Airbrush och färg

Airbrush, grunder del 1, färgsprutor

2007-01-18 01:14 #0 av: StefanW

Man kan dela upp färgsprutor i olika typer, extern färg mix eller invädig färg mix och sedan doubel (dual) action. Principen för hur färgsprutan fungerar är lika på skilda fabrikat. Först börjar vi med att definiera de engelska orden/begreppen (olika typerna).

Ofta så blandar man både engelska och svenska ord inom modellbygge:

S.k. external mix - sätter samman (kombinerar) luft och färg efter det att luften och färgen lämnat munstycket på färgsprutan (airbrushen).

S.k. internel mix (invändig blandning) blandar luft med färgen i själva munstycket.

 

Action - hur avtryckaren används för att kontrollera färgsprutans funktion i spray mönstert.

 

Singel Action - trycker man ner avtryckaren så kommer det både färg och luft, för att stoppa så släpper man på avtryckaren. På en del kan man styra mängden färg som skall komma när avtryckaren trycks ner. Den fungerar som en vanlig sprayflaska med färg.

 

Double Action - ger möjlighet till att styra färgflödet under arbetets gång. Trycker man ner avtryckaren så kommer det luft, hur långt ner avgör hur stor mängd luft som kommer, för man sedan avtryckaren bakåt så styr man hur mycket färg det skall komma. Detta är den i särklass bästa typen av airbrush man kan använda eftersom den ger så stora möjligheter under arbetes gång. Som till skillnad från singel action där man måste göra ett uppehåll i arbetet för att kunna reglera färgmängden.

Gravity feed -  Gravitationsmatad, färgen ligger i en kopp som sitter ovanpå själva sprutan

Siphon feed  - fördelen är att man kan använda många olika typer av storlek på burkar med färg.

Side feed - ger ofta en större rörlighet på färgsprutan

 

Vilket fabrikat skall man välja? Det finns en djungel av olika fabrikat av airbrush på marknaden idag. Jag kommer att lista upp de större fabrikaten vilket jag personligen förordar.

 

Det finns en del frågor man kan ställa sig innan man bestämmer sig för ett fabrikat. Var finns närmaste handlare? Finns det reservdelar att köpa? Kan man få någon form av support?

 

Att välja ett billigt märke är ofta att stirra sig blind på priset. Funktionen kan se ut att med blotta ögat att vara samma som det dyra alternativet. Skillnaden ligger i material kvalité och nogranheten i detaljerna. Det blir lite som att bita sig i rumpan och köpa en billig kopia i jämförelse med ett något dyrare original. Hur länge håller kopian mot ett original? Skall man gynna en fabrikant som gör kopiorna i ett låglöneland och därmed sänker standarden på färgsprutor överlag? Jag fördrar att gynna de som tar fram bra produkter i hög kvalité och som hela tiden försöker att ligga i framkanten av utvecklingen av nya produkter!

 

Det finns ett stort antal seriösa hobbyhandlare som har olika fabrikat hemma, ofta kan de produkterna väl, och hjälper till med att ta fram en som passar just dina behov och önskemål. Reservdelar finns oftast hemma och kan skickas med vanlig postgång, vilket gör att det inte blir så långa driftavbrott (hade man köpt en billig kopia på nätet, så är chansen liten att man kan få hjälp och det slutar ofta med att man får köpa en ny)

 

Luftförsörjning, färgval och enkelt handhavande och hur man får tips och råd med motivlackering och målning av modeller kommer i egna delar i den här artikel serien.

Här är en länk till: Del 2 rengöring

Här kommer en lista på välkända fabrikat! Klickar du på fabrikanten så kommer du till deras hemsida eller sida som visar sortimentet (öppnas i nytt fönster)

 

Iwata Airbrushes                    

Badger                                

Paasche                              

Aztec                                  

Vega Airbrush                     

Omni Airbrush                    

Sata Airbrush

Testors                               

Harder & Steenbeck           

Grex Airbrush                     

M.m.

 

Här följer några hobbyhandlare som har någon eller några av ovanstående fabrikat hemma i sitt ordinarie sortiment. Mera hobbybutiker finns i länk samlingen.

 

 

Rebellhobby

Modellhuset Liden

Hobbyfixaren

 

Vad använder jag själv? För närvarande så är det en Badger Crescendo 175T

//Stefan

  

 

Av: StefanW

Datum för publicering

  • 2007-01-17

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-01-19 12:40 #1 av: pebben

jag kladdar själv med en evolution two in one och driver med en 2 hk kolv kompressor men måsste skaffa en fuktavsliljare i övrigt fungerar det bra

//Ronny

Anmäl
2007-01-19 16:02 #2 av: StefanW

Jag kör också med en stor kompressor, jag hittade en vattenavskiljare på jula för 79;- Art.nr. 018009 som jag tycker har fungerat bra. Att det har gått åt skogen med två modeller på kort tid, har nog inte med den att göra (de får behandling med bromsolja och Mr M ungsrent just nu)

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-01-19 16:44 #3 av: pebben

precis vad jag behöver! Fot i munnnen 

men vad ska man sän skylla på?

//Ronny

Anmäl
2007-01-19 16:54 #4 av: StefanW

Jag letar också efter bra förklaringar och ursäkter Skrattande

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-03-05 06:02 #5 av: Svake

Jag kör med en dubble action DeVilbiss Sprite Major och DeVilbiss lilla kolvkompressor. Trycket regleras med en ventil på cylinderns topp och för att veta vad det blir kopplar jag på en däcktrycksmätare på utloppet. Den för en massa oväsen men det får man leva med.

Sven-Åke

Anmäl
2007-03-05 16:03 #6 av: StefanW

Hur sitter färgkoppen på en sådan? Det är ingen trycktank kopplad till kompressorn? Jag är inte riktigt nöjd med fastsättningen på min, det har hänt att den trillat av och ibland har den satt sig.

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-03-05 23:06 #7 av: Svake

Färgkoppen sitter rakt under men den har aldrig lossnat självmant. Har provat en sidokopp till en annan spruta och fick då sätta lite tape runt pipen, det gick bra men är inget att lita på. Den har ganska stora glasburkar så jag använder en mindre smalare som jag har i den stora burken, går inte åt så mycket färg då.

Nä tyvär finns det ingen trycktank, det blir direkttryck, tänker inte så mycket på det men skulle vilja ha en vattenavskiljare, det är ju ofta fuktigt väder här, inte så bra när man sprutar Humbrol.

Sven-Åke

Anmäl
2007-03-05 23:25 #8 av: StefanW

Jag har satt en vattenavskiljare på slangen, den kostade inte mer än ca 80;- och det känns lite bättre med den försäkringen. Drömmen är annars en liten tyst kompressor med en liten trycktank, det enda som avskräcker en från att köpa är väl prislappen!

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-03-09 09:54 #9 av: Svake

Jo jag vill oxå ha en vattenavskiljare men har inte funnit någon ännu. Så här ser min spruta ut, i lådan, ihopsatt och kompressor.

Anmäl
2007-03-09 09:55 #10 av: Svake

som sagt, ihopsatt med innre kopp.

Anmäl
2007-03-09 09:55 #11 av: Svake

och så var det min gamla trotjänare Devilbiss kompressorn.

Anmäl
2007-03-11 00:25 #12 av: rotex

Satt och tittade på en färgspruta hos clasohlson.

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=383747

Är det något att ha, eller är det bara slöseri med pengar?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.