Evenemang / Tävlingar / Utställningar

170408-09 : Modellexpo 08-Open med SM 2017

2017-02-18 16:26 #0 av: ElLobo

ModellExpo 08-Open är ett av de största evenemangen i sitt slag i Sverige och ett av de viktigaste i Norden.ModellExpo 08 Open 2017 kommer att gå av stapeln lördagen och söndagen den 8-9 april 2017. Och i år är ingår det även SM i modellbygge i tävlingen.

Med utgångspunkt från över 30 års tradition är ModellExpo 08-Open ett av de största evenemangen i sitt slag i Sverige och ett av de viktigaste i Norden. Som namnet antyder står modellen i fokus för oss med allt vad det innebär.

ModellExpo 08-Open är mycket mer än en tävling, där finns också handlare, workshops, föredrag, café och inte minst en mängd modellbyggare. 
Evenemanget arrangeras av IPMS Stockholm.

På lördagen, samtidigt med 08-Open, arrangeras CCM Open #24.

Länkhttp://ipmsstockholm.se/home/08-open/

Anmäl
2017-02-18 18:43 #1 av: ElLobo

 . olindau . 2017-02-18 16:08IPMS Stockholm arrangerar Modellexpo 08-Open 2017 den 8-9  april i Skytteholmsskolan i Solna. Med över 30 års tradition är Modellexpo 08-Open en av de största skalamodell/miniatyrutställningen i sitt slag i Sverige och ett av de viktigaste i Norden. 

Tävlingar
Svenska mästerskap (SM) i modellbygge, med ca 30 olika klasser av flygplan, pansar, militärfordon, båtar och fartyg, bilar, figurer och dioramor i senior och juniorgrupper.
Årets tema är Science Fiction och årets specialare ”Nya Airfix” med både utställnings och tävlingsklasser. Extra pris delas ut av SFF till bästa Viggenmodell. 
Under lördagen, kl. 9-15, hålls också bilmodelltävlingen CCM-Open i lilla hallen.

Utställningar
- Finlands 100-åriga självständighet 
- Matchbox-utställning, en sedan länge försvunnen tillverkare
- Utställning av pågående arbete (WIP)
- Special Interest Snubbe (SIS) är i år Clive Frith med modeller från sin stora produktion.

Föreningar
- Miniatyrsällskapet visar fantastiska husmiljöer
- Flaskskepparna, visar hur man får in en fullriggare i en liten flaska.
- Svenska Modellhästföreningen, visar olika klasser av modellhästar.
- Radiostyrda stora pansarvagnar demonstreras.

Shopping
Modellhandlare, såväl företag som privata, säljer modeller, tillbehör, verktyg och färger.
Café med fika, läsk, mackor och korv.

Föredrag
Under söndagen håller Simon Owen som är chefsresearcher på Airfix ett föredrag med titeln ”Scaling down Reality”, där han berättar om hur man skapar realistiska modeller med modern teknik.

Öppet för allmänheten: lördag 12:00–16:00 och söndag 10:00–15:00.
Inträde: Besökare  80:- , under 15 år eller IPMS-medlem gratis.
Plats:  Skytteholmsskolan, Solna , nära T-bana Solna Centrum.
Utställare: Lördag 10-11:30 inlämning av modeller, söndag 16-17 utställningen bryts, gemensam middag lördag ca 19:00  på R. Asia

Mer info på  http://ipmsstockholm.se/home/08-open/

Anmäl
2017-03-19 20:27 #2 av: ElLobo

Information via Jan i Uppsala:

Och här lite mer information och program för 08-Open 8-9 april.
http://www.ipmsstockholm.se/home/08-open/

Modellexpo 08-Open 2017 med SM

IPMS Stockholm arrangerar Modellexpo 08-Open 2017 den 8-9 april, 2017. Evenemanget äger rum i Skytteholmsskolan i Solna. Med över 30 års tradition är Modellexpo 08-Open ett av de största evenemangen i sitt slag i Sverige och ett av de viktigaste i Norden. Modellexpo 08-Open är mycket mer än en tävling, där finns också handlare, café Shake’n’Bake och inte minst en mängd modellbyggare. Vi har också ett antal specialutställningar.

Anmälan av modeller till tävlingen

Anmälan av modeller utom tävlan

Under lördagen går även CCM:s bilmodelltävling av stapeln i lilla hallen.

Program

Lördagen den 8 april
•10:00–11:30 Inlämning av modeller
•12:00–16:00 Utställning och bedömning
•19:00 Gemensam middag på Hong Thai. Thaibuffé à 250 SEK, bindande anmälan till 08-open@ipmsstockholm.se senast 2017-04-07.
•09:00-15:00 CCM Open, bilmodelltävling

Söndagen den 9 april
•10:00–15:00 Utställning
•12:00–13:00 Föreläsning “Scaling down reality” av Simon Owen, Hornby Hobbies
•15:00 (cirka) Prisutdelningsceremoni
•16:00–17:00 Utställningen bryts

Öppet för allmänheten: lördag 12:00–16:00 och söndag 10:00–15:00.

Inträde 80 SEK, IPMS-medlemmar (mot uppvisande av medlemskort) och barn upp till 15 år går in gratis. Utställare och funktionärer behöver givetvis inte betala någon separat entréavgift.

Sci fi poster

Årets tävlingstema: Science fiction

Bygg en sf-modell och var med och tävla i årets temaklass.
Detta ingår i tävlingen så du måste anmäla dig till denna klass som vanligt.

Det finns även möjlighet att enbart ställa ut sf-modeller utan att deltaga i tävlingen.

Årets specialare: Airfix ”New Tool”

Eftersom vi har celebert besök ifrån Airfix I år, så tänkte vi att det vore ett utmärkt tillfälle att visa upp våra senaste Airfix byggen. Hornby tog ju över Airfix 2006 och året efter så började nysatsningen.

Så alla nya Airfixmodeller är kvalificerade att delta. För de som är osäkra så finns en lista här. Vi har en tävlingsklass och en utställning för de som inte är så intresserade av att tävla.

Specialutställningar

I år blir det flera specialutställningar.
I dessa sker inte nån bedömning utan det är rena utställningar.

Matchbox SIG

Matchbox har sen länge slutat tillverkas, även om Revell ibland återutger gamla Matchboxformar under eget namn. Målet med denna utställning är att visa upp alla Matchboxmodeller, så har du någon gammal Matchbox i vitrinskåpet så ta med den eller bygg den gamla byggsatsen som legat i botten på garderoben i åratal. Står det Matchbox på kartongen eller formen så är den välkommen på utställningen.

“Work in Progress”

Vi vill att även de byggare som har lite svårt att göra färdigt ska få en chans att visa upp sig.
Därför har vi en utställning med “Work in Progress” – eller, på god svenska, ”på G”.
Vi tror det finns en hel del intressanta projekt/modeller som visar olika idéer, tekniker, lösningar som med fördel kan visas
upp och inte minst diskuteras och kommenteras. Här får alla byggare en chans att visa upp sina alster trots att de inte är klara.
Med denna utställning kan alla byggare deltaga i 08-Open.

Finland 100 år

Finland blev självständigt 1917, det var hundra år sen. Det firar vi med en utställning av modeller med finsk anknytning.

Special Interest Snubbe

I år är Clive Frith vår Special Interest Snubbe och vi har utlovats ett urval riktigt stora modeller. Clive har på flera sätt varit en viktig person för IPMS Stockholm och det är därför passande att vi nu kan presentera hans modellarbete i ett sammanhang.

Efter en karriär i RAF kom Clive i början av 1970-talet till Stockholm där han bl a arbetade som butikschef på Tradition under en period. Ca 1979 grundade han, tillsammans med Pål Björkman och Sten Sundelin, IPMS Stockholm. Den nystartade föreningen genomförde medlemsvärvningskampanjer med utställningar på platser som Åhléns, McDonalds och olika skolor i Stockholmsområdet. Tidningen Scala fick också en nystart under denna period och IPMS Sverige kom i praktiken att bestå av IPMS Stockholm. Därmed inleddes också traditionen att IPMS Open organiserades av IPMS Stockholm i IPMS Sveriges namn. Tävlingen hölls första gången 1980 i ABF-huset, men genom att Clive blev modellbyggare på Armémuseum fick IPMS Stockholm möjligheten att ha IPMS Open på Armémuseum från 1983 och flera år framåt.

Med tiden drog sig Clive tillbaka från det aktiva föreningslivet men kommer troget till 08-Open, företrädesvis i sällskap med stora ryska eller kinesiska bombplan. Hans (hittills) största modell, en fullskalekopia av en KV-1-stridsvagn, kommer vi dock inte att kunna visa.

Föredrag

Söndag kl 12 kommer Simon Owen från Hornby Hobbies att ge ett föredrag på temat “Scaling down reality”: Hur gör man för att skapa själva formarna för de byggsatser vi bygger? 3D-scanning är en av de tekniker som möjliggjort högre precision och realism än någonsin tidigare. Simon Owen är Lead Researcher på Hornby Hobbies, specialiserad på framtagandet av gjutformar för Airfix och Scalextric.
_________________
mvh / Janne

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.