Tidskrifter / Referenslitteratur

Tidskrifter / Referens litteratur

2007-02-16 02:30 #0 av: StefanW

Det finns många tidskrifter som är hobby relaterade på marknaden idag. I artikeln så visar jag en del av det som finns. Själv köper jag några varje månad, då de ger mycket nyheter och tips som är till nytta för att kunna utvecklas med sin hobby

 

På svenska så är utbudet väldigt litet. Den stora svenska modelltidningen utan konkurrens är Allt Om Hobby. Den har nu funnits i mer än 40 år nu (startade i september 1966). En tråkig nyhet är att deras grundare Jan Jangö gick ur tiden den 20 januari 2007. Han har haft en stor betydelse för modell hobbyn i Sverige. Idag så är Freddy Stenbom chefredaktör för tidningen sedan många år. Plastmodellbygge upptar inte så stor plats i tidningen som jag själv skulle önska. Det mesta handlar om R/C flyg, bil och båt samt modelljärnväg. Där inne huserar många välkända namn i modell sammanhang som t.ex. Rutger Friberg (modelljärnväg), Richard Areschoug (plastmodeller), Peter Liander (flygfoto). Där inne fanns också Björn Karlström med alla sina flygplans ritningar, för att nämna några. Jag hoppas att tidningen finns kvar i fortsättningen också. Den kommer ut med 8 nummer /år.

Fine Scale Modeler är en Amerikansk tidning med både flyg, fartyg och pansar, utkommer med 10 nummer/år + ett special nr med årets höjdpunkter.

Scale Auto är en Amerikansk kommer ut med 6 nummer/år + en special nr med årets höjdpunkter, den handlar nästan uteslutande om bilar.

Tamiya Model Magazine kommer ut med 12 nummer/år med ett blandat innehåll av recensioner av byggda modeller och nyheter

 

Detta var de tidskrifter som jag har köpt under ett antal år. Det är en speciell känsla när man kan krypa ner i sängen med en ny tidning och läsa i lugn och ro. Titta på alla bilder och bli inspirerad till nya projekt. De utländska tidningarna är de som bäst kan beskriva ett projekt. Frågan är hur man bäst skall förvara alla tidningar (slänger aldrig några) nu har jag de flesta i arkiv kartonger, men önskade att man kunde få tag på några pärmar att ha de i. det skulle bli så mycket lättare när man letar i gamla nummer efter artiklar och referens material. Det finns pärmar till tidningar, men jag tycker att priset är för högt (runt 80 kr/st) då jag skulle behöva ett antal hyllmeter, eller finns det någon som har ett bra alternativ som också är prisvärt?

 

Nedan följer ett antal andra tidningar med varierande inriktning, då jag inte läser de kontinuerligt så ger jag mig inte på att recensera dessa utan bara visa att det finns

 

På två sidor Interpress och Press-stop så kan man gå in på deras hemsidor för att se var det finns att köpa samt var närmaste återförsäljare finns.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv gärna kommentarer om ni har läst eller känner till några av dessa eller andra tidskrifter som kan vara av intresse.

 

//Stefan

 

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2007-02-16

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-02-16 02:59 #1 av: pebben

mycket intresant läsning där tyvärr mycket svårt att få tag i här i obyggden allt om hobby minns jag väl från barndomen för fossan var intreserad av mj tamiya mag har jag läs några stycken och tycker om deras byggtips dom andra har jag tyvärr aldrig läst. även om bla afv modeller/panzer aces såg spännande ut hm undrar varför?

//pebben

Anmäl
2007-02-16 03:08 #2 av: StefanW

Ja, jag tänkte väl att du skulle gilla dom Flört

I Skövde finns det en välsorterad tidskrifts affär. han vet vad jag vill ha, så han ringer varje gång det kommer in något till mig, sedan ställer han undan dom till mig! Service av den högre klassen!

Kolla annars med Hobbybokhandeln (de har även modeller...)

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-02-20 11:42 #3 av: Svake

Många bra tidningar, den där Sky Model kände jag inte till, var gömmer den sig? Har några bilder på Ungerska, Tjeckiska och Slovakiska modelltidningar som jag har, vissa insomnade men de som gavs ut var mycket bra, ska jag sända in dom?

Sven-Åke

Anmäl
2007-02-20 12:45 #4 av: StefanW
Jag vet att Hobbybokhandlen har den hemma!

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-05-14 21:34 #5 av: Profossen

Om man går in på www.press-stop.se så har de en mäng tidningar om modellbygge. Det går att skicka efter enstaka nummer eller rent av starta en prenumeration.

Skickat efter några för att jämföra kvalitén och innehållet. De jag har "testat" är:
Military Modelling
Model Military Int
Military in scale

Av dessa fastnade jag mest för Model Military Int. Den hade mest om fordon och figurer de jag är intresserad av.
Military Modelling var mest artiklar och mindre bildreportage hur man går väga med modellerna.
Military in scale tyckte jag också om men flygplansdelen tog en för stor bit av tidningen men smaken är ju som baken.
Nu har jag inte jämfört priser kontra beställning och gå till välsorterad tidningsbutik.

Hoppas detta gav ett litet uppslag.

S.Bergh 

Anmäl
2007-05-14 23:44 #6 av: Hompe

#2 är det den brevid västerhöjdsgymnasiet eller pressbyrån

Anmäl
2007-05-15 00:12 #7 av: StefanW

#6 Det är VK vid västerhöjd, tänk på öppet tiderna! Alla dagar 15-20.

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-05-15 00:38 #8 av: cyberdemon

håller helt med Profossen om att Model Military Int är den bästa tidningen för pansar, figurer och sånt, jag läser ävn de 2 andra samt Tamiya M Magazine, men Model Military Int är klart no1.

 

/thomas

Anmäl
2007-05-15 09:47 #9 av: Proosen

Det är jättetrevligt med alla bra specialtidningar, själv läser jag för stunden endast Scale Auto Enthusiast och Wheels på regelbunden basis. Ekonomin tillåter inte så mycket mera just nu.

Fast annars har jag det lite lättare med mina objekt då många finns att se ute efter vägarna i trafiken. Å nu till helgen i överdos på Vårmönstringen i Lindesberg. Det finns inget så bra som att inspireras av verkligheten tycker jag. Alla hobbyrelaterade tidningar till trots.

 

Niclas

medarbetare på Modellbygge iFokus!

Anmäl
2007-05-15 13:05 #10 av: cyberdemon

ja där har en annan lite svårare att få input från vardagen, inte så ofta en Jagdpanzer IV dundrar förbi utanför fönstret här på jobbet *s*

däremot så får jag dagligen intryck på dioraman, bara kika i naturen på terräng/undervegetation osv, och sen omsätter jag kanske ibland det till något diorama som speglar Ardenner-offensiven eller liknande.

men för att återgå till tidningarna. enda nackdelen med dem är att de kostar mellan 80-120:-/st. Men så är det ju med importer och mellanhänder.

/thomas

Anmäl
2007-05-15 13:11 #11 av: Proosen

#10

Inte utan att jag förstår vad du menar, vet inte heller när jag såg en WW2-kärra sist? Bortsett från en P-51:a förra sommaren så har det varit en aning tunnsått om man säger så.

Jag gillar också tidningarna men man får ju nästan lika mycket om inte mer information via datorn idag. Inte lika snyggt uppställt som i en blaska men i alla fall.

 

Niclas

medarbetare på Modellbygge iFokus!

Anmäl
2007-05-15 13:22 #12 av: ElLobo

#10: Om det inte är någon artikel i en tidning som är akut, så väntar jag tills nästa nummer har kommit ut och beställer "back-issues" från förlaget. SAM t ex kostar ju då bara GBP 3.50 inklusive frakt, vilket bara blir halva priset mot vad de kostar i kiosken. Ska man då ha några stycken tidningar så blir det ju snart lite pengar av det hela.

Anmäl
2007-05-15 14:33 #13 av: Hompe

#6 Otroligt konstigt att du aldrig stött på pappa där han är ju där varje vecka har varit där dom har mycket kul det har dom

Anmäl
2007-05-15 14:47 #14 av: cyberdemon

samma som med vanliiga dagstidningar, Internet och papperstidning kompletterar varandra bra, skulle inte vilja vara utan min regionala dagstidning (har jobbat där 15 år*s*) men för snabba nyheter är ju nätet superbt. Modellbyggeartiklar i pappersform eller på skärmen har bägge sina fördelar. däremot så kan inte den traditionella tidningen ersätta denna form av kommunikation som ett forum ger. Skulle vara irriterande att vänta en månad till nästa tidning för att få svar ;)

Anmäl
2007-05-15 18:39 #15 av: StefanW

#13 Jodå, nog brukar jag springa på där när han gräver i hyllorna!

Flört

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.