Airbrush och färg

Airbrush, del 2 rengörning.

2007-02-13 00:26 #0 av: StefanW

Om man vill ha en utrustning som fungerar så kan man inte slarva med rengörningen av färgsprutan. Själv har jag en Badger Crescendo 175T det är en sk. Double Action. Funktionen och delarna skiljer sig inte så mycket åt från märke till märke...

 

..som t.ex. Harder-Steenbeck Evolution som är populär, dock bör nämnas att Aztek har en helt annan uppbyggnad, så där får gärna någon som har en sådan skriva och berätta om den!

Tillbehör som jag använder är.

Mellanrumsborste (finns på Apoteket och jag brukar använda 0,6 tag en förpackning så att du får med hållaren!). Bomullspinnar (Tops). Papper och trasa. Pipett. Ajax fönsterputs, T-röd, Cleaner, Ethyl Acetate Nagellacksborttagare (utan aceton), beroende på vilken färg som har används. En liten burk. Förstorningsglas (bra när man skall se i alla små hål och innandöme, för åldern börjar ta ut sin rätt)

 

Efter avslutat målnings session, så fyller jag på med Ajax fönsterputs (förutsatt att det varit någon typ av ackrylfärg) eller använd vad som är lämpligt till den färgen som användes. Spola igenom med lösningen så att det inte kommer ut någon större mängd färg.

Börja därefter och demontera färgsprutan. Skruva loss bakstycket, tag bort färgkoppen, lossa på munstycket i framändan. Var noga med att ta ut nålen framåt så att du inte drar in färg i sprutan.

Lägg smådelar i en liten burk med lösningsmedel, så att de får ligga där under tiden som sprutan görs rent.

Torka rent nålen, var försiktig så att du inte böjer spetsen på nålen. Det gäller att få den riktigt ren. De flesta felen som kommer i samband med målning med airbrush går ofta att härleda till färgrester som är kvar i färgsprutan. Behöver du putsa på nålen, använd mycket fint sandpapper som t.ex. nagelpolerare (mycket fint)

Tag lösningsmedel med en pipett och spola igenom sprutan. Använd mellanrumsborsten för små hålrum. Fukta en bomullspinne och torka rent. "tvinna" en pappers bit å att du kommer åt ordentligt. När det är klart och torkat, stoppa tillbaka nålen, denna gång bakifrån, mycket försiktigt så att du inte skadar nålen.

Gör rent alla små delar, var noggrann när du gör rent, blir det kvar något så kommer det att märkas när du försöker måla nästa gång och då har den gamla färgen torkat ordentligt, och då kan man se fram emot en lång rengörings procedur, och det är inte kul.

Montera därefter samman hela färgsprutan. Som regel behövs inga verktyg för smådelarna utan använd handkraft, på det viset undviker du onödiga skador på utrustningen. Ta väl hand om den, och den kommer att fungera i många år! Skulle olyckan vara framme så finns det reservdelar att köpa, en tanke kan vara att köpa på sig eventuella packningar som kan gå sönder. Det är inte kul att sitta med en trasig airbrush under en storhelg och sedan vänta på reservdelar utan att komma vidare med sitt projekt när man har tid.

 

Passa på att kontrollera vattenavskiljaren så att det inte finns något där. Om du har en större kompressor med tank så tänk på att tömma den från kondens vatten då och då! Tips, om du tömmer tanken håll gärna en trasa runt ventilen för annars kan det bli "lackerat" med rostfärgat vatten. Jag brukar ställa min ovan en golvbrunn så att vattnet har någonstans att ta vägen. Första gången gjorde jag det i hobby rummet och effekten uteblev inte! Det tog tid att städa...

 

Lycka till med din airbrush! Det är genom att öva och prova själv som man utvecklas med sin airbrush målning! (learning by doing)

 

Blandning av färg och enkelt handhavande kommer i senare artiklar

 

//Stefan

 

Av: StefanW

Datum för publicering

  • 2007-02-12

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-02-13 03:16 #1 av: pebben

mycket bra artikel stefan!Fot i munnnen fast jag har blivit rätt bar på att plocka isär sprutan nu effter alla mina klant tabbar för ett tag sen försökte jag måla utan nål! ha ha det gick inget vidare bra men jag fick in färg överallt där man inte vill ha den

//pebben

Anmäl
2007-02-14 01:56 #2 av: StefanW

Provade Vallejo färg ikväll, det var smidigt att göra rent, tog inte så lång tid heller att byta färg, torkade snabbt på modellen och nästan ingen odör. Dock får man nog lägga fler lager...

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-02-27 10:11 #3 av: cyberdemon

om färgen torkar inuti det extremt lilla främre munstycket som håller nålen, går det då att få bort? eller är färgsprutan körd?

har försökt med både fönsterputs och thinner, men inget tycks funka, den bara frustar och klickar ut färg eller så kommer inget alls, bara luft.

Anmäl
2007-02-27 10:49 #4 av: PeterMorck

Nu är jag ingen airbrush-expert. Bara haft min en månad och aldrig vågat använda den på en modell än, men...

Det beror väl på vad det är för färg du har använt. Jag har själv inte haft så stor framgång med fönsterputs och akrylfärger. Aldrig provat spruta humbrol. För akrylfärgerna borde t-röd eller kanske tamiyas egen thinner funka, om du nu inte har något dedikerat airbrushrengöringsmedel. I värsta fall kan du ju köpa nytt munstycke eller vad det nu är för delar som fått permanent färg :). Du behöver nog inte kassera hela sprutan i alla fall.

 

Jag har märkt att när man använder Vallejo Air är det viktigt att man, cirka vartannan minut, tar en fuktad tops och närr trycker in och vrider runt i kronan/munstycket för att ta bort färg som byggs upp framtill på nålen. Tror till och med att de rekommenderar det på vallejos hemsida.

Vet inte om detta hjälper dig alls :) Var bara tvungen att ha en ursäkt för att göra min första post  på forumet :P


Mvh,

Peter 

Anmäl
2007-02-27 10:52 #5 av: PeterMorck

Hm "Redigera" fungerar ju inte?

Jag skulle lagt till att isopropanol/isopropylalkohol också är bra för rengöring eller som thinner för akrylfärger.

Anmäl
2007-02-27 11:01 #6 av: cyberdemon

hej Peter, välkommen hit, schysst forum det här, har själv bra en knapp månad som medlem... :)

jag använder uteslutande Tamiyas akrylfärger de med benämningen XF64 osv...

sprutan är en billig från Clas Ohlsson, köpte mestadels eftersom jag var nybörjare på airbrush alltid hållt på med olika penseltekniker tidigare.

men ska byta upp mig så småningom, Iwata eller annan semipro-spruta.

eller så har jag helt enkelt INTE spätt färger tillräckligt, svårt veta vad som är en bra övre gräns för hur mycket färgen måste spädas innan den upphör vara färg och bara blir transparant vätska. måste lära mig mer...

Anmäl
2007-02-27 11:55 #7 av: PeterMorck

Tack för välkomnandet och hej själv :) 

De få gångerna jag använt min spruta har jag kört cirka 50% thinner och 50% färg. Tamiya då alltså, både färg och thinner. Har fungerat hur bra som helst. Enda problemen har varit med Vallejo Air. De är lite kinkiga men utbudet är suveränt, och deras "Model Color" köpte jag ett par st igår och är redan frälst. Vilka drömfärger! Det enda du behöver är en skål vatten brevid dig. Luktar inte apa och torkar på 10 minuter. Inte lika "hårda" som humbrol när de torkat men man ska ju inte leka med sina modeller ändå...

Mindre thinner än 50/50 till Tamiya är nog inte att rekommendera. Snarare tvärtom,du kan nog aldrig få för mycket thinner. Mer thinner och fler lager istället. Men som sagt, prova gör rent med thinnern eller köpt isopropylalkohol. Finns som svindyr 100ml-flaska på Apoteket, 45 spänn typ. Eller 5-litersdunk för ca 350:- hos en färghandlare här i Malmö iaf.

Isopropylalkohol är huvudbeståndsdelen i tamiyas thinner om jag förstått det rätt, så det borde fungera.

Slog på stort och köpte mig en Evolution 2-in-1 direkt. Ett 0.4mm och ett 0.2mm nål/munstycke-set, samt en "kylskåpstyst" kompressor. Kostade lite, men.. jaja.. Från tyskland :) Kompressorn kostar ca 300 euro där.


Anmäl
2007-02-27 12:11 #8 av: StefanW

Bra kommentarer! När det har kommit in lite mer så kan jag sammanställa färgtipsen i en egen artikel, så blir det lätt att hitta färgtyp och lämplig thinner för respektive färg. Det bör också framgå vilka blandnings förhållande som är vanliga och vilket lufttryck som kan vara bra att utgå ifrån! Så fyll på med era erfarenheter, så kommer vi att få en bra referensartikel!

//Stefan  

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-02-27 12:24 #9 av: cyberdemon

ok, nja felet med igenkorkade munstycken är nog mitt :( har varit alldeles för dålig på att späda, snarare varit 70/30 blandning för mig (färg/spädvätska)... men man lär sig alltid :)

thanks Peter.

PS. låter som en kanonspruta du fått tag på där. mkt nöje :)

Anmäl
2007-02-27 12:30 #10 av: cyberdemon

Beg Richpen 033C 1 utan behållare 700 kr/st

Beg Iwata HP-b 800 kr/st

Beg Iwata Eclipse utan behållare 500 kr/st

Beg Richpen 312b 500kr

Ny Richpen 112b 800kr

är detta prisvärt? hittade annonsen på blocket, funderar på en Eclipse, eller är det ngn annan spruta som rekommenderas

Anmäl
2007-02-27 13:18 #11 av: PeterMorck

Jag har ingen aning om hur bra de är. Det enda är väl att det kan vara bra att se så det finns reservdelar. Jag hittar t.ex. Iwata HP-B Plus på Iwatas hemsida, men inte bara HP-P.  Möjligen har de utgått eller så är det någon annan modell. Det finns olika Eclipse-varianter också. Kolla vilken det är.

Kolla upp så du hittar reservdelar till dem innan du köper något. Badger t.ex. lär vara stora i USA men här är Harder&Steenbeck (som bl.a. gör Evolution) större (tyska). En ny spruta kostar faktiskt inte alltid skjortan. Kolla runt lite. 1199:- för en som jag har på pumahobby.se till exempel.

Det är en djungel. Lycka till :)

Anmäl
2007-02-27 14:01 #12 av: StefanW

Titta in på artiklen: Airbrush, grunder del 1 där finns det lite olika tillverkare och handlare på nätet. De finns även med på länk sidan. Och som föregående skrev: Det är en djungel. Lycka till :) Men misströsta inte! Vi kan ju skriva lite mer om våra egna airbrush med för och nackdelar, så får du lite bättre underlag inför valet av airbrush.

För närvarande så är det en Badger Crescendo 175T som jag har. Jag tycker om den då det följde med tre olika nålar. Skall jag leta minus så är det fastsättningen av färgkoppen. som man bara klämmer i själva sprutan. Det har resulterat i att den lilla koppen har landat i knät under pågående jobb, och andra gånger har den satt sig så at det har varit problem att få loss den. Annars tycker jag att den är lätt att göra ren, men då har jag inte mycket annat att jämföra mot!

//Stefan 

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-02-27 14:06 #13 av: cyberdemon

ok, jag tar till mig alla råd och forskar vidare.

och Stefan! hoppas du använder shorts när du målar ;) (just kidding)

Anmäl
2007-02-27 14:42 #14 av: StefanW

#13 haha....nu kan man garva åt det, men jag lovar dig att det gjorde jag inte när det hände! Jag delar gärna med mig av mina malörer, så kanske någon annan kan undvika att göra om dom Skrattande

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.