Om sajten och iFokus

iFokus mot mobbning

2012-10-17 13:56 #0 av: ElLobo

Mobbning (även kränkande särbehandling) innebär att en eller flera personer utsätts för systematiska uppsåtliga handlingar som anses hotfulla eller störande inom en social grupp. På iFokus har vi kommit överens om att inte tolerera mobbning.

iFokus mot mobbing

Många människor på ett ställe

iFokus 300 sajter besöks varje månad av omkring en miljon människor. Vi har alla olika bakgrund, erfarenheter och värderingar. Vi har olika saker att bidra med i diskussionerna. Det är styrkan med en plats som iFokus. Här kan du få nya infallsvinklar och perspektiv. Samtidigt ställer det krav. Vi måste vara lyhörda för varandra.

iFokus ska kännas tryggt

Vårt mål är att man som medlem ska uppleva iFokus som tryggt och fritt från mobbning. Vi måste därför uppträda på ett sånt sätt att inte andra känner sig hotade när vi diskuterar. Det en person uppfattar som engagemang och diskussionsiver kan en annan uppfatta som hotfullt eller kränkande.

Känner du dig utsatt?

Om du känner dig mobbad eller hotad är det viktigt att du talar om det. I första hand för värden på den sajt det gäller. I andra hand för någon av medarbetarna. Tala om vem eller vilka du känner dig utsatt av, vad som får dig att känna så och vad du förväntar dig att någon gör åt det. Bifoga gärna exempel från diskussioner. Då är det mycket lättare att bilda sig en uppfattning.

De flesta vill väl

Utgå ifrån att det du läser på iFokus är skrivet med gott uppsåt. Oftast är det nämligen så. Om du är osäker kan du alltid fråga vilken avsikt som ligger bakom ett inlägg.

Skrivet av Niklas på iFokus

 

Anmäl
2012-10-17 20:57 #1 av: StefanW

Man skall aldrig acceptera någon form av kränkande särbehandling oavsett om det är på nätet, hemma, arbete eller skola. Det finns ett lagstöd man kan läsa från Arbetsmiljöverketsom avser arbetslivet, men jag tycker den passar in på fler ställen:

AFS 1993:17

"Föreskrifterna gäller all verksamhet där arbetstagare kan utsättas för kränkande särbehandling. Med kränkande särbehandling avses återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda arbetstagare på ett kränkande sätt och kan leda till att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap."

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2012-10-17 21:53 #2 av: JaGa

Tycker att stämningen här på "modellbygge i fokus" är rackarns trevligt...Glad

Har inte sett något annat heller...Skrattande

(Men väldigt bra inlägg! Alltid bra att tänka på...)

 

mvh / Janne

http://www.ipmsuppsala.n.nu/

Anmäl
2012-10-18 07:31 #3 av: starhawk

Jo! här inne är stämmningen fin men på en del andra forum iFokus är det andra bullar, kanske inte direkt mobbing men nånting ditåt!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2012-10-18 09:34 #4 av: Oriax

Så kan det gå när man sniffar lim och thinner, man blir så glad och trevlig. Ett starkt luktande skäl att sprida hobbyn till andra forum helt enkelt!

Skämt åsido är det skönt att man slipper se sånt här. Bra jobb hörrni!

Anmäl
2012-10-18 17:14 #5 av: JaguarMkVII

Ett mycket bra initiativ. Det är dock tragiskt om det funnits/finns såna här tendenser som gjort att det här behövs. I vårt lilla hörn tycker jag dock att vi klarat oss rätt bra från mobbing. Visst det hettar väl till nån gång men det har gått att reda ut.

Anmäl
2012-10-18 22:00 #6 av: [Tunnan]

Ja det är aldrig acceptabelt med någon som helst form av mobbing.
Fast jag undrar ju varför en del har försvunnit härifrån på senaste tiden?
Kanske inte direkt mobbning men något annat har det varit, typ tjabb eller utfrysning eller hur man nu ska säga.

Anmäl
2012-10-18 22:07 #7 av: StefanW

#6 Nej, det är inget jag har märkt något av. Att besökare kommer och går, det får vi leva med. Många har också annat att pyssla med som familj, jobb, hus och hem. Om du känner till något annat så lägg gärna ett pm till mig.

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2012-10-18 22:25 #8 av: [Tunnan]

Nej jag har inget utan jag bara vädrade ut mina funderingar.
Formulerade lite fel ser jag nu
Men något annat har det (kanske) varit skulle det står och inte (har) det varit.
Ursäkta Skäms

Anmäl
2012-10-19 04:19 #9 av: zoncar

Skulle aldrig tåla nån som mobbar någon! men jag gillar rå men hjärtlig humor! har själv i min skoltid fått uppleva mobbing som offer, så jag vet vad det handlar om!! //Micke

Anmäl
2012-10-19 11:00 #10 av: StefanW

#8 Inget att be om ursäkt för! Det är viktigt att lyfta fram om man tycker något känns fel. Det kan ju hända att någon skriver något med glimten i ögat, men mottagaren uppfattar det på ett annat sätt och då är det viktigt att få fram det. Ofta handlar det om att man tolkar ord på olika sätt, och den stora nackdelen på nätet är ju att man inte ser och hör personen när de säger något och då tappar man många gånger den egentliga inbörden.

Annars så trivs jag själv väldigt bra här inne och tycker att vi har en mycket god ton mot varandra, och det hoppas jag består.

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2012-10-19 14:56 #11 av: Joppo

Jag skulle nog säga att detta forum är bland de trevligaste jag vistats på. Om man jämför det med många andra forum är vi verkligen fromma som lamm härinne :) Det gillar jag.

Så, keep up the good work allihopa.

Anmäl
2012-10-19 16:05 #12 av: zander

Håller med föregående talare. På alla dessa år jag varit här har det bara hänt en gång att en obetänksam gynnare har försökt att skapa ett "drev" mot mig men han/hon blev bortsopad med piassavakvasten :-)

 

Anmäl
2012-10-19 16:13 #13 av: zander

Och förresten: Här e det så lugnt att man kan våga sätta ut sitt personnummer o adress o t.o.m sitt skonummerGlad.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.