Recensioner

JPS Color

2007-08-25 00:53 #0 av: StefanW

Har provat några färger från JPS Color som har ett stort urval av olika kulörer (nästan 1200!) däribland färger till Svenska Flygvapnet, Marinen och Armen!

 

 

Börjar man med att titta på förpackningen, så blir man glad! Mjuk plastflaska med smal pip, som är lätt att öppna med en hand. Skulle det torka i pipen, så kan man utan större svårighet ta loss den och göra rent och sedan klämma dit den igen. Det är en akrylfärg med en bra konsistens som går att pensel måla direkt med. För små detaljer går det bra att måla direkt ur flaskan. Skall man måla en större yta så är det bättre att späda ut och måla flera tunna lager. Den verkar vara tjock när man stryker ut den, men den flyter ut jämnt när den torkar. Den blir dammtorr på kort tid, men undvik att ta på de målade ytorna innan det har härdat ordentligt. Bäst fästförmåga var det om underlaget fått någon primer även om den satt bra direkt på plast!  

 

 

 

När det kom till airbrush så får man späda mellan 25-50%. Det gick med vatten, dock blev det bättre med JPS egen thinner. För att få en bra yta så är det bättre att lägga flera tunna lager och låta den torka något innan nästa lager.

 

Späda med: JPS eget thinner eller destillerat vatten. Dock blev metallicfärgen finare med JPS´s egen thinner när man använde airbrush. Det fungerar Inte med alkoholbaserad förtunning (som man t.ex. har till Tamiya)

 

Rengörning: vatten! Blås gärna igenom vatten i airbrushen så är mycket av rengöringen avklarad när man plockar isär den efter avslutad målning.

 

 

Till höger syns den nya flaskan
Till höger syns den nya flaskan

 

 

De färgerna som jag provade var Sky (150-003) Dark Green (150-001) och Silver (199-109) och vid jämförelse med färgkartor och andra färger så var de så nära "sanningen" man kan komma. Dock så får man späda på med vitt för att uppnå en skala effekt då färgerna ser mörka ut på t.ex. ett plan i 1/72. Metallicfärgen fick spädas mer än de andra färgerna när man skulle måla med airbrush.  

 

Omdöme: Bra förpackning med en tydlig etikett. Lätt att dosera med. Luktade nästan igenting. Rengörning av verktyg gick lätt med vatten. Färg på fingrar och andra hud partier som inte skulle ytbehandlas gick lätt att få rent med tvål och vatten! Flaskorna innehöll 30ml och kostar i dagsläget 40;-/st, vilket är att tänka på när man gör pris jämförelse! Jag kommer att införskaffa mig de Svenska färgerna och är mycket övertygad efter denna test att jag kommer att vara nöjd med resultatet!

 

Färgerna finns hemma hos RebellHobby.

 

Relaterade länkar

Av: StefanW

Datum för publicering

  • 2007-08-24

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-08-25 01:15 #1 av: TommiN

Bra artikel Stefan,kanske man borde testa dessa färger.

Anmäl
2007-08-25 01:23 #2 av: StefanW

Jag blev väldigt nöjd efter ha provat färgerna och att det nästan inte luktade någonting gör att det kommer att bli lättare och enklare att låta grabben prova mer med airbrushen!

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-08-25 01:41 #3 av: Azgaron

Bra artikel Stefan!

Jag tycker att det är bra att färgerna har namn efter färgkoder för respektive nation/färgsystem. Alltså att FS. BS, RLM etc finns med rätt beteckningar. Fast det är ju klart att det kan uppstå problem när många har en tendens att ange "allt" i FS. JPS har ju en himla bra hemsida också där man kan hitta många bra färgscheman.

Azgaron

 

Anmäl
2007-08-25 01:53 #4 av: ElLobo

Jag har också använt mig av Don Color-delen av hemsidan för att finna intressanta målningar. Mycket bra!

Och den nya färgen verkar riktigt bra. Det blir något att fundera över om man kanske skulle införskaffa.

Anmäl
2007-08-25 03:23 #5 av: Azgaron

#4 Ja definitivt, även om det tar emot lite att börja på ny kula, men lite i taget så går det nog bra Glad

Azgaron

 

Anmäl
2007-08-25 03:33 #6 av: TommiN

Man får väl börja investera i andra färger än bara Humbrol,som man har mest av i dagsläget,men sen har man bara Tamiya färg.

Anmäl
2007-08-25 13:13 #7 av: Proosen

Tack för det Stefan.

Ska testa de två gråa nyanserna till min 2-sitsgrip framöver, de här kom som en skänk från ovan då jag slagit stopp med det bygget pga. nyanserna.

 

Niclas

medarbetare på Modellbygge iFokus!

Anmäl
2007-08-26 01:07 #8 av: starhawk

Flaskan är otäckt lik den där spanska färgen dom har på Wenzels, den är hemsk, närmast en pasta som man måste stryka ut på modellen, döljer alla detaljer och nästan omöjlig att få slät. Jag föredrar burkar men skruvlock, och det skall vara färg i dom, inte pasta.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2007-08-26 01:25 #9 av: StefanW

#8 Ja, flaskan påminner om Vallejos förpackningar och båda är akrylfärger. Som jag skrev så blev det bättre och lättare när man tunnade ut färgen med thinner. På de skrotmodeller jag provade, så var täckförmågan god utan att gömma små detaljer. Den stora fördelen för mig är att det finns färdigt i de kulörer jag söker och jag kan med gott samvete låta grabben sitta bredvid utan att han behöver inandas farliga ångor som det blir av emaljfärg (typ Humbrol). Konsistensen är jämnförbar med Tamiya´s akylfärger. Alla typer av färger och fabrikat har sina för och nackdelar, som t.ex. när jag skall måla små fina detaljer med pensel så föredrar jag fortfarande Humbrol´s emaljfärger men med airbrush så föredrar jag akrylfärger.

//Stefan 

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2007-08-26 12:42 #10 av: Azgaron

JAg har ju tidigare använt GW och Citadel till figurmålning, men jag har inte kollat om de har lämpliga färger till militärfigurer. Annars tycker jag att de är bra att använda då de också är akryl.

Azgaron

 

Anmäl
2007-08-27 12:31 #11 av: ElLobo

Den dagen när jag har skaffat airbrush (som inte verkar vara avlägsen), så blir det väl att gå över till akrylfärger, om inte annat så för rengöringens skull. Och då kommer ju valet mellan Vallejo, JPS och Tamiya, och kanske ytterligare någon tillverkare. Men som Stefan säger, så hänger allt alla mina Humbrol Enamelfärger kvar så länge penselmålning ska utföras.

 

Anmäl
2013-12-19 07:55 #12 av: MiniPainterV

Vet att det är en gammal tråd, men var kan jag köpa dessa färger? Verkar intressant med färdiga färger för flygvapnet.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.