldre än att bara ägna mig åt att dricka kaffe och tillbringa tid med barnen och barnbarnen. Jag vill fortsätta det livs långa självförverkligandet.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

Anmäl
2018-09-19 21:39 #26 av: [ludgopelle]

Vilket fint dockhus. Det väcker verkligen trevliga minnen.
Som barn brukade jag och storasyrran snickra något som vi kallade för smågubbehus.
Det var små trähus, som man kunde lyfta av taket på.
Möblerna gjorde vi av bland annat tändstickor.
Figurerna som bodde i husen gjorde vi av trä,
linull ståltråd och tyg.
På sommarloven brukade vi ställa husen intill en bäck.
Husen hadde roliga namn bland annat sjörövarnas hus,
häxan lilla grås hus, bröderna Orvars hus, gubben kvarnstens hus, greven, grevinnan och betjäntens hus och moster Ellens handelsbod. :)
Några av husen finns fortfarande kvar på vinden i mina föräldrars sommarstuga.
Ibland, när vi träffas, tar vi ner husen och tittar på dem :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.