Fartyg

Plankning

2017-10-10 11:07 #0 av: kent_51

Enkel plankning eller dubbel plankning vad är skillnaden?

Anmäl
2017-10-10 11:21 #1 av: ubjs

Ett lager eller två lager med plank. Det andra lagret brukar vara tunnare.

Mvh UB

Anmäl
2017-10-10 11:22 #2 av: kent_51

Ok 

Anmäl
2017-10-10 11:23 #3 av: Banjoman

Precis vad det låter som! I det första fallet lägger man bara ett enkelt skikt plank; i det senare lägger man ett andra lager plank ovanpå det första.

Vitsen med dubbelplankning är att det första, undre plankskiktet ger ett stabilare underlag för det andra, som är det som kommer synas, vilket underlättar möjligheten att nå ett snyggt resultat.

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2017-10-10 13:24 #4 av: kent_51

Ja då förstår jag.  Kanske någon vet om ett bra trälim?

Och var man kan köpa bra skeppsmodeller i trä?

Anmäl
2017-10-10 14:26 #5 av: Banjoman

Mitt favoritträlim för modellbygge är utan större tvekan Deluxe Materials Aliphatic Resin, men för statiska byggen duger de flesta trälim alldeles utmärkt.

En webbutik med mycket stort utbud och förstklassigt renommé är Cornwall Model Boats. Är plånboken inte alltför tunn för annars Eskader i Stockholm förstklassiga byggsatser från USAmerikanska Bluejacket -- hög kvalitet, men också ty åtföljande höga priser. Brett specialistutbud har även danska Modelskibet. Det finns givetvis många fler butiker världen kring, men hos någon av dessa tre bör man kunna hitta subjekt av intresse.

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2017-10-10 15:36 #6 av: bommen99

Det framgår inte om du har byggt skeppsmodeller tidigare eller om du är nybörjare. Är du nybörjare vill jag rekommendera en enklare byggsats, annars kanske risken finns att du tröttnar.  Det finns faktiskt nybörjarmodeller"som jag tycker ser helt ok ut och de brukar inte var helt enkla (vissa utmaningar kan nog finnas..)

En webb-handel som har ett ganska bra utbud från enklare modeller till expertnivå är www.hobbyhouse.se  

Mycket att välja på och hyfsade priser. 

Anmäl
2017-10-11 11:40 #7 av: kent_2

Jag är nybörjare, eller nästan i alla fall har byggt flygplan i balsaträ och radiostyrda båtar när pojken var i 10 års åldern längre tillbaka har jag byggt något enklare skepp.  Jag kommer just ihåg att jag började bygga Cutty Sark för väldigt länge sen, gjorde skrovet klart, men kommer inte ihåg vad som hände med den.

Men nu när jag blivit pensionär så ska jag prova på riktigt tänkte jag, sen har man en lång vinter framför sej som man måste fylla med något och modellbygge av gamla skepp är något som fascinerar mej.

Det enda som kan hindra mej  är att man blir less och det har ju hänt förut så vi får väl se.

Men jag vill att det ska vara lite svårt för jag tycker om att lösa problem och att ta reda på saker.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.