Veckans bild

Veckans bild #720: 1948 Tucker

2007-05-12 00:08 #0 av: StefanW

Tucker Sedan var revolutionerade på sin tid när den tillverkades med många detaljer som dök upp långt senare hos de tre stora i Detroit (GM, Chrysler och Ford) och var mycket bättre än sina konkurrenter beträffande pris, säkerhet och prestanda

Bilden är en diecast i skala 1/18. Tillverkad i Kina av RoadChamp # 92268. Smeknamnet på denna bil var Tucker Torpedo.

 

Preston Thomas Tucker (21 september, 1903 - 26 december, 1956) Var designer och entreprenör. Tillsammans med en grupp så tog han fram en bil som blev som en nagel i ögat på de tre stora fabrikanterna. Bilen hade mycket hög säkerhet med bl.a. laminerad vindruta som hoppade ur vid kollision, deformations zoner, en mitt monterad lampa som följde med rattens rörelser, inga skarpa kanter på instrumentbrädan fram. Skivbromsar runt om. Bränsle insprutning m.m. 

Motorn var från början utvecklad för en helikopter. The Franklin Air motorn passade i bilen, varpå Tucker köpte företaget för att försäkra sig om att få tillgång till motorn. Det var en boxer motor på 166 Hk.

Totalt så tillverkades det 51 st varav en var prototyp. Idag finns 47 st kvar och de flesta i väldigt gott skick. Tillverkningen tog ett hastigt slut i samband med rättegången mot Tucker där han var anklagad för bedrägeri som började den 4 oktober 1949, och där han bl.a. anklagades för att aldrig ha tänkt att bygga några bilar.

Han finansierade en del genom att sälja tillbehör till de som beställde bilar som ej ännu var tillverkade. Även om han fick rätt i mycket när domen föll den 22 januari 1950, så fanns det inget kvar av tillverkningen. Det har visat sig långt senare att det var mycket påtryckningar och falska anklagelser som sänkte Tucker. En av de som utredde bedrägeriet för regeringens räkning hamnade själv senare i fängelse för: Bedrägeri.   

 

Nedan är bilder på broschyren som gjordes för bilen.

1988 gjordes filmen Tucker: The Man and his Dream. Den var producerad av George Lukas och regisserad av Francis Ford Coppola. Huvudrollen som Tucker spelades av Jeff Bridges. Personligen tyckte jag att det var en mycket sevärd film.

 

//Stefan

 

Av: StefanW

Datum för publicering

  • 2007-05-11

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-05-17 15:06 #1 av: ElLobo

Jag gillar designen på den bilen! Kul med cyklopsögat som tändes när man svängde.

Tucker hade många intressanta idéer och var tyvärr som så många andra före sin tid. Var det inte han som hade aluminiumfälgar på förslag men som inte kom med i serievagnarna?

Anmäl
2007-05-18 00:28 #2 av: Proosen

För de som inte sett filmen är den verkligen att rekomendera. En helkväll med schyssta bilar och roliga karaktärer. Jeff Bridges som Preston Tucker är bra.

Här finns det mera att kolla om man är mera nyfiken på hur en Tucker ser ut. http://oldcarandtruckpictures.com/Tucker/

Som varande Citroën-tok kan jag bara buga för denne tänkare och hur han designade sin bil. Värdigt vilken Cittra som helst. Kolla på länken ovan så får ni se hur instrumentpanelen är gjord. För den som kört Citroën CX, tidiga BX och GS är det nästan som att komma hem. Allt samlat på fingertoppsavstånd, Inte riktigt men i alla fall väldigt likt de franska undren.

 

Niclas

medarbetare på Modellbygge iFokus!

Anmäl
2007-05-18 01:14 #3 av: StefanW

#2 Tackar för den underbara länken! Och ja, Franska är det något speciellt med. Har inte ägt någon Citroën än men däremot ett antal Peugot och Renault och om de har man mycket gott att säga (även om R4 Laban, Hippicontainer, Apambulans, den var kul att köra)

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.