Fartyg

Bordläggning

2018-02-12 20:08 #0 av: Limpan, nybörjaren

Hej! Alla duktiga modellbyggare, blev just medlem, när man skall mjuka upp planken till bordläggningen, skall men bara ånga dom, eller helt sonika lägga ner dom i varmt vatten? Jag har ju sett halvklara byggen av er experter, där bordläggningen är helt utan springor, bara helt enkelt perfekt jobb. Fattar inte, bygger just nu billing boats, marianne, norsk fiskekutter, bygget har legat nere i ett antal år, jag har brottats med en pissjukdom, men nu djäklar är gubben igång igen. Beställde nyss african queen, (lite gammal dröm ) har just nu ett jätteproblem, har tappat bort seglerna till marianne, finns det duk att köpa? Kul att vara medlem, tacksam för svar på mina frågor. Hälsningar Ronnie.

Anmäl
2018-02-12 20:29 #1 av: petzon

Välkommen in i träbåtsträsket, alltid kul med nya träbåtsbyggare.

Basning (uppmjukning av borden med ånga) behövs bara vid skarpa böjar, mer normala böjar brukar att gå att göra utan basning. Hemligheten bakom en bra bordläggning är att aldrig, aldrig, ALDRIG, tvinga in en planka, den skall falla på plats av sig själv. Det går bara att böja en planka åt ett håll inte två. Om plankan överlappar föregående planka när man böjer den enligt plankans naturliga böjriktning så skall man smalna av plankan, inte tvinga den på plats. Det funkar att tvinga in några få plankor och sedan har man jätteproblem.  Med riks för att framstå som något tjatig tipsar jag om en riktigt bra guide till plankning av skrov: http://modelshipworldforum.com/resources/Framing_and_Planking/plankingprojectbeginners.pdf Följer du denna guide och inte tar några genvägar så kommer plankningen att gå som en dans.

Segelduk finns att köpa i välsorterade hobbyhandlare (vilka nu är ungefär lika vanliga som soliga semesterdagar) lättast är att beställa på nätet från exempelvis Cornwall model boats: http://www.cornwallmodelboats.co.uk/cgi-bin/ss000001.pl?page=search&PR=-1&TB=A&SS=sail+cloth&ACTION=quick+search alternativt leta runt i tygaffärer efter något lämpligt tunt tyg

Anmäl
2018-02-12 20:57 #2 av: Banjoman

Instämmer till fullo med petzon vad gäller plankning, liksomjag förstås instämmer i välkomstorden!

För min del har jag, vad gäller segelduk, varit mycket, mycket tilltalad av det bomullstyg som jag köpt från specialistfirman Nylet i Storbritannien!

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.