2011-07-16 22:36 #0 av: ElLobo

Med anledning av att det är 80 år sedan den första flygningen genomfördes på Hässlöfältet så kommer Västerås Flygmuseum att uppmärksamma detta söndagen den 17 juli.

banner

 

80-årsjubileum på Hässlö - Öppet hus hos Västerås Flygmuseum


Västerås Flygplats är en av de äldsta i landet. Redan den 17 juli 1931 landade Löjtnant Swedenborg med en Phönix 122,  J1,  på fältet och inledde därmed en epok inom det unga Flygvapnet. Den första riktiga utbildningen ”Jaktkurs” kom igång 1933 under ledning av den berömde Magnus Bång.

Den 4 juni 1932 arrangerades den första flyguppvisningen för Västeråspubliken som ett jubileum av den ett år tidigare påbörjade flygverksamheten. Genom åren har ett stort antal flyguppvisningar ägt rum vid Hässlö varav Västerås Flygmuseum stått som arrangör av sin ROLLOUT under de senaste 12 åren.

För att uppmärksamma detta 80-årsjubileum bjuder Västerås Flygmuseum till ett öppet hus med fri entré till hela museet söndagen den 17 juli, kl 1100 till 1600. Museet håller flygsimulatorerna i gång för demonstration och flygning med intresserade.

Är vädret gynnsamt så kommer de att rulla ut några av sina kärror och flyga lite också. Förhoppningvis blir det en del formationsflygning över Hässlö och runt Västerås samt några enskilda förevisningsflygningar. De hoppas även kunna genomföra några lokala medlemsflygningar med någon eller några av museets större flygplan för dem som vill uppleva luftrummet ovan Hässlö och Västerås.

Flygmuséets granne, Helikopterfirma iTell Helicopter är också i gång med rundturer och visar sina lokaler.

 

Läs mer på hemsidan: Västerås Flygmuseum