Allmänt

Hur intresset för modellbygge började för mig.

2006-11-26 18:08 #0 av: StefanW

Hur det kommer sig att man håller på att bygga med modeller är nog för mig en fascination över modeller sedan man var liten och gick på bl.a. Sjöfarts museet i Göteborg samt såg en del fina modelljärnvägar med hela landskap. Samt min far som jobbade som arkitekt och då fick man se många modeller och förslag på byggnader. När man gick ibland alla modeller som fanns i början av 70-talet i tidiga skolåldern och såg alla kartonger med sin box art så önskade man att få bygga allt man såg i leksaksaffärerna

 

Man tittade på alla färdiga bilar från Corgi Toys som då ansågs vara av bästa kvalite. Att man snavat in på militärt är väl alla dessa otroliga maskiner som man såg på film och tv (det fanns två kanaler på den tiden) från nyhets sändningar från Vietnam kriget, andra världskriget var också inte för avlägset, så det var ju vad vuxna pratade mycket om. Och alla dessa seriealbum med serier om kriget. Samt att man själv gjorde värnplikten på F6 Karlsborg och fick sitta på första parkett i TL-tornet och se bl.a. Viggen starta och landa (eftersom man skickade färdplaner så kunde man räkna ut när det var start på gång och när man kunde förvänta sig att de kom tillbaka)

 

När man ser vad andra kan bygga så blir man själv sugen på att bygga, kan dom så borde väl jag också! Sedan finns det många byggare på nätet som är otroligt generösa med att ge råd och tips på hur man kan utvecklas. Konsten är ju inte att få tag i det dyraste och mest exklusiva material som finns på marknaden utan tvärt om! Hur bygger man med små medel och framför allt bygger man för att det är roligt! Det vore också kul om man kan lyckas att inspirera andra till att ta upp denna hobby som jag tycker ger så mycket! Pansar är nog det som jag byggt minst av, men fått många värdefulla byggtips från de entusiaster som håller på  men det. Själv började jag med enkla flygplan och bilar, vilket man preparerade med smällare redan i byggstarten! Allt för att få en kul smäll, men oj vad jag ångrar det idag! Tänk om man hade haft dessa modeller kvar idag! Man har ju sett på Ebay och dylika sajter vad folk är beredda att betala för dom idag! Jag skulle aldrig köpa en modell för sådana fantasisummor.

 

Idag så har man ett brett spektrum på vad man gillar att bygga. Ofta är det en verklig förlaga som man gillar av något skäl, som t.ex. eländesbilar (alla former av utryckningsfordon) en modell som jag skulle vilja bygga är en gamla Plymouth Valiant som Polisen hade i början av 70-talet, då hade jag möjlighet att få åka med i en av de som var stationerade på Långgatan i Göteborg, där fanns det även en Amazon kombi och en BMW motorcykel om jag inte minns helt fel som jag kunde stå och titta på i timmar, det fanns även en Brandstation som ofta våldgästades av en lite blond parvel! Tack och lov så blev man inte bortkörd därifrån utan de tyckte nog om att få visa vad de kunde, så att sitta i bilarna och få lyssna till sirenerna och se saftblandarna rotera var nog det häftigast man kunde vara med om. Sedan har väl alltid brandman, polis, pilot och lokförare varit de flesta grabbars dröm jobb när man blev stor. 

 

Att stå och titta på stora entreprenad maskiner var också kul. Idag så har man många projekt på gång och dröm projekt man skulle vilja göra. Ser man en modell som tilltalar en så försöker man komma över den så snart som möjligt, att få öppna kartongen och torrpassa för att få en känsla om vad man landar med den färdiga modellen är det nog många som gör. Det ger en otrolig avkoppling att få hänge sig åt ett bygge och planera nästa steg, det slår även en eftermiddags lur!

 

Bygg och njut!

 

Stefan

 

Av: StefanW

Datum för publicering

  • 2006-11-26

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2006-11-29 23:36 #1 av: Leffe

Jag har en dröm att kunna bygga upp min modelljärnväg igen. Tyvärr går det inte med alla katter hemma. Men modell järnvägs bygge är kul

Anmäl
2006-11-29 23:54 #2 av: StefanW

För mig så är det väldigt nära mellan de olika inriktningarna. Ser man på de som bygger dioraman, så anväder de ofta samma material och teknik som vid landskapsbyggen till modelljärnvägsbanor.

/Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2006-12-01 21:20 #3 av: Leffe

Det är landskapet som är roligast att försöka bygga upp och det är väl som modellbygge alla bitar ska passa in osv

Anmäl
2006-12-01 22:08 #4 av: StefanW

Ja, från tanke till genomförande är en härlig resa. när man sen kan få beundra sitt eget verk när man är färdig så ger det en skön känsla inombords!

/Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.