Annons:
Etiketterreseskildringarartiklar
Läst 6058 ggr
ElLobo
9/20/07, 4:19 PM

ERNA Raid

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Varje år i början av augusti (i de flesta fall vecka 32) samlas i Kautlaområdet, ca 50 km sydost om Tallinn i Estland, ett stort antal uniformsklädda personer för att delta i en av världens hårdaste militära tävlingar.

Efter att Estland blivit självständigt var det några unga officerare och befäl som följde ERNA-gruppens rutt från 1941. Dessa bildade ERNA Society och började att arrangera militära tävlingar. Redan 1995 blev ERNA Raid en internationell tävling.

Minnet av ERNA-gruppens ansträngningar har blivit ett evenemang för internationell vänskap, trots att det handlar om en tävling på hårda villkor.

Enkelt uttryckt kan man säga att ERNA Raid är en fälttävling för militära 4-mannalag, som varar från (som det var ändrat till i år) utrustningskontrollen i örlogshamnen i Tallinn tidigt onsdag morgon/landstigningen i gummibåtar från estniska flottans fartyg på onsdag eftermiddag till målgången på lördag morgon. Inlagt är ett antal delmoment såsom klippklättring, ak- (motsv) & pistolskjutningar, kniv- & yxkastning, hinderlöpning, första hjälpen, passerande av vattendrag och passerande av minfält m m, allt på tid och med poängbedömning. Dessutom ska spaningsuppgifter lösas och rapport och skiss ritas. För att göra det hela mer spännande är det dessutom inlagt verkandet av Counter Action-styrkor ur det estniska hemvärnet, där tagande av fångar från de tävlande teamen ingår. Helikoptrar och pansarfordon deltar också på CA-sidan. De tävlande teamen får inte röra sig på vägar och inte ha kontakt med andra personer.

Alla deltagande tävlingsteam har pejlingsutrustning med sig så att man kan följa teamens väg genom den estländska skogen. I år var den beräknade sträckan kortad till ca 90-100 km, i vanliga fall brukar det ligga runt 140-150 km. Fågelvägen …

På de olika stationerna och tillsammans med CA-styrkan finns ett 70-tal nordiska domare samt ett stort antal estniska instruktörer. Alla domare är personer som har gjort fredsbevarande utlandstjänst hos respektive nation, och från Sverige brukar omkring dussintalet personer delta som domare varje år, alla medlemmar i Fredsbaskrarna Sverige. Antalet deltagande lag är omkring 30 och så tillkommer ett antal medföljande stödpersoner, vilket medför att antalet deltagare är omkring 200. Därtill kommer alla funktionärer, så detta är ett stort evenemang där hela det estniska försvaret är inblandat.

Alla order och instruktioner ges på engelska eller estniska.

Mer information finns att läsa på ERNA:s hemsida.

Relaterade länkar

Av: ElLobo

Datum för publicering

  • 2008-08-18
Annons:
ElLobo
8/18/08, 11:58 AM
#1

Att bemanna en checkpoint i tävlingen är ett heldagsuppdrag. Varje deltagande lag startar med 10 minuters mellanrum, och om man då räknar 30 lag så är det 300 minuter (=5 timmar). Två timmar innan lag ett startar team 0 (Zero team) som fungerar som testlag och påtalar eventuella komplikationer och föreslår banförbättringar på respektive moment. Domarteamet ska vara på plats 30 minuter innan 0-team kommer in. Bara själva uppdraget tar alltså 7,5 timmar. Dessutom tillkommer då transport till och från checkpointen, vilket kan vara upp mot totalt 3-4 timmar.
De domarteam som åker ut får med sig en dygnsranson med mat för att klara sig, då de inte har tillgång till lagad mat på campen.

En del checkpoints genomförs under dagtid, andra nattetid. Den stora CP Hotel består av ett antal delmoment, varför denna checkpoint tar extra lång tid att genomföra.

ElLobo
8/18/08, 11:59 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Jag kommer att lägga ut en separat tråd med en slags dagbok och med bilder för att visa vad vi stackars domare genomlider … Flört 

 

WildeSau
8/18/08, 12:48 PM
#3

#2 Ser att kontroll av vegetation är en viktig del i domarinstruktionen Glad

Inget lag från Rootsi detta året ?


Janne - modellsamlare & medarbetare på Modellbygge iFokus

ElLobo
8/18/08, 1:02 PM
#4

#3: Alltid viktigt att hålla koll på vegetationen!

Och nix, inget lag från Ärans och hjältarnas land i år. Enligt rykten ska det däremot (efter en viss övertalning från en av de nuvarande domarna) delta ett lag från FJS nästa år.

denstore
8/18/08, 1:12 PM
#5

#2 Det ser precis ut som passiv flygspaning. Hårt och ansträngande arbete…..

ElLobo
8/18/08, 1:14 PM
#6

#5: Rodelträning … Flört

Annons:
Azgaron
8/18/08, 6:52 PM
#7

Glad

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

ElLobo
8/19/08, 3:53 PM
#8

Alla vi som deltar i domarteamen gör det i de flesta fall på vår semester (eller annan ledighet) och helt utan ersättning. Vi får själva stå för resekostnader i Sverige och till och från Estland samt utrustning. De av oss som är medlemmar i någon frivillig försvarsorganisation har lite större möjligheter till att få låna utrustning, men något annat stöd från försvarsmakten finns inte. Väl på estnisk mark står tävlingsorganisationen för mat, tältboende (hotell sista natten), resor m m. Egen buss får vi däremot själva stå för, liksom utsvävningar under lördagen och söndagen i Tallinn, samt det vi gör av med på campen och på andra platser under veckan.

Upp till toppen
Annons: