Airbrush och färg

Airbrush / färgspruta, hur gör man?

2006-12-20 23:03 #0 av: StefanW

Det finns inga genvägar till att lära sig hantera en färgspruta för att måla modeller och dylikt. Men det finns väldigt många duktiga modellbyggare som delar med sig av vad de själva har lärt sig. Att lära av andras framgång och misslyckande är att lära sig mycket på vägen!

Tillägg 070119: Artikelserie om Airbrush, Del 1 

 

Motivlackering på mc.
Motivlackering på mc.

 

Köp och val av färgspruta kommer jag att återkomma till i andra artiklar. Med denna artikel så vill jag visa några bra filmer som finns på nätet och som har hjälpt mig en bit på vägen till att bli bättre. När jag själv ser andra hantera utrustningen så inser jag att jag har en bit kvar till deras nivå. Bättre blir man av att försöka, själv tillämpar jag "try it and error"-metoden med allt jag gör inom modellbygge, och framförallt lyssnar på vad andra har att ge! De flesta modellbyggare är otroligt generösa med att dela med sig av vad de har gjort och hur de lyckades att nå fram till sina fina resultat. Man skall dock inte glömma det viktigaste: att ha roligt, sätt inte upp för höga mål till att börja med, det är väldigt lätt att titta på någon som byggt under många år och tro att det klarar jag aldrig! Då vet du förmodligen inte hur många modeller som den byggaren har "misslyckats" med innan. Det finns forum på nätet som ofta specialiserar sig inom en viss typ eller stil, och en del anmäla diskussions forum som detta är ett exempel på! Via länk sidan så kommer du till andra intressanta sidor i ämnet.

Bilderna i artiklarna visar vad man kan åstakomma med en airbrush och övning på fordon i skala 1:1

På Testros Scale Workshop finns det en hel del filmer, som grundläggande och noggrant visar steg-för-steg hur man lyckas med t.ex. Airbrush (färgspruta / sprutmåla). Jag länkar till video sidan, så kan ni själva se hela utbudet av filmer. Kom gärna tillbaka till denna sida och kommentera vad ni själva tyckte om filmerna eller om ni har några egna erfarenheter som ni vill dela med andra! Alla är välkomna hit, både proffs och amatör ung eller gammal.  

 

Tillägg: Artiklelserie om airbrush: Del 1  

 

//Stefan

 

Relaterade länkar

Av: StefanW

Datum för publicering

  • 2006-12-20

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2006-12-21 12:11 #1 av: Faxlin

haha, ja i mina drömmar kan jag göra sådana motiv. Tur att man har sina drömmar i alla fall. ;-)

Bra artikel.
Mvh Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-12-21 12:19 #2 av: StefanW

Tittar man på filmerna så ser man hur man gör, sedan är det bara köpa färg och öva och öva. Vill man inte test köra på en modell så kan man göra som jag, ta gamla förpackningar och plast flaskor m.m. så får man upp känslan när man skall sprutmåla en ojämn yta!

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2006-12-27 17:36 #3 av: Lelle71

ev. kanske man ska börja med att lacka hela modeller i en o samma färg först för att lära sig sprutan innan man ger sig på att motivlackera... 

Anmäl
2006-12-27 19:39 #4 av: StefanW

Ja, det är bättre att börja från grunden och lära sig hur fägrsprutan fungerar. Sedan har man  det där med att få färgen att bli tillräckligt tunn så att det fungerar och utan att det sätter sig i sprutan. Hur och med vad man späder är också beroende av vilken färgtyp som man använder. Att visa bilder på motivlackering, var tänkt att visa hur mycket man kan göra, själv så är jag lång ifrån att kunna göra så fina motiv.

//Stefan 

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.