Fartyg

Någon som är kunnig om Vasa modeller?

2017-07-15 18:53 #0 av: kimzzan

Jag köpte ett helt enastående Vasa modellskepp på loppis i dag. Har gogglat runt för att få veta lite mer om detta bygge. Kan ingenting om modeller.  Jag ska åka bort till min ateljé och ta några foton på skeppet, men undrar om det finns någon kunnig person som kan svara mer om lite frågor jag har. Dels färgval som verkar att ha ändats med tiden? På mitt skepp är detaljer målat i blått. Ja, jag ska fixa en bild strax och hoppas att någon vet mer än jag.

Anmäl
2017-07-15 18:55 #1 av: denstore

Jag har för mig att de saker som man trott var blåa ska egentligen ha varit röda.
Vet du tillverkare?

Anmäl
2017-07-15 19:38 #2 av: kimzzan

Men jo, så har jag också fattat det av det pytte-lilla jag kikat runt. Att man först trodde att det gick i blått? Här kommer lite bilder i alla fall. Flaggan i topp är av. Skeppet är 100cm långt ca 70cm högt.

Anmäl
2017-07-15 21:07 #3 av: MarkusN

Hej!

Jag tycker det ser ut som modellen är en byggsats från Billing Boats, en dansk tillverkare av byggsatser. Jag tror detta dels för att det stämmer överens med måtten och dels för att så som kanonportarna ser ut så stämmer det väl överens med Billings byggsats. 

Som #1 säger, så verkar vetenskapen fastslagit att vi länge varit lurade av det blå. Det var rött. Och dekorationerna var inte i guld, utan färgglatt målade med hela paletten :-) Inget visar det så tydligt som Wasamuseets egen modell, https://www.vasamuseet.se/utstallningar/modellen 

Är du nyfiken på byggsatsen som jag tror är din modell så hittar du lite info här: http://www.billingboats.com/da/3/2/boats/the-expert/P-bb490-wasa.html 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.