Tips & Råd

Färgborttagning - Del 1

2007-04-26 14:40 #0 av: ElLobo

Det kommer många frågor och funderingar över hur man på ett enkelt sätt kan ta bort färg från en målad modell. Det har vi försökt att reda ut, och här kommer nu del 1 i en liten artikelserie med hopsamlade tips.

 

Lite tips hopsamlade tips om färgborttagning

 

Omdömen och kommentarer om de olika medlen kommer från tipslämnarna.
OBS! Testa alltid på en bit gjutstam eller en skräpbit från den modell som skall tvättas ren från färg!

 

 

 

Bromsvätska (ej silikonbaserad) fungerar bra, även på gammal intorkad Humbrol. GM bromsvätska DOT3 ska fungera bra på Model Master enemel, däremot mindre bra på Humbrol och Xtracolor. Statoils bromsvätska i vit plastflaska med röd/blå etikett fungerar klockrent även på Tamiyaplast och Biltemas primer.

Bromsvätskan löser upp färgen som släpper bra. Pensla bara vätskan flödigt över objektet, lägg i en plastpåse om det är lite större saker eller låt det ligga kvar i vätskan (som är upphälld i en passande glasskål eller liknande). Vänta helst ett par dagar, det kan ta allt mellan 1 timme och 1 månad beroende på färg. En begagnad tandborste med avkortade strån doppad i bromsvätskan fungerar bra när färgen ska bort. Ibland får man upprepa proceduren för att få bort all gammal färg. Glöm inte att det kan vara bra med gummihandskar (annars svider det i händerna).
Bromsvätskan kan användas flera gånger med bibehållen effekt. Man tar bara och silar den genom ett kaffefilter så är den klar till nästa projekt.
Det går att "spetsa" bromsvätskan med en skvätt T-röd, då biter den ännu bättre.

Varningar:

Plasten blir skör av att ligga länge i bromsvätska och kan brytas itu lätt.
Om färgen man målat med har varit spädd med starka förtunningsmedel (även sprayburk) har det hänt att den underliggande plasten mjuknat till en tuggummikonsistens.
Lägg inte resin i bromsvätska, då vätskan äter resin! Det blir som gummi.
OKQ8:s DOT4 kan också göra konstiga saker med både färg och plast. Åtminstone med Tamiyas sprayfärg.

 

 

Ugnsrengöring är ett annat medel. Mr Muscle ska vara bra, åtminstone till Enamels (Humbrol och Testor). Ta modellen, lägg den i en påse, spruta på och försegla påsen, låt ligga minst en dag. Fram med gummihandskar, tandborste och rinnande vatten. Eventuellt kan du tvingas göra om proceduren, beroende på hur tjock färgen är.
För mindre jobb ska Gundam Marker GM300 (200) vara superbra. Man kan t o m strunta i att maskera fönster när man lackar, ta bara pennan och sudda bort den lack du inte vill ha. Snabbt och effektivt men luktar väldigt starkt.

 

 

 

Även kaustiksoda, typ propplösare för vasken, (som är den aktiva ingrediensen i ugnsrengöring) fungerar, men är skarpare än muskelmannen.
Den tar bort all Humbrolfärg på minde än en minut. Man blandar efter förpackningens bruksanvisning, lägger i delarna i en minut, sköljer av under rinnande vatten. Klart.

Varning: Akta fingrarna bara för vätskan är superdunderfrätande. Sanslöst hälsovådligt och grilltänger och skyddsglasögon anbefalles. Men fort går det.

 

Använder du ugnsrengöring eller kaustiksoda kan du låta modellen få ett bad över natten i utspädd ättikssprit (~1dl ättika till 2l vatten) eller svag citronsyrelösning, för att neutralisera kvarvarande kaustikrester och få bort den "tvåliga" känslan från händerna. Sedan är det bara att skölja med ljummet vatten.

 

 

 

 

 

Av: ElLobo

Datum för publicering

  • 2007-05-06
Anmäl
2007-05-07 10:26 #1 av: StefanW

Det var en bra sammaställning, kaustiksoda har jag inte kört med, det blir väl till att prova för förr eller senare (föroppningsvis) så kommer det att behövas...

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-05-07 22:11 #2 av: Sven-Erik

Jag vet ett annat bra färgborttagningsmedel: Kasta modellkräket i soptunnan! Funkar bra för mig! Skrattande

Anmäl
2007-05-07 22:17 #3 av: Proosen

#2

Inte bara färgen försvinner med den metoden, det blir kliniskt rent skulle man kunna säga Glad

 

Niclas

medarbetare på Modellbygge iFokus!

Anmäl
2007-05-07 22:18 #4 av: StefanW

#2 Slänger gör jag bara om plasten gått förlorad, annars är det perfekt att ha "skrot" modeller att öva på när man håller på med airbrushen...

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-05-07 23:20 #5 av: ElLobo

#2: En ommålad bil i 1/1 där färgen har runnit, skulle du hiva den med? Säg till i så fall, så kan jag hämta ... Skrattande  Var det Chrysler 62:a, sa du?

 Jag håller med Stefan, eventuellt skrot är bra att ha, antingen som övningsobjekt eller för reservdelsplock.

Anmäl
2007-05-08 00:06 #6 av: Sven-Erik

#5. Du ska veta att det varit nära ibland! Speciellt när jag stod på E18 mellan wire-räckena med igensatt bränslefilter. Jag kan säga att kön bakom var rätt lång...Då var bilen billig!Fot i munnnen

Anmäl
2007-05-08 00:19 #7 av: ElLobo

#6: Jag kan nästan tänka mig det! Wireräckena är nog bra, men jag våndas för den dag man bli stående där det är enfiligt. Jag blev ståendes mellan Enköping och Västerås för några år sedan när kamremmen gick, men på den tiden gick det ju att köra förbi i alla fall. Den bilen lämnade jag i Västerås ...

Anmäl
2007-05-08 00:22 #8 av: Sven-Erik

Haha! Visst är det underbart med bilar? Hur ofta har jag inte svurit över mitt val av intresse!

Anmäl
2007-05-08 00:30 #9 av: ElLobo

#8: Om det räckte att man själv eller de nära och kära svär över bilarna, men när bilverkstan säger "- Va f*n är det nu då!?", då är det nästan så man smyger därifrån. Och stackars hustrun som bara skulle köpa en övningskörningsskylt ...

Anmäl
2007-05-08 00:31 #10 av: Sven-Erik

Haha!!! Då är det illa! Skrattande

Anmäl
2007-05-08 00:35 #11 av: StefanW

#9 det "kändisskapet" kan man vara utan!

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-05-08 00:41 #12 av: ElLobo

Jag tror vi har hamnat lite utanför ämnet, men så länge ingen misstycker, så ...

... fortsätter vi! Skrattande 

Ja, ibland vill man definitivt inte vara en kändis!

Anmäl
2007-08-26 01:16 #13 av: starhawk

Hörru ElLobo Var finns den där Gumdam Marker GM300 ??

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2007-08-26 02:56 #14 av: ElLobo

Sorry, felstavat! Ska vara Gundam ...

Var det finns i Sverige kan jag inte svara på men kanske hos välsorterade hobby- eller konstnärsaffärer.
Söker man på nätet så hittas de bl a hos Rainbow Ten och HobbySearch.

 

Anmäl
2008-11-04 22:13 #15 av: denstore

På tal om wireräcken. Hur många av er har funderat över vad som händer med en motorcyklist som blir uppklämd mot ett sånt. Har varit nära ett par gånger, och det är fasen inget kul.....

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.