MJ - Modelljärnväg

Min MJ-anläggning

2018-07-04 08:47 #0 av: starhawk

På sajten Knivtillverkning & Slöjd har jag kört en tråd med tillverkningen av mitt MJ-bord, det är byggt i trä så det passade väl där. Nu är det i det närmaste färdigt och jag har börjat lägga räls så nu är det väl dags att flytta fortsättningen hit.

Igår köpta jag tre räls som fattades i den anläggning som jag planerat med programmet SCARM . Vid det tillfället var bordet 2,5 meter långt på ena ledden men olika iterationer under byggets gång har gjort att det nu är 2,45 meter långt. Detta ledde till att spåren går ut över kanten på den sidan. Det går även väldigt nära kanten på andra ledden, vilket leder till diverse modifieringar.

Men . . . för att övergå till Modelljärnvägen, jag köpte även fyra s.k. växellyktor dom säljs i par och jag har 8 växlar så det passade väl bra tyckte både försäljaren och jag. Men så enkelt var det inte, paret bestod av en lykta för en vänsterväxel och en för en högerväxel. Jag har fem vänsterväxlar och tre högerväxlar Ledsen. Så det blir till att köpa ett par till och sedan har jag två högerväxlar över Looser

Just nu planerar jag för en förlängning av banan och har skaffat hem diverse kablage. Jag provkörde banan igår med mitt långa amerikanska ellok för att kolla att den inte tog i någonstans, det gjorde den inte oväntat där rälsen var för nära väggen. Jag fick även helt stopp på loket på en räls långt från det valda kontakträlset, så det behövs verkligen s.k. feeder wires. En stor fördel med Märklins C-räls är att ledningsdragningen blir i det närmaste osynlig. Ledningar till växlar och feeder wires smusslar man elegant undan under rälsen och rätt genom bordet, inga otäcka lödningar på sidan av rälsen.

Bilder och fortsättning kommer.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-04 20:38 #1 av: StefanW

Ser fram emot lite bilder! Glad

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2018-07-05 15:01 #2 av: starhawk

#1: Du får lugna dig lite Stefan, det kanske dröjer fram till helgen, det är lite tjockt just nu.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-06 20:50 #3 av: starhawk

Då är det väl lika bra att börja med själva anläggningen, jag fick tag på den här. Det var tre anledningar till att jag valde den. 1. Jag gillar loket, ett riktigt fulsnyggt amerikanskt ellok. 2. Den är uppgraderad till Märklins Mobile Station 2, inte Mobile Station 1 som syns på kartongen. 3. Banan är inte en liten cirkel som många av dom andra startsatserna har utan det finns en del räls och tre växlar.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-06 20:51 #4 av: starhawk

Här har vi loket.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-06 20:59 #5 av: starhawk

Det var död och pina att få loket på rälsen, dom fyra boggierna ville inte alls samarbeta så första inköpet var en s.k. pårullningsramp. Mindes det från mina dagar med den gamla analoga anläggningen, den var närmast nödvändig för att få det här loket på rälsen. 

Nästa avdelning är vagnarna, två malmvagnar, två stationsvagnar, tre tankvagnar och en Cabose en typiskt amerikansk företeelse. Vagnarna till den gamla analoga anläggningen hade bara en hjulaxel i vardera änden men dom här har boggier varvid pårullningsrampen återigen gör det hela mycket lättare

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-06 21:02 #6 av: starhawk

Sedan köptes det in räls och växlar, den här kartongen var smockfull. så nu har anläggningen åtta växlar.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-06 21:09 #7 av: starhawk

Man kan inte ha för mycket lok! Den första som köptes in var ett litet tyskt diesellok som jag tänkt använda som rangerare, den har fjärrstyrda koppel både fram och bak, tyvärr har jag ingen bild på den eftersom den åkte in till Märklin på ett garantiärende. 

Mitt andra lok köptes in för att konverteras till helt digital. Den har s.k. Delta-system som innebär analog körning men en del digitalt ljud.  Den visade sig vara marigare att konvertera och är nu också inskickad till Märklin för konvertering

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-06 21:12 #8 av: starhawk

Slutligen har vi då anläggningen. Den byggde jag upp med programmet SCARM den har tre stycken som jag kallar det skorvar. D.v.s. platser där rälsen inte passar helt ihop, men det finns en flexibilitet i rälsen som gör att det går att få ihop det

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-06 23:05 #9 av: StefanW

Nu ser man lite vad som är på G. Skämtar

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2018-07-07 11:35 #10 av: stickanw

Det är praktiskt med Märklins växelström med mittledare, man kan göra vändslingor och åttor utan att behöva tänka på kortslutning och polvändare.

Anmäl
2018-07-07 16:35 #11 av: starhawk

Idag blev det en tur till brädgården, behövde reglar till brickan på stora bryggan. Jag passade givetvis på att köpa lite annat smått och gott också bl.a. en skiva till vädringsfönstret i arbetsrummet så att varmluften AC:n producerar kommer ut och flugorna inte kommer in! 

Just nu limmar jag breddningen av sidobordet och dess brygga. Tänkte först skruva fast bordets breddning men efter tre hål och två havererade skruvar gav jag upp. Jag har två 3 mm borrar men båda är helt slöa så dom brände hålen sen gick det inte att få ner skruven och tog man i så gick skruven av respektive blev rund i spåret, så då tog jag och limmade breddningen.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-09 07:40 #12 av: starhawk

Fortsatte lördagen med att jobba med förlängningsbrickan, tog först bort gaveln på bryggans ram för att göra spåren till brickans reglar. En skruv satt lite knasigt vilket ledde till att regeln plötsligt släppte och föll rakt ner på tån Arg !! Fortsatte med att såga och hugga bort spåren i regeln.

På söndagen fick jag  för mig att slipa borren på min Tormek fick börja med att rikta stenen eftersom den fick sig en stöt vid ett tidigare tillfälle. Det gick väl lite si och så med slipningen av borren, inte lätt att hålla koll på skären på en 3 mm borr. Den var rätt sned i spetsen när jag gav upp vidare försök. Kanske är det så att den där snickaren som sa att borrar under 4 mm slipar man inte, det är förbrukningsvara när den är slö slänger man den och tar fram en ny. Jag kunde emellertid inte avhålla mig från att testa den snea borren och den borrade faktiskt! det gjorde den inte förut så en viss nytta gjorde det väl. Får väl göra ett nytt försök att åtminstone få den rak i spetsen vid tillfälle. Jag fortsatte med mina Bacho-stämjärn slipade dom två största och testade dom på en snickarpenna, funkade fint. Dom mindre järnen verkade vara hyfsat slipade så dom fick vara för tillfället. Sen tog jag fram en kökskniv som visserligen var någorlunda vass och brynade den noggrant på brynskivan. Sen testade jag den på en tidningssida, den delade elegant sidan medans jag höll i hörnet, det får man väl kalla godkänt! Dagen fortsatte med finjustering av spåren på regeln och sen skruvade jag dit regeln igen och passade in reglarna till brickan. Dom passade fint så då limmade jag dit brickan. Dock är det lite glipor mellan bryggan och brickan så det återstår lite slipande för att få bort dom. Utkanten av bryggan är ju inte särskilt rak efter dom tidigare övningarna.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-12 07:44 #13 av: starhawk

Efter att ha funderat på att försöka slipa till utkanten av bryggan med Kirjes-rullen kom jag plötsligt på: Jag har ju en överfallsfräsFår idé.  Såg ut en lämplig regel i mitt material-förråd och spände fast den i rät vinkel på bryggan och sen fräste jag kanten på bryggan med regeln som stöd. Jag fick dock  justera in regeln två gånger innan fräsen bearbetade sidan hela vägen. Sen prövade jag med brickan, perfekt passning utom fem centimeter i ena änden där jag tidigare raspat i ett fatalt försök till en snabb fixning. Hittade dock en lämplig bit i min "offcut" kasse som passades in och limmades på plats för att fylla ut glipan.

Dock blev det fullt av "tändstickor" och trädamm i vardagsrummet trots att jag släpat in spånsugen och haft den kopplad till fräsen under operationen. Men efter en grovdammsugning med spånsugen och en efterföljande findammsugning med den vanliga dammsugaren blev det rent. 

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-12 17:47 #14 av: starhawk

Nu har det skitigt sig! Ledsen

När jag fick anläggningen och installerade det medföljande loket så blinkade det mfx i Mobile Stations skärm en kort stund sedan var loket installerat och sparat med alla funktioner och med lämliga ikoner. Sedan köpte jag ett Tyskt diesellok och då blinkade mfx hela tiden, den slutade aldrig. Det blev emellertid någon "dummy-installtion" det gick att köra och alla funktioner fanns med men dom hade en glödlampa som ikon oavsett funktion och installationen sparades inte. 

Slutsatsen var att det var något knas med loket så det skickades till Märklin, garantiärende. 

Men nu har jag köpt Märklins Challenger-lok, ett speciallok i begränsad upplaga som levereras i en speciell trälåda.  Det uppför sig precis som det tyska dieseloketLooser Att det skulle vara fel på det loket är närmast uteslutet, och samma fel som dieselloket dessutom !?!Det bör alltså vara ett fel på Mobile Station 2 ! så imorgon åker jag in till försäljaren av startsatsen med MS 2 och kontrollboxen så får vi se.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-12 21:37 #15 av: WildeSau

Har du en gammal grå MS2 eller en nyare svart MS2?

Min svarta MS2 från 2016 har följande firmware och jag vet det finns nyare numera .

Be att du får den nyaste uppdateringen då du lämnar in din MS2+anslutningsbox.

Försök annars att första gången manuellt lägga in ditt lok mha artikelnumret (39911 för Challenger) så ska även symbolerna bli rätt.

Anmäl
2018-07-13 07:18 #16 av: starhawk

Jo det är den gamla gråa! Frågan är bara hur uppdaterar man Firmware:n? Vi får se vad firman som sålde den till mig har för möjligheter.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-13 09:24 #17 av: WildeSau

För att se vilken version du har,
håll ned SHIFT och tryck på växelsymbolen, välj sedan MS2 Information.

Challengerloket kom som Insider 2016/17

Jag testade med min MS2 och jag hade inte 39911 som val när jag skulle lägga in loket efter artikelnummer, även min har för gammal firmware.

Om loket är nyare än mjukvaran i MS2 hittas förmodligen inte loken korrekt via MFX . Säkert samma problem med ditt Diesellok också.

För att uppdatera MS2 behöver du ansluta den till en CS2 eller CS3.
Om handlaren är auktoriserad Märklin service partner så har de säkert en sådan där.

Tänk på att en MS2 endast kan hantera f0-f15, de första 16 funktionerna på loket.
Endast en CS3 eller uppdaterad CS2 kan hantera de sista ljudfunktionerna f16-f29

Anmäl
2018-07-13 11:50 #18 av: starhawk

Jo jag vet att den inte klarar mer än 16 funktioner dieseln hade visst 18 men jag tyckte inte att det var väsentlig att höra dom, Challengern å sin sida har ju 28 funktioner så där blev jag lite tveksam, men tills vidare duger det med MS2 och 16 funktioner. 

Central Station ligger för närvarande på listan "kanske i framtiden"

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-14 14:05 #19 av: starhawk

Igår var jag inne på Eskader, jag fick veta att loklistan var inte så intressant eftersom MS2 läser all information den behöver från lokets mfx dekoder. Han testade ett modernt lok och fick samma problem som jag och konstaterade att det var säkert så att programvaran i min MS2 behövde uppgraderas. Han kopplade in den i en Central Station som låg framme och genomförde uppgraderingen. 

En trevlig detalj med uppgraderingen var att även språkdelen uppgraderades och jag har numera svenska på min MS2:a! Tidigare var det bara tyska och engelska att välja på.

Efter uppgraderingen testade han återigen med det moderna loket och nu var det inga problem. Väl hemma testade jag återigen Challengern nu laddade den snabbt in loket med mer logiska ikoner i funktionslistan Tummen uppGlad

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-14 15:22 #20 av: WildeSau

Skönt att höra att det löste sig. Glad

Skulle behöva uppdatera min också men favorithandlaren håller till nere i Baden-Württemberg så det är en bit att åka... Pustar

Ja, just det, alla data ligger i mfx-dekodern, även om man gör ändringar ska de lagras.

Annars är ett tips att skaffa några Lokkarten Art.nr 60135 att spara ned inställningarna på ifall du skaffar många fler lok.

Jag själv har en blandning av Delta, MM2, MFX, DCC och M4 och allt vad det heter.

Anmäl
2018-07-16 12:09 #21 av: starhawk

Idag bar jag hem ett stoooort paket fast det vägde inte så mycket! Detta berodde på att mycket av innehållet var luft, närmare bestämt frigolit i olika former. Sen var det även tunnelöppningar, gjutform för inre tunnelväggar, granitvägg, lättviktsgips, spackel, lim, färg, frigolitnålar och gipsbindor. Det är mycket grejor man behöver för att bygga landskap.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-17 12:51 #22 av: ludgopelle

Mycket Intressant tråd det här.
Jag får lust att ta fram min gamla märklin järnväg när jag läser det här. :)

Anmäl
2018-07-17 16:20 #23 av: WildeSau

#8 Jag funderar lite på din spårplan.

Hur har du tänkt att ta dig in från yttre spårcirkeln till den inre på ett smidigt sätt?
Som det är ritat nu har du bara en växel och måste backa dig in isåfall.

Blir det några höjdskillnader på banan eller är det platt prärie det ska bli mellan frigolitbergen?

Om du ska göra långa tunnlar, tänk på att göra någon öppning på baksidan för att kunna fiska ut vagnarna om (när) det spårar ur.

Anmäl
2018-07-17 17:54 #24 av: starhawk

#23: Jo det är riktigt, man får backa! 

Det är ett eventuellt framtida projekt att flytta dom två växlarna ett steg till vänster, då kan man få in ett par till direkt till höger om dom.

Det hela är i princip platt det är bara början av rangerbanan som skall ha en kulle så att vagnarna rullar snällt tillbaka när man kopplar loss dom med avkopplaren före dom tre vänsterväxlarna, vändslingan är också tänkt att bli delvis högre genom ett bergspass på det stora berget i övre högra ändan där dom andra två rälsen går i tunnlar. Jodå det kommer att bli en stor lucka på högra sidan av berget där man kan komma in.

Sedan är det även inplanerat en tredje "rundbana" som passerar diagonalt över rangerbangården den hakas på utanför nedre vänstra hörnet på den yttre spårcirkeln. Den passerar många spår på sin väg och vi får se vilka som passeras över eller under vilket kan leda till höjningar här och där.  Den hakas på med ett enkelt växelpar så även där gäller det att backa.

Jag har även planerat att dela av det hela men någon form av avdelning så att den undre delen blir vinterlandskap (Alaska) och den övre sommarlandskap (inte Alaska)

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-17 18:38 #25 av: starhawk

Här är förresten den uppdaterade anläggningen

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-17 18:40 #26 av: starhawk

Jag ligger efter med bilderna, innehållet i den stora lådan: här har vi diverse stora frigolitflak

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-17 18:41 #27 av: starhawk

Här är mer frigolit fast i form av ramper med 4 graders lutning

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-17 18:42 #28 av: starhawk

Slutligen småplocket 

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-17 19:37 #29 av: starhawk

#25 forts. WildeSau dina synpunkter fick mig att fundera närmare på saken och nu har jag ändrat på planen så att yttre slingan har två utgångar, den nya slingan har också fått två utgångar fast den ena är till yttre slingan och den andra till inre slingan

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-17 21:03 #30 av: stickanw

Om du nu planerar sommar och vinter så placera vintern högre upp och sommaren lågt. Sen kan du göra en säckstation med rundgångsspår i  den tomma delen på vänster sida med vinterlandskap med utgång från den högre slingan till vänster. Rundgång är när loket kopplas från tåg och passerar på mötesspår för att kopplas i andra änden av tåget.

Vad tycker du VildeSau, håller du med?

Anmäl
2018-07-17 22:24 #31 av: WildeSau

#29 Jag tycker det ser bättre ut nu. Tummen upp

#30 Det är för tidigt att komma med större förslag innan det är uppbyggt och testat. En modelljärnväg är något som ändras allt eftersom.

Jag kollar mest körbarhet innan färdigställning och att inte spåren ligger för nära varandra i kurvor eller mot tunnelväggar.

Två personvagnar ska kunna mötas utan problem på vardera spårcirkeln.
Det blir ju alltid ett överhäng på de mindre radierna.

De personvagnar jag har är i längdskala 1:100 eller 1:93, 27-28cm långa mest pga platsbrist med Märklinradie R1 och R2 på banan.
Det brukar annars vara ett gnällmoment på olika MJ-forum att man alltid måste köra fullängd 1:87, dvs 30cm längs på vagnarna. Gäspar

Anmäl
2018-07-17 22:34 #32 av: stickanw

#31

Jag tänkte mer på sommar och vinterläget med frågan, bara lite dumt inbäddad i annan tankegång.

Anmäl
2018-07-18 08:21 #33 av: starhawk

Ja du Stickan "den tomma delen på vänster sida" är tom av den enkla anledningen att det inte finns något bord där. Det är en hörna i ett vardagsrum så MJ-bordet är inklämt där det finns plats. Det är även så att när stora bryggan är nerfälld så får man åla sig runt bordet.

Vad vintern och sommaren beträffar så har jag tänkt  att ha lite "outgridder" karaktär på vintern så den nedre delen passar bäst till detta.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-18 12:06 #34 av: stickanw

O.k. Jag förstår och att åla sig vid vår ålder och omfång är inte så lätt heller.

Anmäl
2018-07-18 12:11 #35 av: bommen99

Väldigt intressant tråd. Då jag som barn höll på med modelljärnväg så handlade det om en oval, eller lyxmodellen där det var en åtta..

Tänkte på detta med att behöva åla under  bordet, om ytterdelen vetter mot ngt annat rum så går det ju att göra en lucka i väggen, går i o för sig även om det är en yttervägg.Skämtar

Anmäl
2018-07-18 13:38 #36 av: starhawk

#34: Tala för dig själv jag har gått ner 10 kilo i samband med att jag fick Diabetes typ 2 "på riktigt" Skämtar

#35: Ja nu är det ingen vägg i närheten där man ålar,  snarare en skinnsoffa  resp.  en stor plattskärm.

Intressant, jag kommer inte ihåg någon åtta när jag hade modelljärnväg som grabb, däremot hade brorsan en bilbana som  kunde byggas som en åtta

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-18 13:58 #37 av: ludgopelle

När jag var i tonåren, brukade jag hjälpa en kompis med hans modelljärnvägs anläggning.
Han hadde inte så stor plats i rummet, så jag gav honom rådet att bygga den inne i hans förådsutrymme.
Han bodde i ett typiskt 30-tals hus med brutet tak.
I dessa hus är det vanligt med långsmala förådsutrymmen med snedtak utmed sidorna på takvåningen.
Vi spikade upp reglar längst väggarna, som tjocka spånplattor fick vila på.
Man var tvungen att åla sig fram till öppningar i bordet, där man kunde stå och jobba med modelljärnvägen.
Kompisens järnväg blev väldigt fin mins jag, med mycket berg och tunnlar.
Nackdelen var att man blev ganska yr i huvudet på grund av syrebrist inne i det trånga utrymmet. :)

Anmäl
2018-07-18 14:03 #40 av: WildeSau

Det fanns några med åttor.
Bl.a någon Märklins visningsanläggningar samt bland deras spårplansböcker.

Annars kan man bygga olympiskt. Skrattar
Endast 46st 5100 och 7st 5114 behövs...

Anmäl
2018-07-18 17:41 #41 av: starhawk

Idag anlände den beställda rälstången från Xuron. En ren besvikelse Arg Den ger ett litet märke på rälsen och kommer inte alls åt mitträlen. SKRÄP!!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-18 20:06 #42 av: WildeSau

Jag antar att det är en 2175M du köpt.

Den borde fungera till rälsen om du klipper rätvinkligt.
Rälsbädden och mitträlen, där blir det nog till att såga.

Var tänker du lägga delningen av banan och hur många rälsdelar ska kapas?

Anmäl
2018-07-19 08:21 #43 av: starhawk

Nej, det var inte en 2175M,  min såg mer ut som en korsning mellan en kraftig sidavbitare och en spruecutter, men det stod tydligt att den var avsedd att kapa räls. Den är redan packad för att skickas tillbaka. Jag var främst intresserad av den för att slippa slipdammet som Dremels kapskiva orsakar, men å andra sidan fungerar ju Dremels kapskiva bra på rälsen men mindre bra på bädden där jag tänkt använda X-actos rakbladssåg.

Delningarna är ju en följd av att bordet har en stor brygga och en mindre brygga där rälsen går. Med den nya spårplanen blir det 22 kapningar om jag har räknat rätt.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-22 17:57 #44 av: starhawk

Nu har jag börjat pula med rälsbygge och därtill hörande kapning av rälsen, Dremels kapskiva fungerar utmärkt

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-22 17:59 #45 av: starhawk

Eftersom bryggan består av lite tjockare plywood än själva bordet så behöver man lite distanser under rälsen i form av glasspinnar och MacDonald pinnar

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-22 20:06 #46 av: starhawk

För att koppla ihop dom kapade rälsen elektriskt behöver man s.k. feeder wires ledningar med flatstiftkontakter i vardera ände. Fick dit två kabelskor igår det gick väl hyfsat men idag krånglade dom som faan. Behöver ett verktyg men hittade inte vad jag behövde på Clas Ohlsson men lokaliserade en till slut på Amazon, med prioritetstransport skall den nå mig på Onsdag, vi får väl se!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-24 15:26 #47 av: starhawk

Får lov att ändra på spårplanen i #29 . För att den skulle funka behöver man rejäla backar. Inte ens maxet på 6% räcker långt i det fallet.Jag får alltså skippa "övervåningen" som den nu ser ut och bygger endast "nedervåningen" medans jag funderar på hur övervåningen skall se ut.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-24 17:55 #48 av: starhawk

Efter mycket trixande fick jag till det, en växlad korsning löste problemet. Den "yttre" slingan börjar nu att stiga straxt efter övre pennan och börjar att sjunka vid nedre pennan. Den överlappande övervåningen är högre hela vägen runt utom en dipp där den yttre slingan börjar stiga

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-08-01 11:17 #49 av: starhawk

Jag gjorde en liten ändring i spårplanen på SCARM. Jag bytte en 188 lång räls mot en 172 längst ner, resultatet lät inte vänta på sig, ett glapp i övre delen gick ihop Tummen upp perfekt! 

Har börjat skruva dit rälsen mer permanent nu men det ingår ju en del backar i det hela. Lok gillar inte backar så backarna blir lååånga. Jag har köpt s.k. inclines med en stigning på 4% dvs. på en meter ökar den i höjd med 4 centimeter, det var den högsta som fanns. Men jag behöver en stigning på mellan 6% och 8% på ett ställe! Lösningen är ett sätta en 2% backe ovan på en 4% backe, eller en 4% på 4% backen.

 Det råder delade meningar om man kan göra så, en del hävdar att absolut max är 4% helst 3%. Men sen är det dom som i sina gamla anläggningar hade närmare 10% och det funkade. En del menar också att om man har friktionsbeläggning på drivhjulen som snart sagt alla lok har numera så är det inget problem med greppet.

 Det hela beror på det faktum att jag inte kan ha rälsen högre än 4 cm vid delningen av bordet till bryggan. När man fäller upp bryggan uppstår en springa på c:a 8 centimeter. Anledningen till att det inte blev mer är att annars slår bryggan i taket, jag trodde det skulle räcka med 8 centimeter.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-08-02 15:37 #50 av: Little_Tank

Riktigt intressant att få följa ditt mj projekt då jag själv gärna vill börja med modelljärnväg, men jag har varken plats eller tid för det just nu.

Anmäl
2018-08-03 08:05 #51 av: starhawk

Backarna ställer till problem, funderar på att höja gångjärnen med 4 centimeter då blir mellanrummet 16 centimeter och jag kan ha backar på 8 centimeter vilket vore perfekt Tummen upp 

Men då måste jag kapa bryggan med 4 centimeter vilket innebär att jag måste plantera om fällbensbeslagen ytterligare en gång och kanske brickan+bryggan blir för kort LedsenFunderar Fast då kanske man kan förlänga brickan Får idé Vi får se!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-08-04 20:32 #52 av: starhawk

Men allt ombyggande ovan var för mycket, ambitionen fattades. Så jag satte igång med backarna istället, här har vi express-slingan på gång.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-08-04 20:47 #53 av: starhawk

4% setet består av fyra delar, tredje delen som slutar längst ut till vänster i bild är c:a 75 mm hög. Vid det laget hade jag redan tagit ut två av mina lok, den lilla dieseln som varit på garantirep hos Märklin, (dom kunde inte hitta något fel på den, föga oväntat eftersom felet låg hos min MS2 ) och Challengern. Den lilla dieseln var just det, liten! så jag kollade på Challengern, den visade sig kunna gå klar med lite viftmån med 7 cm takhöjd (stående på rälsen) så 75 mm skulle lugnt räcka. Så vi får se hur jag gör med resten av setet. 

Hur är det med tågens höjd? jag har för mig att jag hört siffran 9 cm, är det med pantografen uppe? Själv har jag inga som helst planer på luftledning så jag är mest intresserad av lokens höjd utan pantograf.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-08-17 13:47 #54 av: starhawk

Eftersom min "lokpark" består mest av amerikanska lok , bara ett litet tyskt diesellok som är avsett för rangering, så vill jag naturligtvis ha amerikanska passagerarvagnar. Startsatsen innehåller enbart godsvagnar så där fanns inget att hämta. Märklins katalog innehåller bara en sats men dom har upphört att produceras. Men jag sniffade rätt på en 5 år gammal sats med sex vagnar. Inte billig precis men smakar det så kostar det. Alla vagnarna har givetvis belysning, fattas bara med det priset, och två av dom har släpfötter så man kan dela upp dom i två grupper om man vill. Mycket nöjd med dom trots hålet dom orsakade i kassan, visst är dom snygga?

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-08-17 19:26 #55 av: ROBBAN68

Ja, det var ett snyggt tågset! Om inte en hobby kostar, så är det väl ingen hobby?

MVH//Robert C

Anmäl
2018-08-18 00:26 #56 av: WildeSau

#54 Det är ett snyggt vagnset.
Finns även som California Zephyr med läckert gröntonade rutor.

AM7 X995 finns från Märklin ifall du behöver ett (nja nästan) matchande Amtrak-lok till ditt vagnset.

Kolla efter Art.nr:  83341
Brukar finns på Ebay.de för runt €100

Anmäl
2018-08-18 08:47 #57 av: starhawk

 #56: Nja det där loket ser inte intressant ut, jag hade väl tanken att hänga på vagnarna på mina amerikanska lok (GG-1, Challenger, Alaska F7) eventuellt dela upp dom . Eftersom banan har ett par rejäla backar så behövs nog  lok med lite muskler.

En helt annan fråga: Efter att ha kommit över min "broångest" limmade jag vidare fram till brofästet igår. Men hur är det med fackverksbroars färg? Den är för närvarande grå, en helt okey färg enligt mig, men det syns att det är plast, får man bort plastlystern genom att mattlacka den?

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-08-18 21:53 #58 av: starhawk

Nu har brofästena kommit på plats, bron ser riktigt bra ut, eller hur?

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-08-18 21:57 #59 av: starhawk

Bron sitter järnhårt på plats utan en droppe lim eller någon skruv. Detta beror på att rälen går i ett spår i bron och dom båda kurvorna är fastskruvade, i längsled stoppar plywooden vidare rörelse.

Nu är det dags för nerförsbacke!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-09-06 16:55 #60 av: starhawk

Började titta på det här med signaler, eftersom jag vill ha en bromsmodul, det skall ju se snyggt ut med ett tåg som sakta bromsar in och inte bara stoppar helt plötsligt,  så blev det en sådan inköpt. När jag sen kollade kopplingsschemat så visade det sig att den skall ha en matning med 16 volt växelström. Märklin har inga trafor som producerar 16 volt växelström?!? Vad har då Märklin för lösning på detta? ja dom har en konverter som omvandlar likström till växelström. Var får man tag på 16 volt då? jo dom gamla körreglagen till det analoga systemet producerar 16 volt likström till belysning och dylikt. 

Med det systemet skulle man alltså gå omvägen att först producera 16 volt växelström, likrikta det till likström och sen konvertera det till växelström igen. Ett onödigt krångligt och dyrt system, man måste dessutom köpa två burkar för det systemet och det blir ju inte billigt förstås. Dessutom tycker man ju att det är onödigt med ett gammalt körreglage när man har en modern digital mfx-anläggning

Jag fick redan igår hem ett paket med byggsatser till ett par hus. Två av dom krävde el till diverse funktioner, den ena ville just ha 16 volt växelström, den andra ville ha något emellan 10 och 20 volt till en synkronmotor och då är det väl växelström som gäller? Så jag skyndade mig att leta efter transformatorer. Märklin hade som sagt inget som lämnade den rätta spänningen och växelström. Jag hittade emellertid en Viessmann och en Faller som både producerar 16 volt växelström.  Fallerburken verkade onödigt biffig så det blev Viessmannen som nu är på väg till mig. en betydligt smidigare lösning än Märklins.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-09-06 17:40 #61 av: starhawk

Nya bud, man använder inte en gammal trafo utan man använder dom vanliga 18 och 19 volts transformatorerna den fungerar inte med annat, konvertern reglerar vidare ned utspänningen till 16 volt växelström oavsett. Så man måste fortfarande köpa två burkar .

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 14:09 #62 av: starhawk

Jag ligger lite efter med uppdateringen, och byggtakten har gått ner en del, men här är lite uppdatering. 

Jag behövde bredda bordet en del, s.k. breadboards, här är ett bevis på att rådet att spara på "off-cut" bitarna är sant dom två trianglarna under breadboarden är just från min off-cut kasse

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 14:12 #63 av: starhawk

Breadboarden på bryggan var enklare att fästa eftersom bordets ytterkant var fri en bit ut. Den uppmärksamme ser att breadboarden är för kort, men det måste den vara för att inte ta i bokhyllan.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 14:13 #64 av: starhawk

Men det fixas här med breadboarden på Brickan

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 14:15 #65 av: starhawk

Det har köpts in en del husmodeller under tiden, först en station för "sommarsidan"

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 14:16 #66 av: starhawk

Sen en lite enklare station för "Alaska" sidan

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 14:17 #67 av: starhawk

Sen har vi lite offgridder i Alaska en del klarar sig med enklare hus som den här

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 14:18 #68 av: starhawk

Efter lite utbyggnader blir det så här

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 14:21 #69 av: starhawk

Här har vi två små, först en liten stuga och ett par utedass, I Alaska verkar man vara tokig i utedass offgridderna har ofta t.o.m. ett utan dörr

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 14:23 #70 av: starhawk

Här är ett lite mer avancerat hus, färdigbyggt och med inbyggd belysning, passar bra i Alaska med snö på taket och istappar längs takkanten

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 14:24 #71 av: starhawk

Stationen i Alaska kan ha användning för lite uthus

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 14:29 #72 av: starhawk

Så till avdelningen lustiga hus först har vi häxans hus, komplett med en flygande häxa och en gryta med någon grön bubblande brygd, det går sex ledningar till grytan och dess brasa så att det skall se ut som det sprakar gott med hjälp av LED-belysning. Häxan kan flyga runt om man skaffar Fallers "modellmotor" som jag så klart har köpt

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 14:44 #73 av: starhawk

Nästa hus är lite fräckt, Den har namnet Lovebarn och föreställer ett par som har en liten herdestund på höloftet i en lada. Jag tyckte det lät kul och var nyfiken på mekaniken eftersom det hela var "rörligt"

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 14:49 #74 av: starhawk

Nästa kåk är en väderkvarn och är definitivt rörlig eftersom det följer med en elmotor. Jag var ute efter Jonathan Creeks väderkvarn i BBC-serien med samma namn och den här var närmast, den kräver dock en del ombyggnad så det blir ett trevligt konverteringsobjekt

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 14:51 #75 av: starhawk

Slutligen en färdigbyggd sak igen det är fråga om en borgruin, den är byggd av nåt "foam" material och väger därför nästan ingenting

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-25 15:01 #76 av: starhawk

Det sägs ju i en del Byggtips att man skall göra ren gjutstammarna eftersom det kan finnas rester av släppmedel och dylikt på dom. Men när man packar upp en Tamiya-modell eller från annan tillverkare i samma klass så är gjutstammarna alltid så rena och fina. Men packar man upp en Faller-modell så är det annorlunda! se här på väderkvarnen, här kan man verkligen säga skitig! (men Fallermodellerna har ju kvalitet för övrigt så det är väl bara att skrubba den ren och gå vidare)

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-10-27 16:23 #77 av: stickanw

Fina och roliga byggnader, hexenhaus påminner om de stugor vi hade i Flottsbro och liknande som fanns vid en del skidanläggningar. Lokstallet är nog ett av de minsta jag sett. Väderkvarnen stort kul blickfång på liten anläggning. I Lovebarn får du väl installera en högtalare som spelar Je t'aime då och då.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.