Airbrush och färg

Information om Airbrush och färg

2007-03-13 20:48 #0 av: StefanW

Har skapat en ny forums och artikel grupp som heter Airbrush och färg.

Jag har lyft ut artiklar och inlägg som bl.a. tidigare låg under råd och tips och flyttat över dem till den "nya" gruppen. Tror att det kan bli bättre då det på sista tiden kommit in mycket frågor om airbrush och färg.

 

Saknar ni någon annan grupp? Eller ett ämne som "försvinner" i mängden? Återkoppla gärna till mig med synpunkter.

 

Stefan - sajtvärd för modellbygge

 

Av: StefanW

Datum för publicering

  • 2007-03-13

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-03-13 21:08 #1 av: rotex

Jag har en fråga som jag länge funderat över. Hur får man utseendet av ett slitet fordon (eller vad man nu bygger), jag gissar på att man gör det med en airbrush, men hur ska man gå tillväga?

Anmäl
2007-03-13 22:01 #2 av: StefanW

Vad är det som du har tänkt att bygga! Är det bilar, flygplan eller pansar m.m. Vissa tekniker använder man på olika projekt. T.ex. är det en bil som skall se gammal och sliten ut eller skall den "bara" vara smutsig? Ett fartyg som varit till havs under lång tid och har börjat att rosta? Ett flygplan som för länge sedan rullade ut från fabriken och efter många flyguppdrag står på en tillfällig klargörings plats i djungeln under ett brinnande krig o.s.v.

Om du berättar vad du har tänkt att bygga så är det kanske lättare för oss här inne att komma med råd och tips. Om du vill läsa på lite så finns det t.ex. dessa artiklar som är skrivet på  engelska inne på IPMS.Stockholms hemsida under: Tech tips, Weatering AFVs step by step, samt Detergent wash. Kolla in dom och återkom gärna så kan vi bena isär de olika begreppen och ge råd på hur man kan öva på olika tekniker.

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-03-14 01:39 #3 av: rotex

Efter att ha läst artiklarna kan jag det här lite bättre, men hur gör man vädringen för flygplan? Jag har sett på många bilder att alla målar svarta ränder och sedan täcker över med en bas, hur gör man sen, ska man tvätta bort basen på ställen där man vill?

Anmäl
2007-03-14 08:54 #4 av: StefanW

Frågan är vill du att det skall synas avgasfläckar, oljeläckage eller skall färgen vara väderbiten/sliten. Jag brukar måla grunden först och sedan lägga på färg som motsvarar underlaget där det skall se slitet ut. Innan har jag lagt på lack så att det finns någon "förlåtelse marginal" om det inte blir bra, så man kan torka bort washen utan att ta bort underfärgen.

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-03-14 10:47 #5 av: StefanW

#3 Eller är det skuggning av panellinjer som du sökte? Kolla in denna video sekvens om det var detta du menade!

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-03-14 20:31 #6 av: rotex

Har en tabell över olika färger från olika tillverkare och deras beteckningar samt vilken färg hos en tillverkare motsvarar en annan färg hos en annan tillverkare, de kanske är ej korrekta till 100% men kan vara något att gå efter ändå.

http://www.fortunecity.com/meltingpot/portland/971/reference/humbrol.htm

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.