Allmänt

Ta bort krom med kaustiksoda

2015-11-23 21:44 #0 av: petzon

Jag har läst mig till att krom på plastbyggsatser skall gå att ta bort med kaustiksoda, men hittar ingen uppgift om vilken koncentration jag skall ah och hur lång tid.  Någon som har erfarenhet av hur mycket av Nitors kaustiksoda i pulverform jag behöver lösa i hur mycket vatten och hur länge jag bör låta delarna ligga i lösningen. Det är en Hellerbyggsats ifall det är skillnad mellan olika märken. Skall avkroma delarna för att lägga på Bare metal foil.

Anmäl
2015-11-23 21:52 #1 av: Banjoman

Om kromdelarna sitter på en gjutram som också är kromad kan du kanske, om du inte får svar här, prova dig fram med bitar av gjutram?! Funderar

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2015-11-23 22:04 #2 av: petzon

Att inte få svar på Modellbygge i fokus, det händer väl bara inte? Här finns ju all visdom som finns att uppbringa i hela galaxen när det gäller modellbygge.

Anmäl
2015-11-23 22:07 #3 av: Banjoman

#2 Sant och riktigt! Får idé OK, den lille kemisten kan få ledigt ... Skämtar

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2015-11-23 22:09 #4 av: Rone

Jag har aldrig provat kaustiksoda, men det funkar säkert i rätt blandning. Det här är vad jag och en hel del andra använder för att ta bort färg och chrome. Lägg delarna i en plastpåse, blås i sprayen, knyt till och vänta i några timmar tills det släppt. Mr Muscle ungnsrent innehåller just kaustiksoda, så det kvittar väl egentligen men det känns lite lättare att använda kanske?

Behöver du verkligen avlägsna chromet innan du lägger BMF, borde ju fästa ändå?

Anmäl
2015-11-23 23:04 #5 av: Janne Nilsson

Jag har använt kaustiksoda till att få bort kromplatering. Det funkar utmärkt,  jag måttade bara och lät det ligga över natten. Ibland är det inte borta helt och hållet,  ha då i lite mer kaustiksoda.

Använd max ljummet vatten. Absolut inte varmt som när man rensar avlopp. Kaustiksodan generar lite extra värme i processen. Jag vet inte om det kan smälta plasten men jag har inte velat ta den risken.

Janne Nilsson

"Bet Kinder bet, morgen kommt der Schwede.

Der Schwede der kommt mit dem morgenstern,

Er frist die kleine Kinder gern."

Anmäl
2015-11-24 04:44 #6 av: Hayabusa

Precis som Rone, så har jag använt Mr Muscle ugnsrengöring. Fungerar bra. Det kan det bli en del rester kvar, men inte så mycket. En annan sak är att det blir kvar någon form av ytbehandling på plastdelarna. Åtminstone ser det så ut, de gånger jag har "de-kromat". 

Anmäl
2015-11-28 19:10 #7 av: StefanW

Själv kör jag med outspädd spolarvätska. Låter ligga i ett dygn, borstar med en tandborste, sköljer av i vatten, klart!

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.