Annons:
Etiketterallmäntartiklar
Läst 7556 ggr
StefanW
4/29/07, 7:15 PM

Tom Daniel

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tom Daniel var från början en industri designer på GM dit han kom direkt efter skolan. Sitt intresse för bilar fick han i unga år då han såg ombyggda Ford -32 och -34 runt Huntington Park, California i närheten av Los Angeles.

Tom slutade på GM 1961. Han har fram till idag gjort mer än 85 stycken modeller som har varit (och en del är) i produktion och de flesta är utgivna av Monogram.

Några av de modeller som de flesta förknippar med Tom Daniel är: "Red Baron" i skala 1/24 som släpptes i januari 1968, det var en annorlunda hot rod, där det även ingick en Fokker Triplane med i förpackningen. Fram till 1973 hade man sålt över 2 miljoner modeller! Tack vare den framgången så släpptes även en "Big Red Baron" i skala 1/12 i januari 1969. 1997 så gavs det ut en box i 12.500 ex, vilka betingar ett högt pris på Ebay och dylikt.

Rommel´s rod är också en modell som blev otroligt populär och som än idag är en av de modeller som många önskar skall gå i produktion igen. Det verkar som om Moebius kommer att ta fram en kopia på modellen.  

Här är några exempel till på hans modeller.

 

 

 

Kolla in hans hemsida där alla modellerna finns.

 

Thomas Graham har skrivit en bok om Monogram Models på 172 sidor med 308 färgfoto med de modeller de gav ut under åren 1945 till 1986, där finns det mer historia om Tom Daniels modeller.

Är det någon av er som byggt något av Tom Daniels modeller?

//Stefan 

Relaterade länkar

Av: StefanW

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('StefanW'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('StefanW', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-04-29

Stefan - Modellbyggare

Annons:
Proosen
4/30/07, 5:53 PM
#1

Byggde Red Baron i 1/24 till syrran och jag tror hon har den kvar? Hoppas i alla fall det.

T'rantula byggde jag också och från den finns bara fragment kvar idag som ligger i skrotlådan och trängs.

På hyllan ligger den en påbörjad Fire Iron som ska få lite primer och rödfärg innan ihopmontering direkt ur lådan utan något extra.

Häftiga bilar med ganska kass detaljering och riktighet i motorer och detaljer, men som sagt väldigt häftiga maskiner. Inte konstigt att de har kultstatus idag.

Niclas

ElLobo
4/30/07, 6:00 PM
#2

Jag kommer inte ihåg att jag har byggt något, men det är häftig look på modellerna. Jag läste att Moebius skulle göra Rommels Rod lite förbättrad i samband med återutgivningen. "Updated rear track and detailed Rommel and driver" säger de.

Sven-Erik
4/30/07, 6:11 PM
#3

Det här var härlig läsning! Jag visste ingenting om designern till dessa modeller, så det var kul.
Jo, jag byggde "Red baron" Triplanet när jag var pojk. Kommer ihåg att man var lite "värst" om man hade en sådan i hyllan!

Upp till toppen
Annons: