Dekaler

Hur använder jag Mr.Mark setter?

2009-07-10 09:38 #0 av: Fisken33

Ja hur gör jag på bästa sätt, ska dekalerna dit som vanligt först och sedan torka sen på med Mr, eller?

Fisken33

 

Anmäl
2009-07-10 20:43 #1 av: Hayabusa

Har aldrig använt Mr. Mark Setter själv, men så som du beskriver det ska vara korrekt procedur. Det är vad jag har hört & läst, åtminstone. Använd med måtta, eftersom den KAN påverka färgen negativt. Använder du Johnson Klar golvpolish (Future) så låt den torka ordentligt innan du använder Mr. Mark Setter.

Själv använder jag Micro set & sol, men Mr. Mark Setter & Softer har fått goda vitsord på diverse forum.

 

/Stefan

Anmäl
2009-07-10 21:46 #2 av: Proosen

Olika dekalvätskor funkar olika bra till olika dekaler/tillverkare. Själv kör jag också med Set & Sol då de funkar bra på de flesta dekaler. En del Tamiyadekaler är dock som pansarplåt och vägrar mjukna. Tidigare fanns det något som hette Solvaset som tydligen var grymt elakt och mjukade upp de mest envisa dekaler. Annars är det bästa tipset att ta en dekal från arket du inte kommer att använda och testa hur det funkar/reagerar på just Mr's produkter.

Skulle tro att det funkar lika som Microscales produkter, först på med setter i det här fallet. Dit med dekalen och om det sen är nödvändigt på med softer för att få dekalen att mjukna och krypa ned och runt oregelbundna ytor. Några få snitt med ett nytt blad till skalpellen här och var kan vara nödvändigt om det är mycket komplicerade former som ska täckas av dekalen.

Är ytan så pass plan att den mer eller mindre lägger sig slätt och fint redan med setter skulle jag pensla på lite mera av samma vara istället för softer.

Sen jag började använda dekalvätskor kan jag inte tänka mig att vara utan dem. Ett bra exempel på en bil där det var mycket skönt att ha mjukgörare var denna Merca som har det blå fram och det vita lackerat, resten är dekaler. Ett ark något större än A3-formatet till en och samma bil! Förvånad

CLK01.jpg picture by Nickelilltroll

 

Lycka till med plaskandet och slaskandet på dekalerna!

Niclas

medarbetare på Modellbygge iFokus!

Anmäl
2009-07-11 07:42 #3 av: Fisken33

Tackar för dom svaren, då är det väll bara att sätta igång då.

Fisken33

Anmäl
2009-07-12 12:59 #4 av: karlrobert78

Jag använder mig av Mr Hobbys/Gunzes dekalvätskor. För att få bästa resultat måste ytan vara blank. Olika dekaltillverkare har olika kvalitet och jag upplever att det kan vara bra att ha både Gunzes Mark Setter och Mark Softer plus Microset/sol.

  1. Jag brukar alltid ta några droppar med Ättika i dekalvattnet, får samma effekt som Microset/Mr Mark Setter.
  2. Penslar på lite Mr Setter på det stället som jag vill ha dekalen.
  3. Löser upp dekalen i vatten och låter dekal med papper vila ett par sekunder på hushållspapper för att bli av med den värsta fukten.
  4. Applicerar dekalen på modelen, Mr Settern gör att den lättare går att justera och att det går att få ut underliggande vatten under dekalen lättare.
  5. Sen lägger jag på Mr Mark Softer som gör att dekalen mjuknar (löses upp) vilket gör att du garanterat slipper ringar runt dekalen.

Min erfarenhet är att Micro Sol är betydligt snällare och mildare mot dekalerna än Mr. Mark Softer. Bygger man mycket Tamigawa modeller med dekaler som är ganska hårda så är Gunzes vätskor kanon. Mot 2:a parts dekaler är Micro set/sol betydligt bättre. Så var försiktig när du använder Gunzes dekalvätskor, för har du otur kan resultatet bli riktigt skrynkliga dekaler.

Lycka till!

//Marcus

Anmäl
2009-07-12 13:55 #5 av: berfrund

#4 de tackar vi för stod priecis inför inköp av vätskor och nu vet jag vilka jag ska satsa på!

Anmäl
2009-07-12 14:26 #6 av: bosnafly

nån som testat humbrols dekalvätska?och hur gör ni med de?

sani

Anmäl
2009-08-22 02:18 #7 av: johannespanzer

"2 Proosen & #4 karlrobert det var matiga tips, tacker!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.