Pågående projekt

Eidai 1/76 V-2 Raketbatteri -- del 3

2011-08-14 15:50 #0 av: ElLobo

Rocas bygge fortsätter i ännu en tråddel.

raketbatteri

 

Rocas byggtråd går in i ytterligare ett skede, där mest finslipningen återstår.

 

Länkar:

Del 1

Del 2

 

Anmäl
2011-08-15 00:10 #1 av: Roca

#46, del 2:

Charlie, intressant att du frågar - jag satt just och funderade på att göra en sammanställning. Det rör sig förstås om en hel massa fordon och personal, och jag kommer nog bara att bygga ett antal fordon som representerar så många typer som möjligt av de som fanns, för att sedan visa dessa i typiska arbetssituationer i form av små dioraman. Men så här såg det ut, i alla fall på papperet:

V-2/A4 Fernrakete-Batterie/Feuerstellung:

Ett antal av avfyrningsplatserna som var till för det mobila A4-raketartilleriet befann sig i västra Tyskland, i Westerwald. De hade mer eller mindre förberetts av en pionjärbataljon, så att det fanns bra tillfartsvägar och i bästa fall en betongplatta vid avfyrningsplatsen. Övriga kriterier var gott naturligt kamouflage, företrädesvis täta barrskogar, samt närhet till järnvägsstationer för tillförsel av raketer, olika bränslen och fordon.

Avfyrningsplatsen, Feuerstellung, gjordes i ordning av Bau-Pionier-Batallion 211 i Westerwald.

Sedan ankom efterhand de operativa enheterna, som var organiserade i från botten till toppen Batterien, Artillerie-Abteilungen och Division zur Vergeltung.

Varje raketbatteri var uppdelat i ett antal Züge och Truppen, plutoner och grupper antar jag att man kan översätta det med.

När raketerna och övrig materiel kom via järnvägen lastades allt detta av med hjälp av en Entladetrupp (2 underofficerare, 13 man ur det tekniska batteriet). De använde sig av en mobil portalkran, typ Strabo-Friese för att lyfta raketerna och stridsspetsarna från järnvägsvagnarna (av typ Stuttgart Rr, öppna godsvagnar med sidostolpar). Stridsspetsarna och andra mindre delar fanns på en godsvagn med sidor, kopplad mellan två Rr med varsin raket, denna vagn var av typ Villach Ommru.

Transporten vidare mot Feuerstellung sköttes av Transportbatterie, uppdelat i tre Züge:

  • A-stoffzug med 8 dragfordon (Hanomag SS-100 eller SdKfz 7), 10 A-stoff tankvagnar och en pumpvagn.

  • B- und T-stoffzug med 14 B-stoff tankbilar (Opel Blitz), 3 B-stoff pumpvagnar, 3 T-stoff tankbilar (Opel Blitz), 3 T-stoff förvärmningsvagnar samt en pumplastbil.

  • Gerätetransportzug med 2 tunga lastbilar (Tatra/Büssing-NAG) för stridsspetsarna, 12 Hanomag SS-100/SdKfz 7 med 24 släpvagnar av typ Vidalwagen för själva raketerna.

Personalstyrkan i Transportbatterie var 3 officerare, 23 underofficerare samt 104 soldater och man hade även 7 motorcyklar och 7 personbilar.

Sedan kommer vi till Technische Batterie, som höll till i Technisches Bereich på väg mot Feuerstellung. De hade hand om iordningsställandet och kontrollen av raketerna innan avfyrning. Detta Batterie var uppdelat i två Züge: 

  • I. Zug: Teknisk kontroll av raketen, vidare transport till vänteläge/avställningsplats.

  • II. Zug: Montering av stridsspets, omlastning till Meillerwagen tillhörande det skjutande batteriet. 

Fordonsbestånd: 7 motorcyklar, 3 motorcyklar med sidovagn, 6 personbilar, 23 lastbilar, 4 dragfordon och 7 släpvagnar.

Personalstyrka: 3 officerare, 1 tjänsteman, 36 underofficerare och 149 soldater.

Slutligen lastas raketerna om till Meillerwagen, vilka också används som kontrolltorn, tillhörande det skjutande batteriet, Schießende Batterie, som håller till på själva avfyrningsplattan och i dess omedelbara närhet.

Batteriet var uppdelat i två Schießzüge och båda hade följande fordon och utrustning: 1 Feuerleitpanzer (Sd.Kfz 7/3), 1 Magirusstege, 1 Abschußtisch med vagn, 1 strömförsörjningsbil (Steyr 2000) med kabelsläpvagn, 1 Prüfwagen (Opel Blitz), 1 Mannschaftswagen, 1 personbil och 1 motorcykel. I den tillhörande Nachschub- und Zubehörsstaffel hade man 1 Sammlerwagen (lastbil, Tatra), 1 Kompressoranhänger samt 1 Ersatzteilwagen (Opel Blitz) med kabelsläpvagn. Utöver detta hade man i denna Staffel 9 Meillerwagen dragna av 6 Hanomag SS-100 och 3 SdKfz 8 eller SdKfz 7. Det skjutande batteriets personalstyrka låg på sammanlagt 193 man.

Feuerleitpanzer drog fram Abschußtisch till plattan och gick därefter i skyddad ställning ett hundratal meter bort. Strömförsörjningsbilen stod också en bit bort och kablage drogs mellan dessa tre enheter. Man kontrollerade att Abschußtisch stod jämnt och sedan kunde raketen köras fram på en Meillerwagen. Denna restes upp och raketen hamnade lodrätt ovanpå Abschußtisch. Nu kunde ytterligare kontroller göras och tre olika bränslen tankas innan det slutligen var dags, efter en rapport från luftbevakningstornet, riktning mot målet och hel massa andra procedurer, at dra bort Meillerwagen, ta betäckning och avfyra raketen mot målet.

Batterierna, avfyrningsplatserna och järnvägsstationerna bevakades och skyddades av både pansarvärnsbatterier, motoriserat luftvärn och pansargrenadjärer.

Anmäl
2011-08-15 00:19 #2 av: Roca

Som synes så finns inte radargruppen med här. Det gjordes alltså försök att både mäta raketernas räckvidd och även att styra riktning och längd med hjälp av Leitstrahl-tekniken. Mina undersökningar om detta område har inte kommit så långt, och det verkar inte finnas så mycket dokumenterat. Men jag ska i alla fall försöka mig på att bygga en liten Leitstrahlstellung.

Nu är jag nästan klar med själva byggsatsen från Eidai, men kommer att fortsätta införskaffa och bygga fordon och figurer för att komplettera mitt batteri. Men de kanske får hamna i egna trådar. Ikväll har jag limmat ihop mitt Abschußtisch och dess lilla vagn och sen har jag bara Meillerwagen kvar att bygga från Eidaisatsen.Anmäl
2011-08-17 18:27 #3 av: Roca

Här har vi delar av min lilla rakettrupp som håller på att göra i ordning avfyrningsplattformen; längst till vänster 5 soldater från Airfix, i mitten två Preiser-flygmekar, sedan en officer från Italeri/Esci och till höger tre RAF-mekaniker från Airfix som har blivit tillfångatagna och tvingas hjälpa till Cool

Anmäl
2011-08-17 21:01 #4 av: AATC-86

Det ser ut som om du målat kolven på MP40:n brun?

Den var svart, precis som resten av vapnet. Flört

Anmäl
2011-08-18 16:12 #5 av: Roca

#4: Tack för tipset AATC-86! Flört alltid lär man sig nåt!

Anmäl
2011-08-31 00:16 #6 av: Roca

Håller på att fundera ut hur mitt första diorama föreställande V-2:ans avfyrningsplats ska se ut. Här syns raketen på väg att vinchas in mot plattformen, efter att man backat in den en bit med Hanomag-dragfordonet, kopplat loss detta och kört runt för att koppla på en wire från Hanomagens bakdel. Om det ser lite underligt ut så beror det på att raketen saknar sin vagn, Meillerwagen, som jag inte byggt färdig ännu. I övrigt så syns en soldat som drar iväg kärran som plattformen levererades på. Utöver detta kommer det att finnas en Opel Blitz Prüfwagen med besättning och några kabelkillar, en nyankommen soldat från Rechentruppe, som levererar dokument som underlag för avfyrningen med hjälp av en MC-ordonnans på en BMW med sidovagn (jag tänker sno den som jag redan byggt för min ökenspaningstrupp). Själva plattan för avfyrningen var ofta gjuten i betong och den kommer att vara kvadratisk eller åttkantig, sen ska det till lite väg och lite landskap och träd runt omkring det hela. En hel del gubbar ska målas och placeras ut också.

Anmäl
2011-08-31 07:25 #7 av: ElLobo

Det verkar som om du har fått till det riktigt bra!

 

Anmäl
2011-08-31 17:30 #8 av: Charlie82

Det där har du på det klara hör jag Glad Kommer att bli riktigt snyggt, det är jag säker på.

Anmäl
2011-08-31 21:20 #9 av: Roca

Tackar! Ja, ska fundera på hur jag får till landskapet på ett bra sätt, kommer nog att använda mig av lite frigolit eller dylikt.

Anmäl
2011-09-13 11:32 #10 av: Roca

Här har vi min lilla MC med sidovagn, nu tilläggsmålad med grönt samt med en förare på gång; han behöver lite spackling kring axlarna innan han kan målas.

Anmäl
2011-09-13 11:36 #11 av: Roca

På en separat platta växer ett eget litet dio fram med Feuerleitwagen SdKfz 7/3. Den skyddas av en "pallisad" av stockar (förbrukade örontops), då grundvattennivån i Westerwald var för hög för att kunna gräva en skyddsställning för fordonet. Lite dunkar och annan detaljering har tillkommit.

Anmäl
2011-09-13 11:38 #12 av: Roca

Bredvid Feuerleitpanzer kommer det att stå en Kübelwagen parkerad, tillhörande Schiesszug-Führern. Denna Airfix-pärla har fått ett penselduttat Ambush-kamouflage av Humbrol 93, 70 och en Revell-grön. Inte helt färdig ännu.

Anmäl
2011-09-13 13:23 #13 av: Roca

Raketen har nu fått sitt serienr. placerat.

Anmäl
2011-09-19 21:20 #14 av: Roca

Som vanligt så är jag i tankarna mycket längre fram i mitt byggande än jag är i verkligheten...men har just läst i ovanstående bok om en attack på delar av en V-2 försörjningskolonn, gjord av medlemmar ur den belgiska motståndsrörelsen. V-2 förbanden försvarades ju av egna pansargrenadjärer, beväpnade med bl.a. PAK 40.

Eftersom jag nu har ett stort antal figurer av tyska pansargrenadjärer i strid och även ett figurset från Caesar Miniatures med motståndsmän i strid, så faller det sig naturligt att återskapa just ett sånt här överfall. När jag googlade lite på "belgian resistance WWII" så fick jag fram en sida med ett foto på belgiska motståndsmän med en f.d. tysk Sd.Kfz. 135 Marder I. Men tyvärr har jag inte lyckats hitta någon modell i 1/72 eller 1/76 av just
Marder I - nån som vet mer om detta? Skulle verkligen vara coolt med ett gäng motståndsmän uppsuttna på en sån här kärra i full färd att anfalla tyskarna...

Anmäl
2011-09-19 21:22 #15 av: Roca

Här ä tråden förresten, med bilden på Marder I: Axis History Forum

Anmäl
2011-09-19 21:53 #16 av: AATC-86

Finns i resin åtminstone: http://tracks-n-troops.eu/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=14_2&products_id=2669

Anmäl
2011-09-20 08:57 #17 av: Roca

#16: Tack för det! Får se om det blir en sån framöver.

Anmäl
2011-10-09 16:13 #18 av: Roca

Lite bilder här också; V-2 raketen i sin helhet;

Anmäl
2011-10-09 16:14 #19 av: Roca

Hanomag SS-100;

Anmäl
2011-10-09 16:18 #20 av: Roca

Abschusstisch, transportvagn och mekaniker:

Anmäl
2011-10-09 21:27 #21 av: Roca

Airfix Kübelwagen under arbete, den kommer att parkeras bredvid Feuerleitpanzer. La på ett lager Future igår kväll och en wash med Burnt Umber oljefärg ikväll.

Anmäl
2011-10-09 21:47 #22 av: Tunnan

Ser strålande ut Peter Glad

Anmäl
2011-10-10 07:41 #23 av: Charlie82

Snyggt! Riktigt roligt att se ditt knåpande med denna armada av fordon och figurer.

Anmäl
2011-10-10 08:10 #24 av: Roca

Tack ska ni ha Tunnan och Charlie!

Anmäl
2011-10-10 13:04 #25 av: [Henke29]

Ser kanon ut helt enkelt Peter Skrattande

Anmäl
2011-10-15 00:49 #26 av: Roca

Danke schön Henke Glad

Nu har jag så smått börjat skissa på dioramat kring avskjutningsplatsen.

Anmäl
2011-10-15 11:30 #27 av: Tunnan

Ser ju riktigt lovande ut.
Vad blir det för underlag?
Gräs är kanske inte att tänka på när man ska dra iväg raketer Flört

Anmäl
2011-10-15 16:17 #28 av: Roca

Tack! Jo, direkt där rakten ska stå vid avfyrningen ska det var betong, gjuten platta, så det kanske jag gör med grå papp eller så, tillfartsvägar grus och lite omgivande skogsmark.

Anmäl
2011-10-16 20:59 #29 av: Tunnan

Låter kanonGlad

Anmäl
2015-03-26 09:08 #30 av: Roca

Min Hanomag SS-100 dragtraktor såg så ledsen ut när den stod bredvid mitt Flak 18-bygge, så den fick en släng av sleven den med; bogserkrokar bak och fram, dragkrok bak, vinchmekanism bak, lite packning på framskärmen, Tarnscheinwerfer, Anhänger-Dreieck på taket, samt breddindikatorer/Peilstangen, de satte jag dit för ungefär ett år sen, nu har jag ju sett hur man tillverkar mycket finare såna, men just de här sitter redan där så fint och det passar med lite grövre grejor på en sån tung maskin Galen

Anmäl
2015-03-26 10:53 #31 av: JaGa

#30

Fulsnygg Hanomag om jag får säga så....Skämtar

Läcker dioramaidé, ska bli riktigt kul att få följa...

Anmäl
2015-03-26 12:01 #32 av: Roca

Tack Janne Skämtar, ja det här V-2/A4-projektet går i rätt maklig takt som synes, men ibland blir det ett litet ryck!

Anmäl
2015-03-31 10:25 #33 av: Roca

Då får Hanomagen ta och vara klar! Egentligen var jag ju färdig med den redan 2010, men mina krav på detaljering av fordon har höjts, jag tror sedan jag upptäckte de fina Roco Minitanks-bilarna i H0, så nu fick den en genomkörare Glad

Anmäl
2015-03-31 10:26 #34 av: Roca

Från andra sidan. Jag ska ta och skaffa flera SS-100, finns ju från Special Armour,

och Panzerfux har en detaljeringssats på lager!

Anmäl
2015-03-31 16:01 #35 av: felle-j

Snyggt!

Felix                                                                                               
Medarbetare på Datorspel och Minecraft.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.