Annons:
Etiketterfartyg-båtarartiklar
Läst 1926 ggr
ElLobo
11/1/14, 8:21 AM

Queen Mary 2 1:400 -- del 3

Fartygsbygget går vidare.

Krikke fortsätter med sitt bygge av Queen Mary 2.

Länk till tidigare delar:

Annons:
Krikke
11/7/14, 11:56 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Ets-kitet har kommit! Jag vill inte vara med längre… Hade aldrig vågat drömma om att det skulle va såhär smått! Detta blir en otroligt spännande utmaning!

/ Krikke

Medarbetare på Hockey iFokusFotboll iFokus

| Frölunda HC | IFK Göteborg |

Krikke
11/7/14, 11:57 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

.

/ Krikke

Medarbetare på Hockey iFokusFotboll iFokus

| Frölunda HC | IFK Göteborg |

sotaren
11/7/14, 12:11 PM
#3

Lycka till !! ☺ det blir säkert bra !!

Anmark
11/7/14, 12:47 PM
#4

Arbeta lugnt och metodiskt med några bra pincetter och ett bra superlim samt gärna något vanligt vitt trälim  för det som inte behöver sitta fast på en gång så kommer det gå vägen! 🙂

Banjoman
11/7/14, 2:06 PM
#5

#1 Bon courage! Som Anmark säger: skynda långsamt, så kommer det fixa sig! 👍

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Orso
11/7/14, 4:16 PM
Annons:
Krikke
11/8/14, 11:31 PM
#7

Tack för stödet!

Jag kör ju på Revells lim "Contacta Proffesional" är detta bra att limma etsen med eller måste jag införskaffa ett starkare lim?

/ Krikke

Medarbetare på Hockey iFokusFotboll iFokus

| Frölunda HC | IFK Göteborg |

Anmark
11/8/14, 11:42 PM
#8

Om jag inte är helt fel ute så är contacta limmet ett sådan lim som smälter plasten och när du för ihop två plastbitar så svetsas de ihop. Därför kommer det inte att fungera när du ska limma plast mot metall. Därför kan du välja två linjer. Den ena är att arbeta som Ulf i Orsos länk med vitlim (samma som trälim oftast) eller så kan du gå den andra vägen med snabblim. Det finns för och nackdelar med båda varianterna i mitt tycke. Snabblimmet hugger direkt men misslyckas du få delen på rätt plats så är risken stor att delen går sönder. Vitlim ger mer chans till att få delen på rätt plats men ger ibland en svagare fog.

Banjoman
11/9/14, 12:23 AM
#9

#7 Precis som Anmark säger så fungerar plastmodellim (av den typ som "svetsar" ihop delarna genom att smälta samman kontakytorna dem emellan) inte för att limma etsade metalldelar mot plast.

Det handlar inte om huruvida limmen är starkare eller svagare, utan om vilka material de fäster mot och hur de fäster.

Om du väljer cyanoakrylatlim (så kallat CA-lim eller snabblim, och som ibland också kallas superlim) finns det i tre huvudvarianter: tjockt, mellan och tunt. Det tjocka är mest trögflytande och det tunna mest lättflytande. Det tjocka hugger/torkar också långsammast – beroende på vilka material man limmar brukar det ta mellan 15 och 60 sekunder innan delen sitter fast, vilket i bästa fall ger en möjlighet att under en mycket kort stund justera delen. Det tjocka CA-limmet brukar man applicera genom att sätta en mcyket liten dutt lim på antingen delen eller stället dit den skall fästas vid, och så sätta delen på plats.

Det tunna hugger i princip omedelbart, och brukar därför mest användas där det passar att kapillärlimma. Detta innebär att man först sätter delen på plats, och sedan duttar en mycket liten mängd lim precis där delen möter underlaget. Kapillärkraften (läs mer i t.ex. Wikipedia här) suger då in limmet mellan delen och underlaget och delen sitter omedelbart fast. Detta har fördelen att man först kan justera delen i lugn och ro och sedan "bara" tillför lim till en del som redan sitter där den skall. Nackdelen är att tekniken kräver att delen ligger kloss inpå underlaget, annars uppstår ingen kapilläreffekt.

Ett vanligt förekommande och populärt CA-lim i modellbyggarkretsar är det som tillverkas av Zap Glue. Den gula flaskan ("Slozap") är det tjocka, den gröna ("Zap-a-Gap") det mellantjocka och den rosa flaskan ("Zap CA") är det tunna. Jag skulle rekommendera att du bröjar med att skaffa en flaska tjock och en flaska tunt. De finns att köpa i åtskilliga modellaffärer och på många ställen på nätet. Det finns dessutom andra fabrikat, som jag själv aldrig har provat, men som säkert också fungerar utmärkt.

Tjockt CA-lim kan man applicera i riktigt små mängder med hjälp av en tandpetare (ta lite lim på tandpetaren och för över en ännu mindre mängd till delen), men mitt absoluta favorittillbehör är Zaps egna silikonpipar, i första hand deras Flexi-Tips men annars också deras Z-ends med tillhörande tunn silikonslang – de gör precisionsmikrodosering av såväl tjock som tunn CA mycket lättare.

Om du skaffar CA-lim skall du definitivt också investera i en flaska Zap Debonder (eller motsvarande produkt). För eller senare limmar du nämligen fast två fingrar i varandra, och försöker du då bara dra i sär fingrarna följer en bit skinn obönhörligen med, med ty åtföljande smärta och (eventuellt) blodvite. Dutta på en skvätt debonder, vänta 15 eller 20 sekunder och plötsligt känner du hur fingrarna lossnar från varandra! Hittar du inte debonder går det lika bra med aceton.

Lycka till, och limma lugnt 🙂

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Upp till toppen
Annons: