Etikettflyg
Läst 1322 ggr
Ilmavoimat
2020-03-29, 09:46

1:48 CAC CA-13 Boomerang

Det här är egentligen en fortsättning på den här byggtråden…

https://modellbygge.ifokus.se/discussions/5be87b7cce12c44114000338-byggtrad-172-cac-ca-13-boomerang?4d712449b9cb46214104601b-3

…som handlar om en likadant flygplan av samma tillverkare i skala 1:72.

Det ska tilläggas att jag har fått MYCKET hjälp i ett australiskt modellbyggeforum. Australiensarna är mycket trevliga, tillmötesgående och lätta att ha att göra med!

I skrivande stund så närmar sig bygget av min "Boomer" i skala 1:48 äntligen sluttampen efter att ha hållit på i över ett år och hittills har resulterat i nästan 34 inloggade byggtimmar.

I stort sett så är det bara förarkabinen som ska monteras ihop, och den här faktiskt redan ca 1/3 klar. Allt annat är redan ihoplimmat och klart enligt modulmetoden, klart att limma på plats när alla detaljer äntligen är klara.

Det är bara motivationen som har saknats och nu äntligen har återkommit på nytt.

I anslutning till det här bygget så planerar jag ett litet diorama som inkluderar fyra figurer och en Jeep.

Jag ska väl lägga upp lite bilder under Påskledigheten, när man äntligen har fyra dagar ledigt ifrån arbetet.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
Ilmavoimat
2020-04-04, 21:26
#1

I skrivande stund är jag lite mer än 35 arbetstimmar in i bygget av Kusin Större och så här ser framgångarna ut än så länge:

Motorn, brandskottet, propellern och landningsställsbenen är ihopmonterade. Flygkroppsdelarna har spraymålats och även fått två skyddande lager matt klarlack. Vänster automatkanon lossnade och hittades som genom ett mirakel i hobbyrummet och på nytt limmats på plats, och nu ser jag att jag även måste bryta loss den högra automatkanonen och rätta till vinkeln på den lite grann, för den pekar utåt, inte inåt. Även insidan av flygkroppshälfterna har målats klart.

Den huvdel som skjuts bakåt har tyvärr fått en spricka, och därför planerar jag att täcka över den med en presenning gjord av cigarrettpapper. Annars ska förarkabinen vara öppen när flygplanet till slut är färdigt.

En närbild på den helt fungerande backspegeln, som är tillverkad av en trasig spegel i plast till ett dockhus.

Det här virrvarret ska så småningom bli till en färdig förarkabin. Just nu så har jag helt enkelt inte energin att ta tag i det, utan lägger istället min energi på Hawker Typhoon-bygget. Det känns nödvändigt att ta en liten paus ifrån det här utdragna bygget.

Troligtvis så kommer jag att tillverka en ovan tank, som ska sitta längst upp på brandskottet.

Mitt mål är att få klart flygplanet det här året, helst under sommaren. Därefter planerar jag ett litet diorama runtomkring mitt australiska jaktflygplan. Figurerna och en Jeep finns redan i hobbyrummet.

Råd om ihopsättandet av förarkabinen tas gärna emot.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
commander79
2020-04-04, 22:31
#2

En fråga bara; varför målar du camo och dekalerar allt innan du har satt ihop modellen? Verkar lite bakvänt? Blir ju snudd på omöjligt att få bort skarvarna /Andreas

Ilmavoimat
2020-04-05, 06:39
#3

Du förstår inte.

Det här projektet har dragit ut på tiden så mycket att jag har haft svårt att bibehålla motivationen för att ens fortsätta det. Kombinera det med en så urusel byggsatstillverkare som Special Hobby, som jag aldrig mer kommer att köpa en byggsats från, så undrar jag varför jag ens har fortsatt med det.

Många gånger så har jag bara känt för att lägga hela eländet under hjulen på bilen och köra över det. Men ändå så har jag fortsatt, även om det innebär att jag har arbetat "bakvänt".

Genom att få kamouflaget och 99% av alla dekaler på plats vid "fel tidpunkt" så lyckades jag faktiskt återfå motivationen att fortsätta det här bygget, som annars för länge sedan skulle ha krossats under min bils hjul och hamnat i plastskräpet.

Och nu när jag tittar i backspegeln så känner jag mig faktiskt mycket stolt över att ha nått så här långt! Det återstår bara att få förarkabinen klar, därefter montera ihop allt, fixa till lite "skönhetsfel" och till slut få antenntrådarna på plats.

Och innebär det att jag måste spackla över vissa ställen och måla om eländet på nytt, så gör jag väl det. Bara det innebär jag äntligen får klart det här flygplanet, så att det kan pryda sin välförtjänta plats i vitrinskåpet hemma.

Så har du inget positivt att skriva, så skriv helst ingenting alls, för du får mig bara att vilja ge upp den hobby jag hade i min ungdom och ångra den nytändning, som kom för bara ett par år sedan.

Då återupptäckte jag äntligen glädjen över att förvandla en helt obyggd byggsats till ett färdigt flygplan, som stolt får mig att säga "Den här har jag banne mig byggt, och den ser skitsnygg ut!".

Och det varje gång jag tittar in i vitrinskåpet.

I framtiden så kommer jag bara att presentera färdiga byggprojekt här, om jag kommer att vilja presentera några överhuvudtaget.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
commander79
2020-04-05, 09:48
#4

Ta det inte på det viset. Det va inte meningen. Tror bara att i slutändan så hade det nog resulterat i mindre jobb för att uppnå samma finish. Special Hobby (gamla byggsatser) är stundtals överjävliga att ge sig i kast med. Dom nya är ljusår ifrån, går inte att jämföra. Prova en sån, du kommer att märka en enorm skillnad. Kanske inte en Tamiya i kvalitet men väl som nya Airfix. Smäll ihop eländet och köp SHs nya P-40 i 1/72. Där ska du få se på fina grejer! /Andreas

commander79
2020-04-05, 10:06
#5

Och du förresten; rundlarna på vingarna ser ut att ha åkt på en vända av vita-pricksjukan? Prova det här för att råda bot på det problemet; när du ska lägga på dekaler, klarlacka hela klabbet först med BLANK klarlack. På med dekalerna, sen blank lack igen för att försegla allt. Därefter går du på med matt eller vilken glans man nu är ute efter. Ibland verkar det som om matteringsmedlet i lacken inte är riktigt kompis med tidigare färger/ dekaler. I det här fallet; våtslipa ytan, även på dekalerna med ca 4000 kornstorlek. På med blank lack, sen en ny vända med matt. Simsalabim, inga mer vita fläckar. /A

Nalle1976
2020-04-05, 11:55
#6

Kämpa på Morgan, skoj att du hittat gnistan igen.

JaGa
2020-04-05, 12:10
#7

Hej Morgan, Ta det inte som kritik utan som tips i byggandet så man kan utveckla sina färdigheter. Själv tycker jag att det är viktigast att ha det roligt & trevligt i sin hobby. Det finns många här som bygger grymt fint. Långt från mina egna byggen! Fast jag har säkert lika trevligt som ”proffsbyggarna” här när jag bygger. Tycker också att det är lika trevligt och intressant att läsa allas byggtrådar här på forumet oavsett hur ”fint” resultatet blir. Så fortsätt att lägga in dina byggtrådar här, för jag skulle sakna dom annars… Passar på när jag ändå håller på och skriver här. Titta gärna in på vår hemsida. Vi har uppdaterat den med bilder m.m från alla våra ”byggutmaningar” vi haft genom åren i vår förening. En väldigt rolig & prestigelös ”tävling” (ja prestigelös, kanske inte för alla då…😉) http://ipmsuppsala.se/nyheter/ Kan vara lite inspiration till olika kommande gruppbyggen här på forumet…🙂

Mvh / Janne http://ipmsuppsala.se/
Ilmavoimat
2020-05-31, 10:23
#8

Fick äntligen bygget klart…efter nästan 60 arbetstimmar och ett och ett halvt år. Nu ska det bli ett diorama med den här flygmaskinen samt några figurer och ett fordon i centrum.

Flygplanet tillhör No. 4 Squadron, som var baserad Fjärran Östern och där huvudsakligen genomförde markattackuppdrag mot japanska transportkolonner och liknande mål samt markerade mål för amerikanska bomb- och jaktbombförband respektive genomförde spaningsflygningar.

Det var framför allt under de markanfallen med automatkanoner och kulsprutor som "the Boomer boys" blev både kända och respekterade hos amerikanarna och britterna. Ibland så bar även flygplanen en bomb istället för en fälltank under buken.

Nedskjutningsmarkeringen framför förarkabinen är helt fiktiv, då det inte finns några kända bekräftade nedskjutningar av japanska flygplan genomförda av Boomerang-jaktflygplan.

Tyvärr så blev inte kabinhuven så lyckad, så de cirka 20 timmarna som lades ner på att få förarkabinen i jättefint skick var dessvärre helt bortkastade. Repen till presenningen ska jag lägga till senare.

Förebilden till den här flygplansindividen försvann spårlöst under juni 1944 under en patrullflygning tillsammans med en annan Boomerang, och de båda flygplansvraken påträffades inte långt ifrån varandra först efter VK2. Kvarlevorna efter de båda piloterna begravdes därefter med fullständig militär heder hemma i Australien.

Fast då hade det här flygplanet en helt annan individkod, även om den tillhörde No. 4 Squadron, och jag valde att utifrån denna skapa ett helt fiktivt flygplan.

Damen på nosen kommer ifrån Tamiyas P-47D-byggsats och namnet på flickvännen / fästmön / frun likaså ifrån P-47-byggsats, fast ett annat fabrikat, båda två i skala 1:72. Jag lade även till två svarta siffror på hjulkåporna för snabb identifiering på marken och underifrån. I övrigt så är det bara standardstenciler och standardmarkeringar som har satts på i dekalform.

Nedsmutsningen är gjord av en wash gjord av ljusbrunt färgpigment, som har spetts ut med mycket vatten.

Jag är givetvis mycket glad över att äntligen ha rott projektet i hamn, men är ändå inte helt nöjd med den…tyvärr. Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig i slutändan.

Otaliga gånger under byggets gång så har jag bara känt för att slänga "eländet" i sopkorgen. 

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
Decaius
2020-05-31, 20:55
#9

Härligt att planet blev färdigt. Du säger att du inte är helt nöjd: så där tycker jag ofta att det känns när det inte blev exakt som jag tänkt mig. Sen en vecka senare när jag tittar på modellen känner jag mig ofta mer nöjd. Jag tycker du ska vara nöjd efter givna premisser med en motsträvig gammal modell med dålig passform och därpå följande motivationstapp. Presenning är en bra räddning. Jättefint jobb med vajrarna också! 👏👏👏

Nalle1976
2020-05-31, 21:17
#10

Bra jobbat Morgan och som i inlägget tidigare så beundrar jag ditt jobb med vajrarna, sen att du bjuder oss på din stora kunskap om historien kring förebilden gör också att jag blir inspirerad att bygga fler flygplan.

Ilmavoimat
2020-06-01, 17:14
#11

Jag får tacka och buga!

Jo, det är väl så det känns ibland, särskilt när något blir till ett i allra högsta grad ofrivilligt långtidsprojekt.

Dioramabygget låter jag ta tid, då en mycket tung sten nu har fallit ner ifrån halsen och äntligen ger mig energin till att ta tag i de 1:72-projekt, som jag också vill ha byggda.

Presenningen har jag, glömdes det bort att nämna, tillverkat av vitt bakplåtspapper, som doppades i vatten och därefter formades med hjälp av en genomblöt pensel. Cigarrettpapper, som jag icke-rökare brukar använda till mina 1:72-projekt, var för litet storleksmässigt.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
Ilmavoimat
2020-06-13, 21:25
#12

Arbetet med att måla figurerna i första hand har börjat. Alla färgerna är framställda och uppdelade i små grupper.

Figurerna till det tänkta dioramat är dessa: Ovan till vänster "Generalen", ovan i mitten "Den högrankade officeraren", ovan till höger "Jeepföraren" och längst ner i mitten piloten.

Det krävdes lite blandande för att få till den ljusa khaki-färgen, som de amerikanska officerarna hade i Fjärran Östern, men jag tror att det lyckades till slut.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
Ilmavoimat
2020-07-04, 09:44
#13

Håller på med figurerna och det blir väl också målningsarbete på dem även nästa helg innan jag börjar måla och limma ihop Jeepen.

Angående solbränna, särskilt hos pilotfiguren, så vill jag minnas ett tips ifrån Janne om att blanda ut hudfärg med ljus- eller mellanbrunt och därefter torrborsta på det ovanpå utsatta ställen, så som ovansidan av underarmarna osv.

Eller minns jag fel?

När det gäller ögonen på dessa mycket små 1:48-figurer så funderar jag på att ta ett penselstrå, som doppas i färgburken med hjälp av en pincett och sedan försöka dutta en färgfläck mitt i det vita.

Eller går det på något annat sätt?

För just nu ser de ut som zombies, med helt vita ögon utan något som helst innehåll. Men uniformerna däremot har fått lite struktur i form av torrborstning med allt ljusare färger.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
Slasktratt
2020-07-04, 10:07
#14

Man är MYCKET IMPONERAD av det du skapar på ditt bygg-bord. Applåder!

JaGa
2020-07-04, 12:20
#15

Den där Boomerangen blev ju inte så pjåkig…😃 Ska bli trevligt att få följa fortsättningen med bygget av dioramat också! Härligt kämpat Morgan…😊 Mvh / Janne

Mvh / Janne http://ipmsuppsala.se/
Ilmavoimat
2020-07-05, 07:57
#16

Jag får väl tacka och buga!

De fyra figurerna efter att de nästan är färdigmålade och har fått flera svarta washar för att framhäva skuggor och detaljer, särskilt hos generalen, som annars skulle se så tråkig ut.

Som tillägg kan jag skriva att jag fortsätta att torrborsta för att framhäva högdagrar och göra figurerna lite mer levande. Även vissa detaljer, såsom av generalens skärmmössa, ska försöka göras.

1:48 är verkligen inte min skala när det gäller figurer, särskilt när det gäller ansikten och ögonpartierna, men resultatet när man tittar på figurerna på avstånd är ganska bra tycker jag själv åtminstone. Skuggningarna av de två mörkgröna figurerna syns tyvärr inte så bra på bilderna.

Varje figur är ju cirka 2,5 cm hög, så det är mycket svårt att få till alla detaljerna,  i synnerhet ögonen.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
Ilmavoimat
2020-07-05, 14:15
#17

Figurerna få vara färdiga nu.

Nästa helg ska jag påbörja Jeepen samt de diverse andra sakerna, så som bensindunkar och annat "skrot".

Jag skapade "solbränna" genom att blanda i brunt och rött i en andra burk med hudfärg, och detta blev mycket lyckat. Piloten fick mest solbränna, huvudsakligen på framsidan av kroppen, då just dessa ytor exponeras av solljuset när han sitter i förarkabinen.

De två grönklädda figurerna fick också lite solbränna medan generalen fick en ganska blek hudton.

När allt är klart så ska jag utnyttja en dag när solen skiner ordentligt och fotografera allting i rikligt med dagsljus, för mobiltelefonkameran tar på tok för mörka bilder. De gör inte mina modellobjekt rättvisa.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
Ilmavoimat
2020-07-12, 17:35
#18

Arbetet med Jeepen gör stora framsteg.

Ett problemområde var ett avbrutet ändrör till avgassystemet så här var jag tvungen att ta till en bit ståltråd.

Jag har även experimenterat med diverse extrautrustning till Jeepen och har nu beslutat mig för en barackpåse samt en trosspackning, som ska ligga bakom föraren.

Mina provmålade föremål syns framtill på bilden.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
Ilmavoimat
2020-07-19, 10:34
#19

Jeepen är färdig. Återstår några få detaljer på lyktorna baktill, där jag måste göra lite grann efterforskning, men ingenting tidsödande egentligen.

I augusti eller september kommer jag väl att börja prova ut de olika elementen på den tänkta dioramabasplattan, och då ska jag också passa på att göra lite småmodifieringar här och där, men ingenting avancerat.

Fram tills dess kommer jag att förvara figurerna, flygplanet, Jeepen och tillbehören i det dammfria vitrinskåpet.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
Ilmavoimat
2020-07-25, 16:01
#20

Lite provpassning på en basplatta, dock inte den som det ska bli i slutändan utan endast för att se hur det ska se ut. Jag ska använda en mindre basplatta än den här.

Figurerna ser väl ut att interagera på ett naturligt sätt känns det som i alla fall. Jeepföraren står vid sitt fordon, medan den högre officeraren otåligt ser på hur piloten och generalen samtalar.

I skrivande stund så kan jag inte göra mer med diorama-arbetet, då jag väntar på mer delar, så däremellan ska jag ta tag i ett flygplansprojekt i 1:72, som har legat och väntat ett bra tag.

Tanken är att allting ska stå på Marston Matting, de standardtillverkade stålplankorna som massproducerades av jänkarna under VK2 och användes till otaliga improviserade flygfält under hela konflikten.

Bensinfaten är tänkta att se ut som om de har stått där ganska länge och blivit rostiga upptill, där regnvattnet har samlats efter de tidvis kraftiga regnskurarna. Jag har även försökt att lägga till lite bortsliten färg, då de har rullats ovanpå stålplankorna och därefter rests av manskapet.

Trälådan under vänstervingen är tänkt att användas av de australiska flygmekanikerna för att underlätta beträdande av vingen. En av flänsarna på vänster sida bröts av, och jag har tänkt att använda detta som en stridsskada, då en japansk 20 mm-projektil har skjutit bort en av plattorna.

Till slut ett par närbilder på Jeepen. Det ska tilläggas att jag har rättat till bakdelen på den, då den bakersta plåten stack upp för mycket. En byggmiss ifrån min sida. Jag har också lagt till en spade, medan yxan med full avsikt saknas. Den har fått fötter av någon på den amerikanska sidan…

Jag hoppas att det åtminstone ser hyfsat ut planeringsmässigt.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
bommen99
2020-07-25, 19:49
#21

Jag är full av beundran över hur du bl.a. målat figurerna. Jeepen blev skitläcker och alla småprylar du målat och satt på  plats, pillrigt pillrigt men hur säkert som helst. Jag brukar oja mig över småprylar då jag bygger mina träfartyg, men det är ju hur stora som helst i jämförelse med de du har.

Jag blir också imponerad över dina historiska kunskaper Morgan, intressant läsning

Som vanligt är det roligt att läsa dina innehållsrika trådar och jag ser fram emot fortsättningen

//håkan

JaGa
2020-07-25, 20:27
#22

Bara hålla med om allt ”bommen99” skriver. Trevliga & intressanta byggtrådar att få följa…😃

Mvh / Janne http://ipmsuppsala.se/
Slasktratt
2020-07-26, 08:11
#23

Instämmer med ” bommem99” och ”JaGa” ögongodis på hög nivå och intressant läsning. Tack för underhållningen.

Ilmavoimat
2020-07-26, 10:20
#24

Jag får väl tacka så mycket. Själv gör jag så som många konstnärer och skapare och ser tyvärr mestadels felen och vad som hade kunnat göras bättre.

En liten detalj som jag som byggare var tvungen att lägga till på Jeepen, trots att det är en Tamiya-byggsats, var kopplingen, bromspedalen samt gaspedalen.

Tyvärr så blev det, trots att jag använde dekalvätska, en silvringseffekt under dekalerna på motorhuven… Jag undrar fortfarande varför.

I början av augusti så borde väl arbetet på dioramat fortsätta.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
Ilmavoimat
2020-09-06, 10:10
#25

Äntligen har jag en mer eller mindre färdig dioramabas…

Okej, jag har fuskat lite… Psst…säg inget!

Skämt åsido, fler bensinfat kommer att läggas till, eventuellt ett till fordon (här tänker jag mig en erövrad japansk stabsbil!), bara för att levandegöra dioramaplattan lite till.

Kanske någon växt som har växt igenom PSP-plattorna… Smådetaljer helt enkelt.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
  • Redigerat av Ilmavoimat 2020-09-06, 10:15
Ilmavoimat
2020-09-12, 19:14
#26

Jag har börjat inse att det inte är långt kvar innan det här långdragna projektet är klart, bara ca 5-10 timmar, kanske lite grann till.

Det är basplattan som kommer att kräva mest arbete, allt det andra är i princip redan klart.

Jeepen har fått lite mer last i form av tre bensindunkar och i en av de redan ihoplimmade bensindunkarna har jag borrat ett hål där skruvlocket finns. Denna är tänkt att simulera en som i en liten olycka har råkat vältas, varvid all bensin inuti har runnit ut.

På basplattan kommer det totalt att stå femton bensinfat och fem bensindunkar, varav en är omkullvält.

De resterande tolv bensinfaten har jag spetsat på varsin tandpetare och de är nu helt klara för målning.

När det här dioramat är klart så kommer den totala arbetstiden att ha överstigit 100 timmar! Men så kommer det säkert att bli bra i slutändan.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
  • Redigerat av Ilmavoimat 2020-09-12, 19:18
Ilmavoimat
2020-09-19, 07:17
#27

Allt är i princip färdigmålat förutom PSP-basplattan, som imorgon bitti (trots alla försök att sova länge på helgerna så vaknar jag lik förbannat klockan 5 på morgonen!) ska få en grundmålning bestående av stålfärg, då Marston Matting / Pierced Steel Planking var tillverkade av just stål. Sedan är tanken att de ska få en ganska så rejäl wash av svart färg för att skapa en tredimensionell effekt på en annars tråkig och enformig metallyta.

Därefter börjar arbetet att skapa rosteffekter individuellt på varje enskild PSP-platta. Gör jag det här enformiga arbetet bra så kommer det att bli bra i slutändan.

Som en parantes kan jag även nämna att man 1944 började tillverka dem av aluminium för att spara in på vikten, men då aluminium i första hand prioriterades till flygplansbyggen så blev endast en relativt liten del gjorda av den här metallen.

Kanske jag imorgon även ska ta och reducera regnvattnets rosteffekt på ovansidan av tunnorna, men här är de i alla fall sorterade efter nedrostningsgrad.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
Nalle1976
2020-09-19, 18:58
#28

#27: Häftigt, jag ser fram emot fortsättningen Morgan.

Ilmavoimat
2020-09-19, 19:49
#29

Tack! Det går snabbt framåt nu.

Resultatet efter grundmålning av basplattan samt efter min svarta wash, som har lagt sig i alla ihåligheter.

En betydligt bättre tredimensionell effekt än tidigare.

Nu ska det få torka över natt innan jag ger mig på att rosta ner varje enskild PSP-platta.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
Ilmavoimat
2020-09-20, 12:22
#30

Återigen så är allt bara torrpassat på den inte ännu färdiga dioramabasen. Men ungefär så här kommer det att se ut när det är klart. Bensinfaten ska jag också sannolikt måla om på nytt och reducera rosteffekten upptill.

Nu ska jag ta två veckors paus ifrån bygget bara för att rensa tankarna med andra och enklare projekt som jag vill ha gjorda och "ur vägen".

Det jag själv funderar på att göra är att ta bort den gröna figuren som passivt står vid flygplanet och iakttar konversationen mellan piloten och generalen. Tyvärr så funderar jag också på lång sikt att helt skippa det här flygplanet och bygga ett nytt RAAF-flygplan ifrån grunden.

Var inte rädda för eller blyga med att ge förslag eller idéer om hur dioramat kan förbättras när det gäller uppställningen eller intrycket.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
  • Redigerat av Ilmavoimat 2020-09-20, 12:23
Nalle1976
2020-09-20, 12:40
#31

Jag tycker du ska behålla den figur som tittar på dom andra för då verkar det som om dom andra diskuterar något väldigt angeläget, ska du ta med någon växtlighet i utkanten mot själva ramen? Snyggt jobbat med dom där plattorna.

  • Redigerat av Nalle1976 2020-09-20, 12:43
Ilmavoimat
2020-09-20, 16:44
#32

Bara för tydlighetens skull, här kommer två bilder där åskådarens blickvinkel visas. Tror jag ska behålla den här uppställningen på basplattan, kanske med en eller två australiska mekanikerfigurer om det går att få tag på.

Har dock inte bestämt mig för den hjälmbeklädda officerarens position ännu, om han ska stå vid Jeepen eller jämte generalen.

Vet inte om det kommer bli någon växtlighet vid kanten, för jag har sett bilder på helt enorma uppställningsytor gjorda av PSP-plattor, men lite växtlighet som har vuxit igenom hålen lite här och var blir det i alla fall.

Var inte rädda att komma med fler idéer, byggtips eller förslag om ni vill.

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
  • Redigerat av Ilmavoimat 2020-09-20, 16:45
Ilmavoimat
2020-09-25, 16:59
#33

PSP-plattan är av plast och jag funderar på att använda frigolit, överstruken med spacken så som Nalle1976 har föreslagit, ovanpå denna för att imitera jord.

Bör jag först rugga upp ytan med slippapper innan jag limmar fast det ovanpå plastplattan? Vilket lim bör jag använda då - fungerar trälim eller bör något annat användas?

Vänligen, Morgan // Ilmavoimat

ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE
Nalle1976
2020-09-25, 17:47
#34

Mina erfarenheter är att du kan ta trälim direkt på ytan.

Niklas
2020-09-26, 20:50
#35

Jag brukar försöka trycka gilla på alla inlägg med fina bilder. Här kom jag på mig flera gånger med att ha fastnat i alla små detaljer och glömt bort det så jag fick rulla upp igen och kompletteringsgilla. 🙂 Oerhört imponerande.

Vänliga hälsningar, Niklas Ha en bra dag! 🎈
Upp till toppen