Tips & Råd

Bra för nybörjare, EasyKit från Revell!

2007-01-06 01:27 #0 av: StefanW

Vad skall man välja för modell om man skulle vilja prova på att bygga modeller? Om det tvista de lärde. Personligen så tror jag att Revell med sin Easykit serie har träffat rätt! När man är yngre och börjar att fundera på att bygga, så är det bra att det finns modeller som man kan sätta ihop på en kväll!

 

Prisnivån är också tilltalande. Det är inte lätt för en nybörjare att börja med en modell på 300 delar som tar 100 timmar att måla och foga samman. Nej, det krävs bättre val och då tycker jag att de här kan vara någonting.

06650 STAR WARS Anakin's Jedi Starfigter

 

 

06656 STAR WARS X-wing Fighter (Luke Skywalker)

06658 STAR WARS Millennium Falcon

 

Det finns många modeller att välja mellan hos Revell som jag tror kommer att fungera bra på yngre modellbyggare. Först och främst tänker jag på deras Star Wars serie och Heavy Equipment serie. Det är farkoster ur Star Wars filmerna och entreprenad maskiner.

07700 Wheel Loader L538

 

07702 Wheeled Excavator A 900 C Litronic

 

Öppnar man kartongerna så finner man att det inte är många delar som skall sammanfogas och att det är färdig målat, dekalerna är som klistermärken. Det enda gäller att få loss bitarna från gjutramarna, lämpligen med en liten sidavbitare eller hobbykniv (här gäller det att någon vuxen sitter med så att inte olyckan är framme) Det behövs heller inget lim! Kan det bli enklare? Troligen inte! Jag testade några av de första modellerna som kom ut på min son, och det var en fröjd att se glädjen i ögonen när det efter en kort bygg stund gick att "provflyga" modellen! I hela sortimentet så finns det alla typer av fordon, fartyg, flygplan både civila och med militär anknytning.

 

Dessa var de första stunderna som han var aktiv själv i byggandet, tidigare hade han mest suttit bredvid och tittat på. Efter dessa byggen så talar han mer och mer om att bygga "riktiga" modeller. Skall vi kunna locka ungdomar till hobbyn så gäller det att tänka om. När en annan var ung så fanns ju Airfix modeller som var billiga och enkla att sätta samman. Passformen var inte den bästa och detaljrikedomen var väl inte heller något att skryta om, men det var möjligt att få ihop och man kände att man hade åstadkommit något. När man blev äldre så ville man ha mera detaljer och var också mer kräsen när det gäller hur bra modelltillverkaren hade lyckats att kopiera den verkliga förlagan till modellen.

 

Sedan har vi den andra knäck frågan: hur kan vi få fler tjejer att bli intresserade av hobbyn? Jag har inga bra svar på det, men de kanske skulle vara mer intresserade av djurmodeller (det skall inte låta fördomsfullt) men det gäller att tänka till! För tjejerna kan bara de vill. Senast så var det en tjej som vann Tamiyas stora tävling i Telford i England där första priset var en resa till fabriken i Japan (det gällde att bygga en av deras modeller) Finns det någon som har något bra förslag? Eller skall man satsa på figurer som popidoler eller idrotts stjärnor eller andra animerade figurer som Anime och Pokemon, eller Dinosaurier som Airfix hade för många år sedan? Sedan finns ju dataspel och fantasy spel typ Warhammer m.m. Vad skall fabrikanterna satsa på i framtiden? Diskutera gärna här på forumet, om vi alla kan dra ett strå till stacken så kan det bli hur bra som helst!

 

//Stefan

 

Relaterade länkar

Av: StefanW

Datum för publicering

  • 2007-01-06

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-03-07 15:38 #1 av: zander

Fler o fler tjejer åker ju hoj och vad vore bättre än en modell av ögonstenen, guldvingen eller harley´n eller vad dom nu åker. Det är ju inte sommar hela året. 

Hobbyhandlarna kanske skulle förevisa några modeller på nå´n hojträff eller ha en monter på motormässor. Eller varför inte via nätet.

Det skulle va´ en välgärning om vi vuxna kunde få våra barn eller barnbarn eller andras barn att upptäcka modellbygget. Upptäcka att det är både spännande, rogivande och utvecklande .

Idag behöver vi något att lägga händerna på för att varva ner från ett högt uppskruvat tempo i samhället. Göra något som blir "klart när det är färdigt" och kunna se tillbaka på, med välbehag.

 

Anmäl
2007-03-07 15:58 #2 av: Annette

#1. Din idé låter bra tycker jag! Ungdomar behöver något vettigt att göra och alla trivs inte med sport.


Anmäl
2007-03-09 12:36 #3 av: zander

Det finns tyvärr en del fördomar mot modellbyggare. "Modellbyggaren är en så´n som låser in sig i sin kammare, knappast kontaktbar".

"Den som sitter med nål o tråd och syr en tavla är en kafferepsgumma med dubbelslipade glasögon". Att sy en tavla är ju också ett modellbygge fast med andra verktyg, anser jag.

En fjortis som inte hänger i gathörnen med "gänget" utan hellre sitter hemma  med nå´n kompis med sin hobby, anses ofta som nörd.

En fråga jag ofta har fått: "Vad säger din fru när du sitter i din hörna o bygger"? Svaret är: "Jag sitter vid köksbordet och hon tycker det är bra. Hon sitter mittemot med sina hobby´s."

Vi har INTE tråkigt vill jag lova.

Så det viktigaste är att utrota fördomarna, alla kategorier.

Flera borde modelleraGlad

 

 

 

 

 

Anmäl
2007-03-09 13:20 #4 av: StefanW
Att få skola och andra organisationer att förstå vikten av att få göra något med sina händer och använda sin kreativitet, det sitter långt inne många gånger. Men trägen vinner och jag har inte gett upp hoppet att kunna locka fler och framförallt ungdomar till denna hobby.

Val av förlagor! Vad skall man satsa på? Att lära ut grundläggande teknik är a och o. Frågor om airbrush är något som toppar för tillfället. Skall man åka dit ungdomar är och visa på plats och ha någon form av demo byggen och möjlighet att prova på airbrush eller en "verkstad" dit de kan komma med sina alster som de vill måla, men inte har råd med att investera i all utrustning?

Hur kan vi involvera handlarna? Göra ett "start set" med de nödvändigaste för att komma igång? Hur finansierar man lämpligast "gratis demobygge"? Är övertygad om att provar de bara en gång så kommer de tillbaka!

Vad skall man skriva för artiklar här på forumet för att få det mer "attraktivt" ? Alla förslag är välkomna! Är det någon som har en idé, så säg bara till så hjälper jag till med att skriva ut den åt er!

Är det någon som har tips på bild till bannern uppe till vänster, för nu så ser det ut som RC flyg alena!?

//Stefan  

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-03-09 17:26 #5 av: Annette

#3. Men är det inte lite så med endel ur den äldre modellbyggargenerationen? De har inget emot att det anordnas träffar, men de vill inte vara med. De sitter hellre hemma och bygger, ensamma. Synd, för de här säkert massor att lära ut


Anmäl
2007-03-09 18:16 #6 av: StefanW

#5  Sedan har man de små homogena grupper som har umgåtts under en längre tid och ofta är inriktade på en specifik modell typ och tidsålder m.m. Där kan jag ha förståelse för att man trivs i sin "lilla" grupp och vill inte försvinna i en större! Det som är tråkigt med det är att de ofta sitter inne med mycket kunskap och erfarenhet som inte kommer någon annan än gruppen tillhanda! Det lilla jag vet bjuder jag gärna på, ofta får man tillbaka så mycket mer!

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.