Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Fartyg

Bygglogg: Eilean Mòr -- del 18

2014-06-09 21:18 #0 av: ElLobo

Fartygsbygget går vidare.


Banjoman fortsätter med sitt bygge av fartyget Eilean Mòr.

Länkar till tidigare tråddelar:

Anmäl
2014-06-10 19:59 #1 av: Banjoman

Nu är dörren till styrhytten i princip färdig, även om den än så länge bara är torrpassad – det lär vara säkrast att inte fästa in den riktigt än, eftersom den då riskerar att komma i vägen för t.ex. monteringen av och sladddragningen för styrbords lanterna ...

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-10 20:03 #2 av: Banjoman

… och så är jag inte riktigt, riktigt nöjd med inramningen av glasrutan, heller; det blev en aning för snett på ett par ställen. Eftersom rutpaketet sitter löst kommer det dock inte vara något problem att göra ett nytt försök med en ny glasskiva och nya listbitar lite längre fram … Glad

Så här ser dörren annars ut från insidan av styrhytten ...

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-10 20:03 #3 av: Banjoman

… och så här mera ur fågelperspektiv.

/Mattias

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-10 21:05 #4 av: MarkusN

Fungerande lås?!!!! Hujedamej! GalenSkrattarTummen upp

Anmäl
2014-06-10 21:30 #5 av: Skalski

Kan bara komma med ett glatt "herrejösses vad snyggt" Tummen uppPartajar

Anmäl
2014-06-10 22:12 #6 av: Dan016

Otroligt snyggt!! Tummen upp

#2 Eventuella skevheter brukar oftast endast byggaren själv se..Skämtar

Anmäl
2014-06-11 08:37 #7 av: Banjoman

#4 Ajemän -- eller åtminstone en fungerande regel! Även gångjärnen är fullt fungerande, även om det inte framgår så tydligt av de här bilderna.

#6 Mjae ... nog tycker jag att det syns lite väl tydligt: om du tittar på glasruteinramningens överkant på bilden i #1 så syns det tydligt och klart att den sticker ner mer till vänster än till höger. Och i verkligheten är det ännu tydligare! LedsenBesväret att tillverka en snyggare ruta är dock milt sagt begränsat, så det kommer jag definitivt att göra. Nörd

#4--#6 Tusen varma tack för de vänliga orden! Glad

/Mattias

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-12 00:38 #8 av: Samfaran

Har nu spenderat 3 timmar på att läsa hela tråden och trollbundits av det fantastiska arbetet. Hatten av!

Anmäl
2014-06-12 09:47 #9 av: Banjoman

#8 Många varma tack för tiden du tog dig och i synnerhet för dina vänliga ord! Tack!Glad

/Mattias


"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-15 15:44 #10 av: Banjoman

Åter hemma igen efter att ha varit bortrest ett par dagar har jag ånyo tagit itu med byggeriet, och tillverkat ett matchande set med klocka och barometer.

De består av ett par ventiler från RB Models som jag vänt bak och fram, och sedan klistrat bilder av de bägge tavlorna på (barometern är en bild jag hittade på nätet och fått utskriven, medan klocktavlan är från det set med mätartavlor etc. från BECC som jag köpte härförleden). 

Avslutningsvis har jag som framkant och glas satt dit vinylmässingsrundelimiter med transparent mitt, även dessa från BECC.

/Mattias

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-15 18:00 #11 av: Banjoman

Så har jag monterat klockan och barometern på en mahognybetsad och klarlackad basplatta ...

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-15 18:01 #12 av: Banjoman

… och satt upp ensemblen på babords skott i styrhytten.

Nästa steg kommer att bli tillverkningen av ett sjökortsbord, vilket jag planerar att placera i babordshörnan av det förliga skottet.

Efter många och långa funderingar har jag också bestämt mig för att avstå från belysning av sjökortsbordet som tidigare diskuterats i tråden – det blir mycket besvär för att hitta på en lösning som jag inte vet hur realistisk eller trovärdig den kommer bli, och risken att det hela ser klumpigt eller konstigt ut kom i slutändan att väga tyngst.

/Mattias

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-15 18:01 #13 av: Skalski

Läckert! Tummen upp

Anmäl
2014-06-15 18:38 #14 av: Dan016

Mycket hög klass på ditt bygge och detaljer! Djupt imponerad!Tummen upp

Anmäl
2014-06-15 19:29 #15 av: Skalski

#12 ... varför inte en bordslampa? Funderar

Anmäl
2014-06-15 22:32 #16 av: petzon

Vansinnigt snyggt, gillar att du kom på att vända på en ventil, gäör en mental minnesanteckning, kan komma till användning på någon av mina båtar

Anmäl
2014-06-16 11:03 #17 av: Banjoman

#13--#16 Tack skall ni ha! Glad

#15 Bordet kommer av utrymmesskäl bli ganska litet, i stort sett bara precis så stort som behövs för att ett normalt sjökort från perioden skall få plats, så det är ont om plats för en fastmonterad lampa av något slag. Dessutom har jag, trots mycket flitigt bildgooglande, inte kunnat hitta några som helst bilder på eventuella nattbelysningslösningar på bryggan/i styrhytten på mindre kustfartyg från epoken.

Det lilla man hittar i sådan bildväg föreställer alltid något av de få bevarade exemplar som fortfarande seglar, och dem har man ingen glädje av eftersom de visar en massa modern navigations- och annan utrustning som numera krävs ombord, men som antingen inte fanns, inte krävdes eller helt enkelt bör ha sett annorlunda ut på den tiden. T.ex. har så vitt jag vet alla fartyg av den här typen numera radio ombord, men efter vad jag har läst mig till förekom sådant i princip aldrig ombord på puffers före sent 60-/tidigt 70-tal.

Jag misstänker också att det på samma vis var nog så ovanligt med fast monterad nattbelysning -- behövde skepparen ta sig en snabb titt på sjökortet för att bekräfta bäringen till en fyr eller dylikt kunde han lika gärna ta fram en ficklampa ...

#16 Tack -- jag får medge att jag också blev rätt nöjd med de bak-och-framvända ventilerna! Min ursprungliga plan var att tillverka klocka och barometer av ett par korta bitar mässingsrör i lagom diameter, men fördelen med ventilerna är ju att man på det viset fick den så typiska bakre sargen liksom alldeles på köpet. Nackdelen är ju då att dimensionerna på just den där bakre sargen kanske inte är riktigt riktigt skalenliga -- det blir lite dockhusmöbeleffekt (du vet, en aning grovt, sådär) över det hela -- men i slutändan tyckte jag ändå att det blev såpass mycket snyggare att jag var beredd att blunda för detta faktum.

Just RB Models ventiler läpade sig dessutom extra väl, eftersom deras tjocka mjukplast-"glas", isatt på rätt håll, välver sig lite lätt utåt, vilket hjälper till att skapa en svagt men icke desto mindre konvex effekt i den yta som skall föreställa vara glas, med ty åtföljande mera "riktiga" reflexer i den transparenta vinylen.

/Mattias
 

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-16 11:37 #18 av: Decaius

Jäklar vad läckert det blir!

Anmäl
2014-06-16 17:17 #19 av: MarkusN

Tvinga inte in belysning om det inte känns rätt! 

Du kanske kan stilla din detaljabstinens med skalenlig passare, pipa och kanske en liten (släckt) fotogenlampa? Kanske ett bucklat talrör?Skrattar

Anmäl
2014-06-16 20:49 #20 av: Banjoman

#18 Stort tack! Glad

#19 Jo, passare har jag funderat på, liksom kanske en blyertspenna, eventuellt en kikare … en pipa kunde det också vara värt att se om det ginge att åstadkomma … Ett talrör finns däremot redan – det ingick nämligen i vitmetalldelarna till styrhytten …

I dag har jag skurit ut sjökorten, och monterat dem på en tunn, mörkgrön plast – det var nog så vanligt förr i världen att sjökort fodrades upp på ett lite grövre tyg eller liknande för att göra dem slitstarkare.

Samtliga sjökort är brittiska amiralitetskort från skotska västkusten, i huvudsak över floden Clyde och dess utlopp i Firth of Clyde, och genomgående i de utgåvor som var de senaste år 1951. Jag har fått dem inskannade i full originalstorlek av National Library of Scotland, och sedan minskat ner dem till rätt storlek i skala och fått dem utskrivna på tunt (70 gr/m2) kopieringspapper.

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-16 21:02 #21 av: Banjoman

Som synes i föregående bild hade ett av de skannade korten (längst ner till vänster i bilden) i original ett brunt streck tvärsöver mitten, förmodligen där det varit vikt en gång i världen. Detta passar mig alldeles utmärkt, eftersom detta kort, över några av sunden i de inre delarna av Firth of Clyde, är det jag tänker mig skall ligga uppe på sjökortsbordet, och som framgår av bilden nedan kommer det behöva vikas för att alls få plats.

Det scenario jag bygger mot är nämligen att den Glasgow-registrerade Eilean Mòr har varit i hamnen i Troon, i Firth of Clydes yttre del, och lastat kol, och nu är på väg mot nordväst genom Firth of Clyde mot Loch Fyne för vidare gång upp till Crinan-kanalen och en kolleverans till någon av öarna i Hebriderna ... kanske Mull, kanske Tiree … I alla fall ligger detaljkortet över Firth of Clyde söder om Rothesay uppslaget, och därunder översiktskortet över Skottlands västkust. Som synes får de inte helt plats på den blivande bordsskivan, men så är de också mest bara till stöd för skepparen som egentligen kan rutten på sina fem fingrar allaredan.

Blytyngderna, slutligen, är förstås helt enkelt blyhagel som jag klämt åt i skruvstädet … Skämtar

/Mattias

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-17 20:38 #22 av: MarkusN

#20 ja, talrör har du ju så jart... jag tänkte på .. öhhh vad heter det, en plåtkon med handtag... ropare? 

#21 toppen att du får sådan bra tryckkvalité i sådan förminskning!

Anmäl
2014-06-17 22:07 #23 av: Rone

Det här ser mycket bra ut! Barometern och klockan fick du verkligen till på ett bra sätt, och dörren blev riktigt snyggTummen upp

Anmäl
2014-06-17 22:08 #24 av: Banjoman

#22 Man fattar, man förstår! Jo, en ropare kan det ju vara värt att fundera på om man kan få till … som du säger, gärna lite bucklig också … vi får se!

Och jo: jag är hyfsat nöjd med utskriftskvaliteten, som jag fick gjord hos en kopieringsfirma – den kunde nog ha blivit ännu bättre om de hade klarat att skriva ut direkt från mina InDesign-filer (i vilka bilderna monterats i full upplösning), men det fixade de inte, så det fick bli omvägen via pdf med en viss reducering av den underliggande bildstorleken också. Icke desto mindre blev det ungefär dubbelt så skarp jämfört med min egen lilla färglaserskrivare här hemma.

I alla fall har jag i dag fortsatt med bygget av sjökortsbordet: först genom att forma en bit blötlagd list ...

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-17 22:10 #25 av: Banjoman

… så att den gick att limma fast på kanten av bordsskivan (inklusive det rundade hörnet) för att åstadkomma en slingerlist.

#23 Tack så jättemycket för de vänliga orden! Glad

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-17 22:13 #26 av: Banjoman

Därefter kom benen och benställningen på plats undertill.

Hålen i benen är för övrigt tänkta som fästen för en snedställd underhylla för sjökortsförvaring.

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-17 22:16 #27 av: Banjoman

Så här ser bordet ut, torrpassat på plats i styrhytten. Det skall givetvis betsas och klarlackas också, men det får vänta till dess limmet har härdat helt och hållet – jag använder genomgående ett vattenfast trälim, men innan det är genomhärdat är i synnerhet svaga limfogar känsliga för vatten, och därmed också för bets.

Jag har för övrigt testbetsat, och konstaterat att de två olika träslag jag använt (lönn rspektive bok) får precis samma färg av betsen.

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-17 22:17 #28 av: Banjoman

Här ses slutligen samma sak i riktig närbild, med ett par sjökort liggande på bordet också …

/Mattias

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-17 22:25 #29 av: Rone

OJ vilket snyggt bord! Dina småsnickerier imponerar verkligen. Kommer det bli något för kapten att sitta på också?

Anmäl
2014-06-17 22:38 #30 av: Banjoman

#29 Tusen tack! Glad

Nej, jag har inte tänkt mig någon stol – skall en sådan finnas på en brygga/i en styrhytt måste den nästan vara fastskruvad i durken för att inte fara runt och ställa till besvär så fort det blir lite sjögång, och jag tror nog det är lite väl trångt i den här styrhytten för att en fast monterad stol riktigt skall göra sig.

/Mattias

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-17 22:51 #31 av: Rone

Jag förstår, det var alltså bara att klamra sig fast vid ratten och försöka gunga med.Glad

Anmäl
2014-06-17 23:17 #32 av: Banjoman

#31 Exakt! Och om inte sjögången ger gung så det räcker så står ju skepparn med en flaska i hand (som synes på t.ex. den här bilden), en flaska på vilken jag funderar på att försöka limma en lämplig etikett …Oskyldig

Nedanstående är t.ex. från ett bryggeri i Falkirk som var verksamt fram till omkring 1960, och vars produkter säkerligen stod att uppbringa i Glasgow, som ligger mindre än 25 miles därifrån … Partajar Dess ganska stramt hållna design samt stora, tydliga logga och text borde i bästa fall kunna göra sig även i rejält neddragen storlek … Funderar

/Mattias

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-18 00:30 #33 av: Rone

Öl har väl samma effekt som sjösjukepiller, sätter balansen lite ur spel så inte hjärnan kämpar emot?

Riktigt snygg design på etiketten! Kanske du kan snickra en liten låda med ölflaskor i att skjuta in under bordet, lär väl knappast räcka med en flaska för hela resan?Skämtar 

Anmäl
2014-06-18 08:38 #34 av: Banjoman

#33 Självmedicinering va' ordet, sa' Bull ... Skämtar

Jag har redan funderat på just den idén, dvs. att ha en ölback stående nå'nstans i styrhytten, men har mer eller mindre bestämt mig för att låta bli. Att tillverka backen vore inga större problem, men att få till 23 likadana flaskor tör bli lite bevärligare. Dessutom skulle en sådan back behöva stå surrad, och det saknas det också inrättningar för ...

Vad jag däremot har tänkt göra är att ha en gammal öl- eller mjölkback nere på huvuddäck, där där däcksgasten tagit av presenningen från ett hörn av lasten i syfte att snatta kol till fartygets egna bunkrar. För att kunna lossa ett hörn av presenningen måste ju kilarna som håller den mot luckkarmen slås loss, och varken en träklubba eller ett antal kilar är något man vill ha drällande på däck under gång, eftersom de är så pass små att de lätt skulle kunna fara ut genom spygatten.

Alltså tänkte jag mig en så'n där klassisk träback som det eventuellt också skulle kunna ligga diverse verktyg m.m. i.

Och om nu skepparn är svag för Aitkens 90/-öl skulle det väl passa med en back från just Aitkens, som museet i Falkirk passande nog lagt upp en bild av på nätet. Enligt deras katalogpost (som dessutom hjälpsamt nog ger de exakta måtten Tummen upp) är den visserligen förmodligen från omkring 1961, men det finns ju inga särskilda skäl att tro att Aitkens backar såg så värst annorlunda ut 10 år tidigare ...

/Mattias

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-18 09:19 #35 av: Harvåker

Det här är så bra att jag vaknar före klockan på mornarna för att se om det kommit någon uppdatering!

Vilken orgie i detaljer! Och allt är så väl proportionerat, fantastiskt bygge helt enkelt. 

Anmäl
2014-06-18 14:02 #36 av: ru4real

Alltså, jag är grymt imponerad. Ditt bordsbygge är ju bättre och stabilare byggt i denna skala än vad IKEA är i riktig skala. WOW.

Anmäl
2014-06-20 19:02 #37 av: Banjoman

#35 & #36 Jag rodnar! Tusen tack för era jättevänliga ord! Skrattar

#36 Så till den milda grad stabilt är det nog inte – det får hanteras med ganska mjuka fingara, om man säger som så … dessutom började det gå i sär när jag betsade det – olika bitar trä svällde nämligen olika mycket, och drog i sär vissa limfogar! Förskräckt

Jag har dock från tidigare finsnickerier på den här skutan lärt mig att det bästa i det läget är att låta det svälla och lossna där det lossnar – när betsen väl har torkat helt och hållet så återtar träet sin ursprungliga form, och kan de fogar som behöver bättras på eller göras om tas itu med.

Så här blev i alla fall själva bordet efter avslutad betsning och klarlackering ...

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-20 19:05 #38 av: Banjoman

… varpå det var dags att börja tillverka sjökortshyllan på undersidan av 0,5 mm mässingstråd. Jag hade härvidlag stor hjälp av den teknik som petzon härförleden nämnde, nämligen att vika tvärstängerna ur ett stycke tråd, och kapa ändarna först sedan de fästs på plats.


"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-20 19:06 #39 av: Banjoman

Jag tillverkade också ett bottenstopp till hyllan ...

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-20 19:08 #40 av: Banjoman

… med detta som slutligt resultat. Bordet ligger, nota bene, alltjämt upp och ner, med benen i vädret ...

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-20 19:09 #41 av: Banjoman

… men så här ser det hela ut, torrpassat på rätt håll och på sin rätta plats i styrhytten.

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-20 19:10 #42 av: Banjoman

Och så till sist en liten bild med sjökort liggande såväl uppe på bordet, som i hyllan undertill.

Med detta ber jag att få önska er alla en riktigt glad midsommar! Partajar

/Mattias

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Anmäl
2014-06-21 10:36 #43 av: MarkusN

Hört i hobbyaffär:
- "Ja hej, jag skulle vilja ha den där modellen av ett kartbord. Banjoman tror jag tillverkaren heter?" 

SkämtarTummen upp

Anmäl
2014-06-21 10:49 #44 av: ElLobo

Gapskrattar

Anmäl
2014-06-21 11:17 #45 av: Dan016

Snyggt (som vanligt..)!Tummen upp

Anmäl
2014-06-21 11:28 #46 av: Rone

Trådhyllan var ju en riktigt bra lösning för att få plats med sjökorten, dessutom väldigt snyggt och väl utfört arbeteTummen upp

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.