Annons:
Etiketterradiostyrt-rcartiklar
Läst 6741 ggr
ElLobo
10/10/17, 7:15 PM

RC hjullastare -- del 3

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Bygget går vidare.

ROBBAN68 bygger vidare på sin hjullastare.

Länk till tidigare del:

Annons:
ROBBAN68
10/11/17, 12:31 PM
#1

Hoppsan! redan del 3, här går det undan ju.

Fick idag dom nya motorerna som ska ersätta tilt och styrning. Tiltmotorn går lätt att byta då det är samma fäste som till den "gamla". Men däremot kräver styrmotorn rätt stora ombyggnationer då den nya är 3 cm längre än den gamla. Och det är 3 cm som jag inte har… Men jag har funderat fram en lösning som jag tror kommer funka bra.

Just nu väger den ca 3,5 kilo på varje hjul, och det är lite fel viktfördelning i mina ögon. Funkar kanon när man kör med tom skopa, men risken finns att den kommer gå på framhjulen vid full last och då styr det väldigt dålig. Men jag har ju blästerkulor som kan användas till det! Jag har ju förberett motvikten så den går att fylla, och det finns flera ställen akterut som kan få lite barlast.

Jaja, jobbet går vidare och snart är den klar!

MVH//Robert C

bommen99
10/11/17, 12:38 PM
#2

Jäklar vilket jobb du lägger ner Robban, men det verkar ju bli bra. Jag har kollat många RC-byggen, lastbilar, grävare etc  Det jag tycker man missar lite är alla rörelser, de blir ryckiga och onaturliga, vilket ju är synd då byggen är superläckra.

Hoppas din hjullastare rör sig bra. Bygger du fler så kan du ju ta på dig snöskottning eller dylikt i vinter, ett bra dataprogram så…….😉

ROBBAN68
10/11/17, 1:34 PM
#3

Hej Bommen, Precis det du påpekar har jag lagt mycket jobb på. Studerat Tuben och kollat maskiner i fullskala för att få ett hum om hastigheten på rörelserna. Det stämmer aldrig på en modell med hydraulik, det blir ryckigt och ofta finns det inget smyg alls, noll eller allt, Mina motorer regleras med elektroniska fartreglage avsedda för modellbåtar.  För jag "fartspaken" nån mm framåt så kan man knappt se att hjulen snurrar, och det är lät att höja bommen (inte dej nu) en mm om man vill det. Samtidigt om man drar spaken fullt går det undan med rörelserna, Dock inte snabbare än vad en fullstor maskin rör sej. Det finns ju ljudmoduler att köpa med "rätt ljud" men det är rätt låg prio på det då jag i första hand vill ha en fullfunktions modell som går att "jobba" med. Jodå, jag har nog tänkt tanken att skotta lite snö här hemma! Därför står ett vikbart snöblad först i kön av tillbehör som ska tillverkas.

Dom färdiga modeller av denna typen har ju hydraulik, och den pumpen drivs ju av en elmotor, och det känns som att gå över ån efter vatten att göra på det sättet. Kollar man på Le Teorneu från 60 talet så har dom gängstång till att sköta om rörelserna på aggregaten.

MVH//Robert C

ROBBAN68
10/13/17, 12:43 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Jag fick byta webbläsare för att kunna skriva vidare på sidan! 

Nu har jag bytt motorerna och dragit om elen till dom med nya grövre kablar. Sen har jag justerat komponenterna i aggregatet så det löper friktionsfritt, slutmålat fronten och viktat den med lite blästerkulor i bakdelen.

Några bilder då:

ROBBAN68
10/13/17, 12:44 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

En till…..

ROBBAN68
10/13/17, 8:24 PM
Annons:
Dioramabyggare
10/14/17, 3:18 PM
#7

#6: läckert!

ROBBAN68
10/14/17, 10:55 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

i morgon ska det bli finväder, Och då tänkte jag ta ut den och skyffla lite grus o sand på allvar. Men kom på att jag var tvungen att göra ett fäste för kameran. Vill ju inte ställa den direkt på backen. Så jag tillverkade ett stativ för kameran med många inställningsmöjligheter. Inte så mycket med hjullastaren att göra egentligen, men så här blev det:

ROBBAN68
10/15/17, 8:12 PM
#9

Jodå, visst rörde den på sej. Men inte så länge! Dom billigare fartreglagen som jag använde till styrning och tilt hade den dåliga stilen att brinna upp när det blev lite tungt! Så innan det blir provkörning på allvar så blir det att beställa nya reglage, det blir samma som jag har till driften och bomlyftet!                                                                    Dom funkar perfekt och klarar 30 A.

Gör om- Gör rätt!

MVH//Robert C

ROBBAN68
10/22/17, 12:58 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Jag var inte nöjd med hytten, Så den förpassades till "bra att ha lådan" och tillverkningen av en ny påbörjades. Den blev jag mer nöjd med. Ska glasas i morgon och det blir lite pill då vindrutan är välvd rätt mycket! Eller shcölpig som vi säger i Östergötland!

MVH//Robert C

bommen99
10/22/17, 4:31 AM
#11

Håller med, förra hytten var kanske lite för liten, denna mkt bättre o snyggare design. Möjligen kunde den vara lite högre, nederkanten på bakrutan i jämnhöjd med motorluckan kanske.

 Antar att det skall till några "stolpar", en på vardera sida så att inte rutan blir helt omöjlig. Plexi (lexan..) brukar vara ganska böjbart med varmluft. 👍

ROBBAN68
10/22/17, 6:19 AM
#12

Det är exakt samma höjd på denna hytt, ja det blir plan plexi på sidorna och bak, men frontrutan blir en tunnare plast som går att böja till rätt form. Polykarbonat tror jag det heter! Det blir inga stolpar, bara skarven på glasen!

MVH//Robert C

ROBBAN68
10/22/17, 6:44 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

En till…

Annons:
bommen99
10/22/17, 8:07 AM
#14

OK, ser nu från sidovinkeln att det är samma höjd, men kanske du kan lägga dit ett takräcke  

Snygg design alltså

bommen99
10/22/17, 9:04 AM
#15

OJ, jag lade in  🤪😉 symboler efter "takräcke", hoppas du fattade ändå

ROBBAN68
10/22/17, 8:12 PM
#16

Som planerat var jag ute idag med maskin och kamera för första provkörningen i "skarpt" läge. Men det blev ett antiklimax :( Det visade sej att nånstans har det gått riktigt fel i beräkningarna. Ren körning gick skapligt, men inte så att kraften i den var imponerande när jag klättrade i grushögen. För klen helt enkelt. Dom relativt små motorerna med utväxling 200:1 verkar inte tycka om när det tar emot. Den väger ju 14 kilo så det är ju lite att dra fram. Men det stora problemet kom när jag skulle trycka in skopan i sandhögen för att fylla den, när jag tryckte in skopan i högen och tiltade upp för att fylla den så tappade den all kraft på driven. Det verkar som om dom större motorerna till tilt/lyft tar all ström när man kör aggregatet så det blir inget kvar till driven. Så nu har jag lite att fundera på för att koma tillrätta med problemet. Jag listar mina funderingar så får dom som har koll gärna komma med input och kommentarer!

1. Byte till växelmotorer av 540 typ för att få mer kraft i driven. Det blir då samma typ av motorer som sitter i aggregatet och då kan eventuellt strömmen fördelas mer lika till motorerna.

2. Har batterierna kapacitet att leverera ström till 6 motorer samtidigt? Det är 10 st R20 på 8000 mA vilket borde räcka till. Men frågan är :Hur mycket kan dom leverera vid maxuttag?

3. Eller borde jag ha två batteripack, ett till driven och sväng, och ett till aggregatet så dom kan jobba oberoende av varandra? Då skulle jag ha full kraft hela vägen även om jag jobbar med aggtregatet samtidigt.

4. Kablarna mellan varje batteri är 0.75 mm2. Är det för klena kablar kanske? Mellan batteri och fartreglage är det 1.5 mm2 kablar och det ska räcka till mer än väl.

Nån som har en fundering kring detta?

petzon
10/22/17, 9:26 PM
#17

Hur mycket ström ackarna kan leverera ut beror på vilken typ av ackar det är. Exempelvis finns det olika kvalitet på LiPo, deras utströmskapacitet anges i C, C = ackens kapacietet en 8000mAh har C på 8000 mA=8A, har acken 20C utströmskapacitet blir maximalt strömuttag 8*20=160A. Maxkapacieteten på andra typer av ackar borde stå i deras datablad. Kolla med en Ampermeter hur mcyekt ström som går till driven när skopan inte används och se om strömmen sjunker när skopan används. Sjunker strömmen till driven så orkar acken inte med.

JohanRydberg
10/22/17, 10:17 PM
#18

Vad gäller kablar så är min erfarenhet från RC-flyg (vilket i och för sig inte är så där jätte stor) att kablarna bör vara tilltagna i överkant (om inte annat så för att minska risken för brand, eftersom tunna kablar rätt fort blir överhettade). De kablar jag använt är betydligt grövre än 0.75 och 1.5 mm2, men även små RC-flyg drar en hel del ström. Min gissning är att du vid maxuttag till skopan inte får kvar tillräckligt med ström till drivningen (att batterierna har 8000mA, säger inget om hur mycket ström de kan leverera momentant, bara hur mycket ström som finns lagrat i dem), men som Petzon skriver så är det ju bara att mäta. Men har du stora strömuttag så skulle jag gissa att det dels vore bra med två separata accar, och dels att det borde vara värt att satsa på LiPo-accar eftersom dessa (som jag fattat det) är bättre på att leverera mycket ström på kort tid jämfört med andra typer av batterier. 

/johan

ROBBAN68
10/24/17, 6:52 PM
#19

Tack för era synpunkter. Problemet är nu löst och den funkar tillfredställande i gruset. Filmlänk kommer senare!

MVH//Robert C

ROBBAN68
10/24/17, 7:28 PM
#20

Trots att det regnat hela dagen och sanden var både välpackad och blytung så funkade det tillfredställande! Nu gällrt det bara att lära sej köra också!

MVH//Robert C

https://www.youtube.com/watch?v=y3wQGnbMEYs&feature=youtu.be

Annons:
Banjoman
10/26/17, 8:57 PM
#21

#20 Mycket, mycket, mycket vackert och i allra högsta grad imponerande!!!

Hatten av och tummarna i vädret med andra ord! 🥳👍👍

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

ROBBAN68
10/27/17, 4:26 PM
#22

Tack! provkörningen visade på att vissa punkter behöver justeras lite för att jag ska vara helt nöjd! Men det är ju det som är charmen med att bygga själv! Och med det menar jag, Planera, konstruera och bygga. Då man är närmare bondsmed än sån där ingenjör  så blir det lite trail and error ibland! 

MVH//Robert C

flyingdragon
10/27/17, 11:15 PM
#23

Blir grymt läcker denna, verkligen imponerande bygge. 👍
Mvh Jocke

NO DAY SHALL ERASE YOU FROM THE MEMORY OF TIME
                                                                                                                                                        Virgil

ROBBAN68
10/28/17, 8:56 AM
#24

Tack, Jag var ute en sväng igår efter jobbet och skyfflade lite sand! Skälen var tre! Att ha kul, att övningsköra så rörelserna sitter på ett bra sätt, och till sist att köra slut på batteriet! Lyckades med två av tre! Fortfarande ström kvar, så det får bli en runda till…..

Nåväl, Då den väger bly så är det inget man plockar upp och ner i källaren bara så där. Speciellt när man har två utslitna höfter som inte funkar som dom ska i trappor. Då vill man inte bära den 14 kilo tunga pjäsen i "onödan" så att säga. Så den står kvar i skuffen på bilen tills batteriet är helt slut. Sen ska den ner i källaren för att få vissa justeringar och förbättringar som jag kommit fram till. Dessa förbättringar har bara med funktion och körbarhet att göra och har prioritet. När dessa är klara så kommer jag att börja med detaljarbetet så som brandsläckarutrustning, skyddsräcken, strålkastare, fartränder, varningsdekaler, lyftöglor, den femte kanalen till elen som ska styra vridning av snöblad och eventuellt en borste, den sjätte kanalen som ska slå på och av arbetsljus och körljuset osv osv……

Blir en kul vinter det här! 

MVH//Robert C

flyingdragon
10/28/17, 10:57 AM
#25

Det låter som om snöskottningen kan bli kul i vinter. 😉
Mvh Jocke

NO DAY SHALL ERASE YOU FROM THE MEMORY OF TIME
                                                                                                                                                        Virgil

wooderson
10/28/17, 11:31 AM
#26

Såg precis videon, sjutton vad coolt! Ser ju superkul ut

Alla borde bygga en Tiger någon gång.

ROBBAN68
10/28/17, 3:02 PM
#27

Ja snön ska jag angripa framöver. OM den behagar dyka upp….. 

Hehe, ja det är svin kul! Och lagligt! Det är inte många kombinationer som är det!

MVH//Robert C

Annons:
stickanw
10/28/17, 4:14 PM
#28

#24

In med fler motorer kanske? Varför inte en snöslunga, det skall väl ge huvudbry.

flyingdragon
10/28/17, 4:52 PM
#29

#28
Förbaskat bra idé. 👍 👍 👍
Mvh Jocke

NO DAY SHALL ERASE YOU FROM THE MEMORY OF TIME
                                                                                                                                                        Virgil

ROBBAN68
10/28/17, 6:17 PM
#30

Jodå, tanken har slagit mej…..

MVN//Robert C

ROBBAN68
12/16/18, 12:37 AM
#31

Jag petar upp denna lite, så den blir lättare att hitta här på modellbygge i fokus. Det länkas till detta bygge i nya numret av AoH som kommer i dagarna. 

MVH//Robert C

bommen99
12/16/18, 1:11 PM
#32

Bra Robban, jag får dock AoH kring mitten-slutet av januari. Det är ju lång väg för brevbäraren hit och himlen är full av tomtar o annat som stör färden 😉

Ser dock fram emot nya nr av AoH när den väl kommer…..

//h

JaGa
12/16/18, 3:52 PM
#33

Fick hem AoH i veckan där man fick läsa ett trevlig reportage om bygget ditt…😃 Väldigt fint arbete du lagt ner hittills på hjullastaren! Återstår visst några härliga byggtimmar till i hobbyrummet, tills den blir helt klar…🙂 Tänk också att få ha ett alldeles eget hobbyrum! Men det lär väl tomten inte komma med…😉

ROBBAN68
12/16/18, 3:57 PM
#34

Tack , ja jag ville att det kunde vara lite inspiration till andra som kanske gått i samma tankar som jag.  Det finns väl inget modellbygge som  blir helt klart, finna ju alltid saker man kan förbättra och utveckla. 

Jag älskar mitt hobbyrum på 20 kvadrat, med fina arbetsytor, många maskiner och bra ljus! 

MVH//Robert C

Annons:
Upp till toppen
Annons: