Fartyg

Engelska fiskebåtar från tidigt 1900-tal

2017-08-30 09:43 #0 av: ElLobo

Tråden om Conny är delad.Delad tråd från MS Conny.

Anmäl
2017-08-30 09:44 #1 av: ElLobo

 . Janne Nilsson . 2017-08-29 14:55

Ni som verkar ha koll på sånt här med flytetyg. För ett framtida projekt skulle jag vilja inkludera en mindre engelsk fiskebåt byggd mellan 1900-1920. Vart kan man vända sig för inspiration och ritningar på en sådan?

Janne Nilsson

Anmäl
2017-08-30 09:44 #2 av: ElLobo

 . Banjoman . 2017-08-29 15:04 


Kan du vara lite mer specifik beträffande vad det är du har tänkt dig beträffande förebilden/båttypen? Hur stor (i verkligheten, menar jag)? Segel, ånga eller motor? Vilken typ av fiske? Från vilken region? I vilket sammanhang?

Anmäl
2017-08-30 09:44 #3 av: ElLobo

 . Banjoman . 2017-08-29 15:07


För i alla fall initial inspiration och hjälp att ringa in en lämplig båttyp kan det här kanske vara av intresse: https://www.amazon.co.uk/Fishing-Boats-Story-Mike-Smylie/dp/0750969970/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1504011905&sr=8-2&keywords=english+fishing+boats?! 

Anmäl
2017-08-30 09:45 #4 av: ElLobo

 . Janne Nilsson . 2017-08-29 22:41

Förlåt mig min kapning. Jag tänkte att någon i den här stilen borde passa utmärkt om de härrör från tidigt 1900-tal?

Janne Nilsson

Anmäl
2017-08-30 09:45 #5 av: ElLobo

 . Banjoman . 2017-08-30 07:28

#4 Även jag ber bommen99 om ursäkt för min delaktighet i kapningen av hans tråd, och föreslår att vi ber ElLobo flytta över inläggen 10--13 (#1--4) samt detta till en ny tråd; jag skickar honom omgående ett PM i ärendet.

Så snart ny tråd föreligger svarar jag ordentligt på #4!

[Edit: PM skickat till ElLobo.]

Anmäl
2017-08-30 10:22 #6 av: Banjoman

Janne,

Jag tror inte att vare sig båttypen eller utrustningen ombord är särskilt typiska för perioden 1900--1920; snarare föreställer den båtar byggda och/eller ombyggda på typ 40- eller 50-talet eller till och med senare än så.

En vanligt förekommande mellanstor typ av fiskebåt i Storbrittanien under perioden som intresserar dig var drivgarnstrålare ("drifters"), i tidigare skeden under segel men senare framförallt ångmaskinsdrivna. Sådana är mycket populära förebilder för radiostyrda modeller, och således ganska lätta att hitta modellritningar till. Här är ett exempel på detta slags modell: http://mountfleetmodels.co.uk/danny-boy-steam-drifter.html.

Nu menar jag givetvis inte att du skall skaffa en sådan byggsats, men bilderna ger en god uppfattning om fartygstypen. Den kvalar dock inte direkt in som "mindre" -- i verkligheten var en sådan 86 fot lång ...

Här hittar du ett foto från Grimsby år 1901 med ångdrivna drivgarnstrålare så långt ögat når.

Jag misstänker att många mindre fiskebåtar från perioden, för mer kustnära fiske, seglades snarare än gick för maskin, och det är inte orimligt att tänka sig att lokala båtbyggartraditioner fortfarande var viktiga. beroende på hur viktigt sådant är för dig kan det alltså vara skäl att fråga om sammanhanget i vilket du vill ha en fiskebåt med är geografiskt noga bestämt.

Hur noga du vill/behöver vara med sådant som lokala båtbyggartraditioner beror givetvis också på hur viktigt det är för dig att även den sortens detaljer är så korrekta som möjligt. Är det fråga om en stämningsskapande bakgrundsdetalj som bara behöver funka visuellt, eller är det niträknande som gäller? Här är en bild som kanske kan ge lite information och/eller -spiration?!

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2017-08-30 12:11 #7 av: Janne Nilsson

Hmm, dom där första är för stora för min plan. Ända sen jag var i Dunkerque förra året har jag velat göra någon scen från miraklet, nu efter att ha sett filmen är jag ännu mer inspirerad.

Men jag behöver en ritning som jag kan bygga en vattenlinjemodell efter. Visuellt bör den vara med en styrhytt och kran/mast.

Det behöver inte vara en verklig båt som deltog i Dynamo men någon som funkar övertygande.

Janne Nilsson

Anmäl
2017-08-30 12:42 #8 av: Banjoman

#7 Man fattar, man förstår! Jag återkommer under eftermiddagen -- det är mycket lättare att leta när man vet ungefär vad det är man skall titta efter ... Får idé

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2017-08-30 12:47 #9 av: Banjoman

Här är en möjlighet! Ingen ritning, men rikhaltigt fotomaterial ur de flesta vinklar ... och det går att få fatt i linjeritningar för liknande skrov.

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2017-08-30 12:55 #10 av: Banjoman

Här finns en (ofullständig men dock) lista på flytetyg som deltog, inklusive, vad det synes, bilder.

En möjlighet vore att välja någon av de livräddningsbåtar som deltog; sådana är för det mesta väldokumenterade (om inte annat klassen/typen de tillhör). ackdelen vore möjligen att den tidens livräddningsbåtar inte hade så mycket till hytt. Watson-klassen hade förvisso en enklare, ganska låg överbyggnad, men ingen så'n där typisk styrhytt som på fiskebåtar ...

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2017-08-30 21:54 #11 av: Janne Nilsson

Hej igen!

Har gått igenom listan lite. Det var mycket att titta på. Några direkta fiskebåtar fanns inte med det är inte hugget i sten.

Har hittat några jag tycker är intressanta som jag kan använda mig av. Hur går jag vidare för att få ritningar på dessa? Länkade i intressesordning.
http://www.adls.org.uk/t1/content/kitty-now-aureol
http://www.adls.org.uk/t1/node/513
http://www.adls.org.uk/t1/content/papillon-2
http://www.adls.org.uk/t1/node/525

Janne Nilsson

Anmäl
2017-09-12 10:16 #12 av: Banjoman

Hej igen Janne!

Först och främst tio tusen gånger om ursäkt för att det dröjt så med att reagera på ditt senaste inlägg, men jag har velat svara ordentligt, och inte haft den tid som behövts för vare sig länkjakt eller inläggsförfattande.

I alla fall. Hur får man fatt i modellbåtsritningar? Funderar

Sammanfattningsvis finns det tre vägar att gå.

Den första är den svåraste, och knappast aktuell i det här fallet, eftersom den innebär att själv studera och mäta upp originalet, och sedan producera ritningar baserat på detta.

Den andra innebär att i arkiv och andra sådana samlingar leta eter originalritningar. Sådant är nuförtiden lättare än vad det en gång var, givet att en hel del arkivbeskrivningar och samlingskataloger finns tillgängliga på nätet. Är man ute efter ritningarna till ett specifikt flytetyg krävs dock ett visst mått av tur: ritningar måste ha funnits (många mindre båtar och även äldre stora fartyg byggdes utan ritning), ha bevarats och, när båtbyggaren upphört med sin verksamhet, ha tagits om hand.

Den tredje är den lättaste, eftersom den helt enkelt innebär köp av en färdig modellbåtsritning! Sådana finns det förstås många av, men ånyo är det förstås så att ju mer specifik man är beträffande förlagan, desto mer tur skall man ha. Modellbåtsritningar är ju, som allt annat, kommersiella produkter, och tenderar således att föreställa bland modellbyggare populära subjekt.

Vad gäller originalritningar till brittiska, och i synnerhet engelska, fartyg och båtar är det utan tvivel National Maritime Museum i Greenwich som har de största samlingarna. Deras online-katalog är inte fullständig, men finns hur som helst här: http://collections.rmg.co.uk/collections.html#!cbrowse. Jag hittar inget för de båtar du listat, men det kan vara att man skulle behöva kontakta dem för att vara säker på om de har något eller inte.

Vad gäller färdiga modellbåtsritningar så finns det två möjligheter som jag känner till. Den ena är kommersiellt tillgängliga sådana, och kan köpas från två av de bästa online-specialbutikerna i Storbrittanien för modellbåtsbygge. Den ena är Cornwall Model Boats, den andra The Model Dockyard. Ingendera har ritningar specifikt för de båtar du nämnt; därtill är förlagorna i fråga förmodligen snäppet för obskyra. Det finns dock en ritning till en Thames Cruiser, Bluebird of Chelsea,  från samma period som Kitty/Aureol, och så vitt man kan se av illustration rejält snarlik! Med hjälp av en sådan ritning och de foton som finns hos Association of Dunkirk Little Ships borde det vara fullt genomförbart att åstadkomma en acceptabel approximation.

Ytterligare en källa till modellbåtsritningar är den s.k. David McGregor-samlingen -- cirka 7 300 modellbåtsritningar ursprunglingen insamlade av denne man, men numera i förvar hos The Brunel Institute vid S/S Great Britain-museet i Bristol. En fullständig förteckning finns på nätet, och vad jag vet har samtliga ritningar nu skannats in och kan beställas på cd-rom. Jag tror inte att de har någon av de sbåtar du letar efter, men det kan finnas liknande typer.

Slutligen kan man förstås bildgoogla på mer generella begrepp, typ "thames cruiser plans", "cornish lugger plans", "porthleven lugger plans", etc. etc. Det kan finnas entusiastsajter eller lokala museer och arkiv som har relevant material att tjäna i alla fall som underlag för ett bygge.

Lycka till och god jakt!

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2017-09-12 12:54 #13 av: Banjoman

Noterade precis att Bluebird of Chelsea, för vilken det alltså finns en färdig ritning i 1:24 (se ovan) att köpa, också deltog i evakuationen av Dunkirk: http://www.adls.org.uk/t1/content/bluebird-chelsea-previously-blue-bird!

Den är förvisso större än Kitty/Aureol -- 52 fot i stället för 30 fot -- men har fördelen av att lättinförskaffad ritning föreligger!

I vilken skala har du förresten tänkt dig ett eventuellt bygge -- 1:35, 1:72 eller något annat?

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.