Annons:
Etiketterdioramaartiklar
Läst 4036 ggr
ElLobo
10/16/16, 12:09 AM

Diorama "Kein Rückzug" -- del 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Bygget går vidare, nu med annan titel.

91Karlsson fortsätter med sitt dioramabygge.

Länk till tidigare del:

Annons:
[Hayabusa]
10/16/16, 8:36 AM
#1

Mycket bättre titel 👍

DIOWORK
10/16/16, 10:41 AM
#2

#1 Gott Hayabusa:) Gör era röster hörda nu om vilket scenario jag skall välja:) se del 1 #46. /Erik

[Hayabusa]
10/16/16, 12:33 PM
#3

#2 Jag röstar på: "Ingen reträtt".

[Jarl]
10/16/16, 12:50 PM
#4

Jag röstar på det lugna med reträtt! Still samma dioramor är mer effektiva! Än mock up action! Kulsprute skyttar och kanon kan vara med men resten borde vara lugna figurer! Alltså original iden!

MarkusN
10/16/16, 1:45 PM
#5

#2 Jag är inne på samma spår som Jarl i #4, utmana dig med en "lugn" scen och se vad du kan/behöver för att skapa den typen av mera dyster känsla över bygget!

DIOWORK
10/16/16, 4:07 PM
#6

2-1 ännu så länge:) Gör din röst hörd! Rone, Roca, Decaius, ElLobo, flyingdragon, mecthegreat, JaGa, Mal och alla ni andra:))

Annons:
ElLobo
10/16/16, 4:19 PM
#7

Jag lutar nog också på reträtt med en lite lugnare scen. 🙂

[ludgopelle]
10/16/16, 9:03 PM
#8

Jag röstar på reträtt. :) det här blir intressant.

Decaius
10/16/16, 9:08 PM
#9

Då säger jag också "reträtt"

Rone
10/16/16, 9:11 PM
#10

Jag gillar när du bygger action, full fart framåt säger jag!

[Jarl]
10/16/16, 9:20 PM
#11

Vad säger 91Karlsson om en läger eld kanske med ett diodljus

Och massa soldater som villar! Och ett tyskt soppkök! Som delar ut det ända dem har gröt! Skulle vara snyggt med en häst och vagn med möbler som civila som flyr! Fast nu drömmer jag den ambulansen du har är väldigt fin!

[Hayabusa]
10/16/16, 9:38 PM
#12

Bah! Fegisar 😉

DIOWORK
10/17/16, 12:45 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

5-2 Ja då var det avgjort:) Jag tröstar Rone och Hayabusa med att det kommer fler actionbyggen i framtiden:) Nu fick jag fortsätta leta figurer, främst då gående tyskar, inget man är bortskämd med i figursatserna direkt. Jag hittade en fin och mycket användbar sats från Zvezda, se bilden, denna rekommenderas varmt. I brist på Preiser-figurer är Zvezda min nya favorit! Caesar all ära men i Zvezdas satser är alla gevär raka!

Annons:
DIOWORK
10/17/16, 12:46 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Ruskigt fint gjorda!

DIOWORK
10/17/16, 12:50 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Två figurer som passar bra till dioramat. MEN jag har ett stort problem ni gärna får hjälpa mig med. Alltså det är hopplöst med alla varianter på uniformer och inte minst skor/stövlar på tyskarna. Jag är rädd att det blir fel nu när jag tvingas mixa figurer från så många olika kit och olika tillverkare.

DIOWORK
10/17/16, 12:52 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

Här är ett axplock av fugurer jag hittat som kan funka. Vissa figurer kommer jag få bygga om, han med handgranaten tex.

DIOWORK
10/17/16, 1:01 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Hittade ett fint kit återigen från Zvezda med två tyskar som bär på en granatkastare. Limmade snabbt ihop dessa förutom en arm som band ihop de två, (lättare att måla figurerna om de inte sitter ihop). Men som sagt nu är det väl mycket vinteruniformer och kallt, detta matchar inte alls de som har vanliga uniformer. Allvarligt detta är inte lätt att välja. Till slut väljer jag att det INTE skall vara så kallt. De tre figurerna från Italeri som var mest vinterklädda ryker, KSP-skyttarna får dock vara kvar. Det lutar nu åt november 1943. Jag får skippa de med Sturmgevären, jag vågar inte låtsas att det är hösten 1944 med så många figurer som fortfarande har stövlarna?? Rätta mig om jag tänker fel här!!?

DIOWORK
10/17/16, 1:05 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Nu har jag kommit på så mycket smådetaljer jag kan ha med att byggplattan känns för liten. Jag tar fram en annan ram och även basplattan för mitt korsfarar-bygge och klurar om att göra dioramat större.

DIOWORK
10/17/16, 1:15 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

Jag till och med övervägde att byta byggnad. Men jag konstaterar att lagerbyggnaden visserligen är ruskigt cool men den blir för stor. Sedan dog mobilen pga dåligt batteri så jag har inga mer bilder. Det jag kom fram till är att använda en större ram trots allt. Det blir den silvriga som syns på bilden ovan. Samma storlek som både Behind Enemy Lines och The Rescue så jag är van vid formatet:)) Landskapet blir samma som det ursprungliga men jag får med lite mer av vägen och området kring den. Jag har bestämt mig för vissa nya ingedienser som jag skall presentera senare. Men jag vore väldigt tacksam om någon med kunskap kan berätta lite om det är 1943 eller 44 jag skall hålla mig till. Jag vill egentligen att det skall vara 44. Men det hänger mycket på om 44 kan vara troligt trots att så många bär de äldre stövlarna! Over and out!

Roca
10/17/16, 6:01 AM
#20

Spännande bygge! Jag har haft så lite tid att kolla på forumet på sistone, så har inte kunnat följa så mycket som jag vill. Men jag gillar nog också bäst idén med reträtt, uppgiven vandring mot de bakre linjerna. Och tanken att det ska vara vinter tilltalar mig. Två saker till: Mixen av uniformer gör nog inte så mycket, dels kan det ju vara sammanblandade enheter med lite olika uniformer, dels så användes nog de gamla uniformerna även senare i kriget. En lite sliten och blandad look är nog rätt för senare delen av kriget. Och slutligen så håller jag med om att Zvezda gör fina figurer! Jag har så många Zvezdasatser hemma nu så jag skulle kunna bygga fem år framåt bara Zvezda 😃

Peter - modellbyggare & sajtvärd på Modellbygge iFokus

Annons:
DIOWORK
10/17/16, 1:05 PM
#21

Mer Zvezda åt folket! :))

Tack Roca! Min önskan är november/december 1944. Då kan jag mixa träd som fortfarande har lite löv på sig, lite nysnö, vinteruniformer, vanliga uniformer och vapen. Tyskarna drar sig tillbaka halvt kaotiskt för att kraftsamla lite längre bak, en mix av trupper rör sig bakåt, förband sätts ihop slumpvis, tyskarna tar kläder och vapen efter vad de kommer över.

Om detta är ett scenario som håller i era ögon så blir detta perfekt för mig och bygget!

Är det någon mer än Roca som har synpunkter så mottages dessa tacksamt:))

/Erik

JohanRydberg
10/17/16, 2:27 PM
#22

Håller med Roca om att blandad utrustning inte är något problem för trovärdigheten. De biografier och skildringar från framförallt Östfronten jag läst (vilket börjar vara en hel del nu mera) berättar i princip alla om en kronisk brist på framförallt kläder och att man tog allt man kom över, (även ryska kläder). Reglementsenlig uniform var det nog bara rena nykomlingar som hade (och de verkar varken ha stått speciellt högt i kurs eller levt speciellt länge). En idé är kanske att du har en del grupper med ärrade veteraner i varierade uniformspersedlar och någon mindre grupp med nykomlingar med "rätt" uniform för hösten 1944 (om dessa dessutom är från någon tillverkare som gör sina 1:72 figurer lite "för små" så är det bara en fördel eftersom det nog började tryta med fullvuxna män i Tyskland under denna period). 

/johan

Mals Way
10/17/16, 2:44 PM
#23

Jag skulle läggs min röst på hålla sig till ursprungliga diobas storlek….göra mkt med den istället…samt du kan alltid kapa byggnaden……sen spara till större dionss senare…. Då ide på ide kan bli rätt rörigt för en tillslut..då byta större…o mer… Lätt.o overdo it o med frustration som följd…… Lite feedback på en aspekt där….. Men men my thoughts…..liten men väljobbat o balanserad är vassare ;)

MarkusN
10/17/16, 2:54 PM
#24

Tror också (utan att vara särskilt kunnig på området) att du kan ta ut svängarna ganska mycket med varierande beklädnad och utrustning, - även på västfronten, efter Normandie. 

Där var ju läget att allt från pansareliten till tredje rangens befästningstrupp ganska omgående kastade i reträtt huller om buller - och de sistnämnda lär ju ha haft rätt mycket avlagd utrustning. Lite har jag kunnat läsa om det, som tex att det pansar som de permanent stationerade ockupationstrupperna i Frankrike hade var hopsvetsade kreativa alster av franskt krigsbyte från krigets början. Så att de även hade föråldrad uniformsmateriel tycker jag borde vara ett rimligt antagande.

Att alla fått vintermateriel  bara för att det är vinter ska nog inte vara självskrivet. Inte ens i den underhållsstinna US Army hade ju förbanden (tex 101st Airborne) fått ordentligt med vinterutrustning vid tiden för Ardenneroffensiven. 

PS. Lumpenminne! Jag ryckte in vid KA2 i Karlskrona i mitten av 90-talet. Det var augusti månad. Men det fanns inte fler sommarkängor i förråden. Så vi fick vinterkängorna direkt… med tillhörande epedemi av värmeutslag och svullna fötter som följd…

Alltså kolla vilket gediget historiskt  faktamaterial jag förser dig med! 🤪😃😉🤐

[Hayabusa]
10/17/16, 5:31 PM
#25

#24 Vinter - respektive sommarkängor? När jag ryckte in på F10 (vaktsoldat) i januari -81 så fanns det 1 typ av kängor :) Gemensamt för dessa kängor var att de vara lagade fler gånger än vad det finns mygg i Norrland.

Nå, tillbaks till dioramat :) Ser mycket lovande ut. Kommer du ner till C4 Open med något bygge?

DIOWORK
10/17/16, 11:09 PM
#26

#22-25 Alltså gubbar, ni är grymma:) Vilken feedback, tack! 

Nu känner jag mig ganska bekväm med att blanda figurer på ett smart sätt. #23 Full respekt för att jag egentligen kanske inte borde göra bygget större. Jag erkänner att mina idéer svävat iväg lite så att säga. Bygget var inte alls planerat när jag fick ett infall och presenterade det. 

Nu när jag lagt mycket tid på att leta figurer poppar minst 4 olika scenario upp i min fantasi. Detta är ju min svaghet, att det blir lite för mycket. (Ha ha som ni redan märkt med alla pågående byggen) Jag gör nog så att jag lugnar mig lite innan jag går vidare och fortsätter leta figurer och rekvisita så länge. 

#25 Hayabusa, jag hade gärna kommit. Men vi var i Malmö helgen som var och kommer troligen åka ner även nästa helg på släktkalas. Tyvärr ej möjligt att åka ner 3 helger på raken:)

DIOWORK
10/19/16, 12:43 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

Tja, när jag vänt, vridit, letat figurer och tänkt på vad jag vill med livet, så kom jag fram till att jag faktiskt vill byta till den något större ramen. Jag vill utnyttja möjligheten med 1:72 skalan till ett bygge med lite mer detaljer/innehåll. (Mal, du får lita på mig:) Så vad gör jag med ramen och frigoliten jag just fixat? Jo ett nytt bygge såklart!:)) Efter blott en timma hade jag byggt upp scenariot på det nya bygget "Vive La France". När ni kollar på det finner ni alla detaljer som jag nu känner bär mitt signum, "Sekunden före smällen"! För att ha en realistisk chans att någonsin kunna slutföra det bygget har jag valt att återanvända vissa saker från tidigare dioramor. Jag kommer nog bygga dessa två dioramor parallellt, stordrift har sina fördelar he he. /Erik

Annons:
DIOWORK
10/20/16, 12:51 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#28

Jag hade en härlig byggstund i går kväll/natt. Blev för sent att även lägga ut rapport med alla bilder tyvärr. Jag hoppas kunna lägga ut rapporten ikväll:)) /Erik

DIOWORK
10/20/16, 7:32 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#29

Lägger upp bilder lite löpande under kvällen när tid finnes:) Jag stod vid ett vägskäl! Så varför inte bygga ett tänkte jag. Jag tejpade kanterna för vägen, när jag sedan värmde försiktigt med min gasolbrännare blir det ett dike utan att vägbanan skadas.

DIOWORK
10/20/16, 7:33 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

Ja ni fattar! Snabbt och effektiv metod.

DIOWORK
10/20/16, 7:35 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#31

Hösten 1944 var fronten i Polen, bara så ni var ni är:)

DIOWORK
10/20/16, 7:37 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#32

Ja mobilen dog, dåligt batteri, den fick ligga på laddning så det blev ett glapp här. Här testar jag att göra ett dike. Vägbanan klär jag med samma lera jag använt till mina sandsäckar tidigare. Kavlar ut ett tunt lager.

DIOWORK
10/20/16, 7:40 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#33

När vägbanan är klar kör jag med både stridsvagn och bil för att få till vägbanan. En leksaksbil från 60-talet funkar bra.

DIOWORK
10/20/16, 7:40 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#34

Det blev hyggligt tycker jag.

Annons:
DIOWORK
10/20/16, 7:42 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#35

Fortsätter bearbetar mitt dike. Lägger i jord, småsten och små kvistar.

DIOWORK
10/20/16, 7:44 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#36

Målade vägbanan med AB i någon brun nyans jag blandat ihop slumpmässigt.

DIOWORK
10/20/16, 7:46 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#37

Ja mycket vädring återstår med vägen men grunden är lagd. En testbild med ett fordon som INTE kommer vara med sedan. Mer av rapporten senare ikväll. /Erik

wooderson
10/20/16, 8:07 PM
#38

Snyggt

Alla borde bygga en Tiger någon gång.

DIOWORK
10/20/16, 8:17 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#39

Tack Woody:) En ro fylld bild:)

DIOWORK
10/20/16, 8:19 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#40

En 88a kommer placeras så här. Men inte den på bilden det är en 1/76 från tidigare bygge. Notera att tyskarna grävt ur marken för att sänka kanonen.

DIOWORK
10/20/16, 8:20 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#41

Som en fogsträng lägger jag trälim i kanten på leran.

Annons:
DIOWORK
10/20/16, 8:21 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#42

Sedan botaniserar jag i min jordsamling. Mer om en stund.

DIOWORK
10/20/16, 8:48 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#43

Blandar lite gräs i olika färger.

DIOWORK
10/20/16, 8:50 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#44

Älskar statiskt gräs! OBS gräset skall vädras och behandlas sedan. Lite hjulspår även där och kanske en liten krater, vi får se.

DIOWORK
10/20/16, 8:51 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#45

Fortsätter med finlir med diket, lägger i småbös som jag hittar i mina jordaskar.

DIOWORK
10/20/16, 8:52 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#46

Nu gräs på båda sidor om vägen.

DIOWORK
10/20/16, 8:53 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#47

Sedan lite sandsäckar av lite lera som blev över.

DIOWORK
10/20/16, 9:01 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#48

Denna gången handplockar jag bara de bästa figurer jag har i min samling! Det innebär den hårdaste satsning jag hittills gjort på figurerna. Jag inser att en motorcykel förmodligen blir det enda fordonet. En 88a, en PAK och en mc plus fugurer innebär att jag tillämpar "less is more".

Annons:
DIOWORK
10/20/16, 9:03 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#49

En patrull med veteraner återvänder från ett spaningsuppdrag i en närbelägen skog.

DIOWORK
10/20/16, 9:04 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#50

Jag kommer bygga en liten "brygga" till diket. Tanken är att det skall vara en uppgång till huset där.

DIOWORK
10/20/16, 9:05 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#51

Uppgång vid cirkeln.

DIOWORK
10/20/16, 9:06 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#52

Några tyskar håller på att gruppera en granatkastarpostering en bit lite bortanför vår scen.

DIOWORK
10/20/16, 9:07 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#53

En officer vinkar till sig gruppen med granatkastaren.

DIOWORK
10/20/16, 9:10 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#54

Jag lugnar mig lite med rapporten eftersom vi kommit upp i 53 inlägg. Ser du detta ElLobo kan du bryta och skapa del 3:) /Erik

[ludgopelle]
10/20/16, 9:16 PM
#55

Vilken häftig vägbana. Tack för att du visar dina bygg metoder. Man får verkligen inspiration av att följa dina byggen. :)

Annons:
ElLobo
10/20/16, 10:20 PM
#56

#54: Då gör jag väl det! 😃 Del 3 hittar ni här.

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: