Pansar

Replacement driver, ett dioramabygge växer fram

2006-12-25 12:57 #0 av: StefanW

Grundtanken med dioramat var som Jonas Dahlberg själv skrev ” Dioramat utspelar sig i en av syditaliens hamnstäder. Afrikakårens 21:A panzardivision passerar genom stan innan utskeppning till Nordafrika 11 februari 1941. Ett stridsvagnsbefäl passar på och roa sig med damerna under tiden hans besättning försöker vända stridsvagen på en trång gata. Föraren är ny sedan den gamla bytts ut efter slaget om Frankrike......Det visar sig att backning utan hjälp inte ingick i hans kurs på Panzarschuule."

Han fortsätter: "Modellen är Dragon PzIV DAK 3 in 1. Figurerna är "Academy figures" från Historex Agents(inte modelltillverkaren Academy). Tristar DAK panzer crew samt Tamiya Infantry on Bicycle. Cykeln har fått Aber ets.
Husdetaljer invändigt och utvändigt från Miniart, Plusmodels, Aber m.fl."

Det har varit kul att läsa om han dioramabygge på IPMS-Stockholms "In the works", från tanke till färdigt bygge. Alla som har varit med och gett tips, råd och synpunkter har hjälpt till att göra den här artikel serien mycket läsvärd. Det märks att artikel författaren och byggaren Jonas Dahlberg har varit med ett tag. Det ger mycket när en byggare bjuder på sitt "know how" på sådant sätt. Jag länkar till varje del avsnitt i artikel serien, jag rekommenderar att läsa hela serien. Detta har gett mig inspiration till att tänka mer i diorama och mer och mer så dras man mot pansarträsket med alla dess möjligheter.

 

 

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Del 5

Del 6

Del 7

 

//Stefan

 

Relaterade länkar

Av: StefanW

Datum för publicering

  • 2006-12-25

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2006-12-25 22:30 #1 av: Annette

Det såg naturtroget ut!

En dum fråga: Bygger man först ihop det för att sedan förstöra den? Eller bygger man den så den ser förstörd ut redan från början?


Anmäl
2006-12-25 23:05 #2 av: StefanW

Andra frågan är svaret! Man bestämmer sig redan från början hur det skall vara, men ofta hinner man ändra sig under resans gång. Ofta beror det på att man ser det när det börjar bli färdigt att det t.ex. inte blir skalenligt eller en figur som får för lång hals och då är det bara att "börja" om med det momentet, men det är det som är tjusningen. Har man ett levande forum med andra byggare och intresserade så brukar man få många bra tips om hur man kommer vidare med sitt projekt.

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2006-12-26 07:21 #3 av: AndersE

Utöver att det är ett fantastiskt bygge så är ju temat lite kul - att bygga ett krigiskt diorama, men förlägga det till en tid och plats utanför själva kriget och med en komisk "knorr".

Det är inte så ovanligt - jag har sett flera dioramor med liknande tema - men det gör ju inte idén sämre.

Många dioramor tar också upp mötet mellan kriget och det vardagliga livet som fortsätter rulla på. Det kan vara förband som psasserar en bondgård, eller som här, en stadsmiljö.

 


Anmäl
2007-01-30 19:31 #4 av: Sven-Erik

Hej! Jag håller själv på med att planera ett diorama förlagt någonstans i Frankrike under krigsslutet. Jag skall bygga husen själv istället för att köpa Verlindens eller dito.

Hur gör du så att tegelstenarna i väggen kommer fram? Använder du endast frigoliten som du "karvar ur" eller?

Jag tycker att det är svårt att få "djup" i husväggarna jag byggt.

Hur gör du??

Anmäl
2007-01-30 20:32 #5 av: StefanW

Vad är det för material du bygger med?

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-01-30 22:58 #6 av: Sven-Erik

Jag har byggt i kartong som jag klätt med olika material som snickerispackel, "ever-green" plasticard osv. Nu vill jag kunna få ett mer levande och djupt intryck som du hart fått i ditt bygge!

Väldigt fint bygge du har gjort, jag gillar dioramor med en tanke bakom.

Anmäl
2007-01-30 23:47 #7 av: StefanW

Nu skall jag inte ta åt mig äran för vad Jonas Dahlberg har gjort i den här artiklen! Men för att återgå till ditt projekt, så om jag förstår dig rätt så vill du få fram samma effekt som han gjorde med de trasiga väggarna?

Du verkar ha kommit en bit på väg med grundstomen och vet var du vill att tegelstenar skall vara synliga? Antingen kan man använda olika former av modelllera eller spackel. Ett bra spackel är t.ex. Hagmans enkomponent, som du bla hittar på Mekonomen, det är en tub med 110 gr. Det är ett spackel som du även kan använda till plastmodeller.

Först kan man ta och grovskära i materialet (om det är frigolit, så tänk på att spacklet kan lösa upp den. Det kan man avhjälpa genom att först använda vanligt snickerispackel som också har längre härdningstid (tork tid) Sedan är det "bara" att lägga tunna lager och låta det torka mellan gångerna.

En annan väg är att köpa något som heter Balsafoam, det är lätt som frigolit men är mycket tätare. det går med relativ lätthet att karva och pressa fram ett mönster i. Det kan man sedan finspackla och måla på utan att det löser upp sig. En firma som har det hemma vad jag känner till är MD Hobby, följ länken så får du deras telefon nr.

Har du möjlighet att ta något foto på projektet, ser man en bild så är det lättare att se vad du förmodligen vill åstakomma!

Fortsätt att fråga!

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-01-31 00:51 #8 av: StefanW

Om du vill läsa på mera så finns det guider lite här och där på nätet. Bl.a. på IPMS-Stockholms sida, dock är tipsen på engelska, är det något som är oklart i vad de skriver så fråga på! Några som jag tänkte på som kan vara av intresse för dig är:  Brick Walls at a Snap, Building Houses in Braille Scale, Making Diorama Groundwork. Som det är idag så finns det inte mycket på svenska (men det hoppas jag kunna ändra på med denna sajten) Titta gärna på dem, det är nyttigt att få förslag från flera, då brukar man snabbare kunna hitta en väg som passar en själv, för i den här hobbyn så handlar det mycket om att "learning by doing" och jag delar gärna med mig av det som jag har snappat upp och provat...

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-01-31 21:33 #9 av: Sven-Erik

Tack Stefan! Mycket fina tips här. Jag har inte hunnit börja med dioramabasen än. Jag brukar gå och "suga" på en ide´ för att låta den växa fram. När jag väl har bilden klar i huvudet är det lättare att få ett bra resultat.

Anmäl
2007-01-31 21:56 #10 av: StefanW

Det är som jag, först en tanke, sedan papper och penna. När jag kommit en bit så ställer jag upp det som jag vill skall ingå och med papper och tejp "bygger" ett enkelt hus. Sedan har man möjlighet att se det i 3D, och då brukar man få en bättre bild av dioramat. Det brukar vara en process som pågår under hela bygget.

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-01-31 23:02 #11 av: Sven-Erik

Precis! Det är som att komponera en målning (tror jag, är inte någon konstnär :-) men just det att få fram en mening eller trovärdighet med bygget, fast i tre dimensioner.

Kul att vara "tillbaka". Jag byggde mycket när jag var yngre men tappade intresset under många år. Har kastat alla gamla byggen och istället skruvat med bilar osv. Fick igång intresset igen härom veckan när jag ramlade in på hobbyaffären en dag och såg alla roliga nya modeller som finns. Det har hänt en del med kvaliten och detaljerna (foto-etched m.m) sedan jag höll på...

Jag tror nog att jag måste åka på någon modellmässa...

Ursäkta, det var inte meningen att avbryta tråden på det här temat.

Anmäl
2007-01-31 23:25 #12 av: StefanW

Ingen fara, så formella är vi inte härSkrattande

Om du tittar under fliken: Evenemang / Tävlingar / utställningar så kommer du nog att hitta något i närheten av där du bor!

Jag kommer att i möjligaste mån försöka att rapportera från de evenemang som jag besöker.

Läser du artiklen IPMS-vad är det? så ser du vilka årliga tävlingar de har, går man in på deras sidor som jag länkar till där, så får man se många bilder från tidigare tävlingar

Tveka inte att starta en ny tråd! Funderar du på hur man gör så läs artiklen: Så här fungerar iFokus den förklarar det mesta!

Frågar man inte, så får man inga svar!

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2008-07-06 23:50 #13 av: gigabyte

Ramlade över denna tråd , vilket underbart välgjort diorama av Jonas Dahlberg !

Anmäl
2008-07-07 00:29 #14 av: Azgaron

Ja, han är superduktig på att bygga välgenomtänkta dioramor, och han har väl vunnit ett gäng priser för dem ocskå!
Jag såg flera av dem live på C4 Open förra året! Det var himla kul!

Azgaron

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.