Fartyg

Basa/böja balsaträlister

2016-12-06 09:53 #0 av: HarrY45

Bygger på en Wasa-skepps modell och har kommit till bordläggningen som består av  balaslister som ska basas för att passa in mot fören på skeppet. Fråga: hur basar man bäst?

Tacksam för svar

Anmäl
2016-12-06 18:20 #1 av: petzon

Är det verkligen balsa i bordläggningen? Har aldrig hört om balas som bordläggningsvirke och är mycket tveksam till det då det är såpass mjukt. Abacchi är ett vanligt bordläggningsvirke som inte är helt olikt balsa men mycket hårdare.

Hemligheten att basa är att utsätta virket för vatten och värme, man kan blötlägga virket i några timmar och sedan värma, men vanligt är att ånga virket. En gammeldags kaffepanna funkar kanon, brukar gå att hitta på loppisar för några tior. Sist jag basade använde jag triangaköket och dess kaffepanna. Ånga virket några minuter och böj sedan, är virket tillräckligt ångat är det väldigt mjukt och lätt att böja, tar det emot när man böjer behövs mer ånga. I fullskala använder man vanligtvis en basiningskammare, ett rör som är tillslutet och som man skickar in ånga i, vill minnas att basningstiden är en timma per tum tjocklek, men är inte helt säker på att jag minns rätt, Banjoman kan säkert korrigera mig ifall jag

är ute och seglar. Oskyldig. Jag har funderat på att bygga mig en basningskammare för modellbruk, borde gå att göra av ett avloppsrör och en kaffepanna.

Anmäl
2016-12-06 22:26 #2 av: Banjoman

Balsa används en hel del som bordläggningsvirke, men huvudsakligen på funktionsmodeller av lite enklare och/eller lättviktigare slag; däremot är det nog rejält  ovanligt på statiska modeller. Oavsett detta: petzon har som vanligt rätt vad gäller basningstipsen, liksom förvisso också vad gäller den tim/tumbaserade tumregeln ...


Anmäl
2016-12-06 23:45 #3 av: Yggdrasil 75

Går det bra att använda en vattenkokare när man ska basa / böja balsaträlister?

Jag bygger själv för första gången någonsin en båt i trä.  Wasa 1:75 corel modell och ska börja bordläggning. Kanske borde börjat med någon enklare modell men nu blev det så och jag tänker iaf försöka få ihop det så bra jag kan. har någon något bra tips där man kan följa ett sådant bygge med bilder?

Tacksam för svar 

Anmäl
2016-12-07 07:59 #4 av: Banjoman

#3 Liksom petzon tvivlar jag på att det faktiskt är balsa till förstaplankningen på Corels Wasa -- snarare lär det vara obecchi eller något liknande träslag.

Det förändrar dock ingenting vad gäller eventuell basning. Jag misstänker vad det beträffar att en vattenkokare är suboptimal, eftersom en sådan normalt sett slår av sig själv så snart vattnet kokar och därmed slutar producera vattenånga. Vitsen med en kaffekittel, som petzon föreslår, är ju att den fortsätter koka så länge den står kvar på värmen och det finns vatten i den, medan ångan  kommer ut koncentrerat genom pipen. Har du ingen kaffekittel, prova med en gryta där du lägger locket på glänt -- det blir ungefär samma effekt. Själv har jag av och till använt en gryta med ångkokningsinsats för grönsaker; det fungerar också hyfsat bra.

Oavsett hur du producerar ångan, se till att skydda dina händer -- det är inte kul att skålla dem! Och låt inte grytan koka torrt, heller!

Vad gäller byggen med bilder av statiska träfartygsmodeller är det bästa jag känner till Model Ship World och dess forum. Man måste registrerar sig för att kunna se bilder ordentligt, och om det finns någon Corel-Wasa just där vet jag inte, men där finns garanterat många plankbyggda fartyg att studera ...


Anmäl
2016-12-07 09:34 #5 av: bommen99

Jag har ju plankat några båtar men aldrig använt ånga. Jag har blötlagt plankorna, lagt dem i ett vattenfyllt rör (typ 16 mm eller så) i ett antal timmar, funkar enligt mig bra. Ångan skyndar på processen förmodligen.

Då jag renoverat 1:1 båtar här så har det blivit gasolbrännare och riktigt varmt innan hardwooden kunde böjas.

Skulle en sån där liten ångtvätt vara ett alternativ till ångkokare, kanske lite lyx men ändå??Får idé

//h

Anmäl
2016-12-07 12:41 #6 av: bommen99

OBS, glömde skriva att vattnet som listen fick bada i var väldans hett.

Och OBS igen, jag gör naturligtvis inte anspråk på att vattenbadet är den bästa eller kanske inte ens en bra metod,men som jag skrevet tidigare, funkade bra för mig

//håkan

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.