Annons:
Etikettmodelljärnväg-mj
Läst 12077 ggr
DIOWORK
2017-01-25 14:15

Fleischmann eller Märklin?

Hej! En arbetskamrat som skall börja köpa lite modelljärnväg till sina småbarn undrar. Antar att det är två bra märken och inte spelar någon roll vilket märke man väljer? Men jag lovade bolla frågan på forumet. /Erik

Annons:
Mecthegreat
2017-01-25 14:32
#1

Finns det inte nått som heter Roca/Rocco oxå ?

Orso
2017-01-25 14:45
#2

Roco menar du

Fleiscmann, Roco, Lima m.fl.. kör på likspänning och är kompatibla med varandra.

Märklin kör på växelspänning och fungerar inte med dom andra.

Taggeman
2017-01-25 15:14
#3

Är det för barn rekommenderar jag Märklin finns mycket att köpa billigt på blocket. Sen är den äldre M rälsen tålig att bygga med och man har mindre problem med att få fram växelström till loket.
http://jarnvagsbloggen.blogspot.se/2012/02/mj-skolan-del-2-marklins-ralstyper.html

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

sachaa
2017-01-25 16:07
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Jag skulle säga tveklöst Märklin p.g.a följande: Mer eller mindre all likströmsräls kräver att man spikar eller limmar rälsen, bygga en liten bana på vardagsrumsgolvet är svårt den håller inte ihop. Dom har liksom ingen "snäpp" funktion som märklin c-räls har, som jag tycker ni ska satsa på.. Inte m-räls då den också har lätt att bli deformerad vid isärtagning och ihopsättning ifall man är lite vårdslös. Använder du dig av likström kan du behöva isolera rälsen (kräver väl någon form av elkunskap), vilket du slipper tänka på med märklin, bara att bygga å köra hur man vill. 

Bifogar en bild på lite Lima räls och märklin c-räls så ser du skillnaden.. Lima bara man för in i varandra.. medans märklin klickar fast. 

Ska jag va ärlig så tycker jag knappt att det är ett val!?.. Särskilt inte ifall det är tänkt till ett barn som ska leka själv. Ska pappa vara med å leka å kanske blir så att sonen får titta på :p då hamnar man i en helt annan diskussion =)

Roca
2017-01-25 18:45
#5

Märklin är av god kvalitet, rätt så tåliga grejor. Som Björn skriver, AC och numera är det digital styrning som gäller. Märklin har dock/har haft även en DC-variant, som ett eget märke fast ägt av Märklin, Trix heter det. Själv har jag kvar den gamla analoga blåa trafon med rött vred och plåträlsen som var Märklin-normen, då jag var liten på det forna 80-talet. Allt detta gäller för H0-grejor. Sedan så finns det ju även N-skalan men för barn och nybörjare så är ju säkert H0 att föredra.

Peter - modellbyggare & sajtvärd på Modellbygge iFokus

DIOWORK
2017-01-25 21:34
#6

Stort tack för alla svar:) Jag skall vidarebefordra infon jag nu fått. Tack. /Erik

Annons:
WildeSau
2017-01-25 23:34
#7

Ska han köpa nytt så hade jag gått på en digital startsats.
AC, t.ex Märklin med en MS2 körkontroller och C-räls

DC, Roco eller Fleischmann med en z21 + utbyggnadsmodul med wifi så kan man köra med en smartphone också.
Roco har Geoline räls motsvarande Märklins C-räls, ser dock lite väl plastig ut.
Ett alternativ är Trix C-räls.
Fleischmann har Profiräls som sitter ganska bra ihop.
Rälstyper från en av sveriges handlare med bilder här

Kolla även in det skandinaviska utbudet i DC från Jeco och NMJ.

Vagnar med DC-hjul fungerar på en Märklinbana men det skiljer några tiondels mm i spårvidd så det finns en risk för urspårningar i växlar och korsningar.
Om man kör med Märklins kortkoppel och en blandad vagnpark med t.ex Roco och Piko kan man behöva plocka bort buffertarna på vagnarna, annars tar de i kopplet och spårar ur i kurvor.

På begagnatmarkaden finns en väldig massa Märklin M-räls (plåt).
Finns bl.a på tradera men små passbitar, växlar och korsningar brukar gå för fantasisummor och mycket är gammalt rostigt skräp som folk grävt upp ur sina källare. Alla Märklins blå trafos är avsedda för 220V och inte dagens 230-240V.
De gamla blå med plåtskal såldes från 1950-talet till ca 1973-74 och kan var rent livsfarliga med murkna kablar så att skalet blir strömförande.
De senare mellanblå är säkrare men båda typerna har för hög utspänning i och med dagens högre nätspänning. Märks t.ex när man kör på fullfart går växelriktaren in och loket stannar. Nyare lok med dekoder kan gå sönder av den alltför höga spänningen i växlingsläget.

Jag har själv kvar min gamla anläggning från 70-talet.
Då körde jag med ett Märklin DA-lok och personvagnar från Lima.

Idag kör jag digitalt med en MS2 och på C-räls.
Lok från Märklin, Hamo, Roco, Lima och Electrotren.
De flesta digitaliserade och ombyggda till AC i de fallen det behövdes.

En liten analog AC-bana med Märklins vita trafo från 90-talet och en liten analog DC-bana med Roco-trafo och Lima-räls för provkörning innan eventuella ombyggnader.

Lima- och Märklin M-räls används annars mest som uppställningsräls i vitrinen så den har kommit till användning trots allt. 😃


Janne - modellsamlare & medarbetare på Modellbygge iFokus

DIOWORK
2017-01-26 12:43
#8

Helt fantastiskt svar WildeSau:) Stort tack! Träffar min kamrat imorgon så det blir en utförlig rapport. /Erik

ubjs
2017-01-26 14:33
#9

Undrar om dom som gett råd här har köpt Märklins nybörjargrejer, startsatser? Jag köpte en Märklin startsats i somras och har sedan tidigare en av Rocos billigare satser.

Det är samma grejer, dvs plastprylar som är lika känsliga oavsett om det står Märklin eller Roco på dom.

Märklin gjorde förr nybörjargrejer i metall som var mer tåliga, idag är grejerna likvärdiga. Fördelen med Roco är att deras digitalsystem följer internationell standard medans Märklin har hittat på ett eget system för dekodrarna, mfx.

Roco har också ett spår med banvall som jag tror passar barnhänderna lite bättre än Märklins där det krävs lite kraft i nyporna för att få ihop bitarna.

Mvh UB

DIOWORK
2017-01-26 23:52
#10

Tack UB:) Jag noterar detta med! /Erik

Denna kommentar har tagits bort.
starhawk
2018-04-26 10:33
#12

#9: Vadå internationell standard? det är bara en standard som flera andra märken har.

Enligt vad jag läst så utvecklade Märklin sitt system i samarbete med Motorola långt före dom andra märkena.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

ubjs
2018-04-26 10:56
#13

Vad jag känner till så använder dom flesta andra märken utom Märklin dcc. Det är därför som jag kallade den en internationell standard. https://www.nmra.org/dcc-rps-standards.

Det viktiga är att man är medveten om att dom här två dekodertyperna inte är så lätta att kombinera. Jag känner flera som sätter dcc-dekodrar i sina Märklinlok för att dom föredrar att köra dcc (ger tex större möjlighet att välja digital styrenhet och körhandtag från många olika tillverkare).

Jag kollade här under historik, http://svenskmjwiki.wikispaces.com/Digitala+system

enligt den källan verkar Hornby och Zimo varit först med digitala system men Märklin var tidiga. Jag använde själv det första digitala systemet som Märklin kom med på 80-talet och det funkade bra och var ett stort lyft jämfört med analog körning.

Annons:
starhawk
2018-05-03 08:15
#14

Har funderingar på att bygga en HO anläggning nu på gamla dar, hade en rätt stor anläggning när jag var barn. Den stod på en stor bordsskiva i garaget som kunde fällas upp. På den tiden fanns ju inga digitala grunkor så när jag hade två tåg på samma anläggning fick man fixa med växlarna så att dom inte krockade, jag hade två manuella och två elektriska växlar. Det var en Märklin-anläggning så det blir nog en sådan nu också. Det var såna där M-räls på den gamla anläggningen, fanns visst inget annat på den tiden så nu har jag att välja på C-räls och K-räls, jag lutar åt C-räls. Men det är mycket att sätta in sig i med det nya digitala systemet, inte minst hur växlar och dylikt fungerar, nån som kan ge en snabbkurs?

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

ubjs
2018-05-04 11:08
#15

Många styr växlarna analogt även på en digital bana. Det är enklare att ha en vanlig växelpanel för växlarna än att styra dom med hjälp av digitalsystemet. Men vill man ha möjlighet att datorstyra det hela så använder dom flesta dekodrar även för växlarna. När det gäller växelstyrning så använder många servon för att det är relativt billigt och ger en långsam omläggning av växeltungan.

Möllehem är en svensk liten utvecklare av tex växelstyrning, http://mollehem.se/index.php

starhawk
2018-05-04 12:49
#16

Vi får se när jag får hem Märklin-katalogen, det låter onekligen enklare att ha en separat panel för växlarna. För övrigt har jag beställt en större startsats uppgraderad till mobil station 2 den innefattar tre st växlar så nåt system behöver man väl.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Upp till toppen
Annons: