Tips & Råd

Vad behövs för att komma igång?

2006-11-26 18:25 #0 av: StefanW

Att börja bygga kräver inte så mycket verktyg och material som man kan tro, för de som skall börja bygga eller vill komma tillbaka till hobbyn vet ju själva att har man en bra kniv (fungerar utmärkt med en för 20 kr från ClasOlson) en liten sidavbitare, liten fil m.m. så kommer man långt.

Det är när man ställer högre krav på sig själv och utvecklas som man har användning av mera och dyrare (ofta) verktyg. Sedan vill man ju gärna ha fler färger än vad som finns i en välsorterad färghandel, men det blir ju att man köper på sig allt eftersom man bygger, sedan är väl frågan om vilken färgtyp man skall använda. Det finns inget enkelt svar på det. De gamla emalj färgerna (t.ex. Humrol) är ju inte allt för goa att sitta och andas in, men det blir snygga resultat! Nu mera så har det kommit många akryl färger som är betydligt hälsosammare! Men jag är inte lika nöjd med dem, men det beror nog mest på att man inte provat tillräckligt!

Sedan håller jag på att få igång ventilationen i ett gammalt dragskåp som jag skall använda som sprutbox, (det är det att man inte vill lägga ut vad som helst i pengar på all kring utrustning) jag håller fortfarande på med att använda två gamla köksfläktar en till boxen och en till en av arbetsplatserna (?) jo till saken hör att jag har lagt rabarber på ett rum i källaren i vårat hus på 8 kvm och att jag vill ha fler arbetsplatser beror på att man har två barn som också visat ett visst intresse för det som man håller på med (framförallt så blir man hjälte när man lyckas att laga deras leksaker! J) så det finns mycket gott med hobbyn också! Så samman taget så har det gått mycket tid till att få i ordning på rummet (inte klar än) men visioner måste man ha!

På bilden syns det vad man kan ha behöva när börjar bygga. Skalpellen med utbytbara blad är ett bra verktyg man använde ofta, men ack så lätt att man slinter om bladet är slött eller man är lite för ivrig! Effekten brukar inte utebli! Helt plötsligt så upptäcker man att det börjar bli rött på arbetsplatsen. Får man ett snitt i fingertopparna, så brukar det blöda en hel del, men det ser ofta värre ut än vad det är. Är du tveksam på skadans omfattning, tag då kontakt med sjukhuset för råd!

Att det händer missöden är inget ovanligt, men det är inte lika mycket skador som i den farliga idrotten! Jag kommer att återkomma med olika saker att tänka på vid modellbygge som kan påverka hälsan i de olika artiklarna.

Bygg och njut!

Stefan

 

Av: StefanW

Datum för publicering

  • 2006-11-26

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2006-11-29 23:08 #1 av: Faxlin

Jag ser ingen bild! Vart ska den synas?
Mvh Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-11-29 23:39 #2 av: StefanW

Det är det jag lite "hopplöst" försöker få till, så håll ut! det kommer...

/Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2006-11-30 10:33 #3 av: Faxlin

Okej, jag väntar spännt på den;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.