Annons:
Etiketterflygartiklar
Läst 7992 ggr
AndersE
2008-02-06 19:29

Modellbygge på 40-talet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

För några dagar sedan fick jag överta en liten låda av min pappa. Den innehöll spännande lämningar av modellbygge på 1940-talet.

Krigsåren

Under och efter andra världskriget var naturligtvis intresset för militärt flyg stort hos alla grabbar. Kanske gällde det i synnerhet pågarna längst i söder. Min pappa föddes 1933 och bodde i Ängelholm under krigsåren. Många var nätterna då man kunde höra de allierade bombplanen passera på väg hem från sina mål i Tyskland. Någon gång fick man höra berättas om nödlandningar eller krascher.

Ett sätt att ge uttryck för sitt intresse var att köpa den tidning "Hobby - tidning för händigt folk" som gavs ut av Sven Wentzell Modellfabrik. Den innehöll artiklar och ritningar för modellbyggare. (Länk intill, scrolla ner för bilder.)

Under kriget var man hänvisad till andra material än det klassiska balsaträt, men snart efter kriget fanns åter balsaträ att tillgå. En som tillverkade modeller vid denna tid var Sven E. Truedsson (se länk), fast det var kanske mest större, flygande saker?

Att bygga modell på 40-talet

För den som ville bygga modeller fanns två vägar att gå. I tidningar som Wentzells (vilka andra fanns?) publicerades ritningar och med olika råmaterial jobbades det kreativt i många pojkrum. Det fanns också byggsatser. De bestod av utskurna profiler som limmades samman. Resultatet blev t.ex. en flygplanskropp med "trappstegssidor". Med fil och sandpapper slipades det sedan ner för att återskapa en så korrekt kroppsform som möjligt.

Som bekant suger balsa mycket färg, och den som ville ha en riktigt fin yta fick måla många, många lager. Pappa berättar om en kamrat i staden som var sällsynt duktig just på detta moment. Med oändligt tålamod åstadkom han modeller som var helt släta och blanka. Dekaler fanns att köpa och med lite arbete och kreativitet kunde mycket fina modeller åstadkommas.

Inget av detta - tidningar, ritningar, balsaträ, färg, dekaler - var billigt. Pappa berättar att man sparade länge innan man vågade ge sig in till affären för att handla saker till nästa modell. I Ängelholm handlade man då sina saker hos en cykelhandlare på Stortorget.

Den första modellen jag visar upp är en Spitfire med klippta vingspetsar.

Den är ca 9 cm från vingspets till vingspets, dvs. en skala kring 1:100. Den kan vara byggd från en byggsats och kanske ingick då den lilla trebladiga metallpropellern. På vingspetsarna sitter små stoppnålar med färgade huvuden - en röd på vänster vinge, och en grön på höger.

 

På spetsen av fenan fick det bli en gul. Denna Spitfire fick aldrig någon märkning. Det smått otroliga arbete som lagts ner på denna modell syns emellertid inte ordentligt förrän man vänder på modellen.

Urgröpta hjulbrunnar och någon fiffig konstruktion med nål eller ståltråd gör att landställen kan fällas ut och in! Inte nog med det - de tunnaste plåtstycken är monterade utanför, vilket gör att dessa går att skjuta för så att hjulen stannar i infällt läge.

Pappa tror inte att dessa konstruktioner var beskrivna i byggsatsen utan något som man diskuterade sig fram grabbar emellan.

Nästa modell är en SK 15 (Klemm 35) som inte har tagit sig fram till nutid utan olyckor. Allt finns emellertid kvar så lite trälim ska få fågeln att resa sig ur askan.

 

Här är propellern en liten plastskiva och piloternas huvuden samma typ av stoppnålar som blev lanternor på förra modellen. Färgsättningen ser härligt korrekt ut och denna modell har t.o.m. kostats på några krondekaler.

Sista bilden ser kanske lite torftig ut. Jag råkar veta - med ganska stor säkerhet - att det är ett landställ till en B5.

 

Någonstans i gömmorna tror jag nämligen att resten finns bevarat. Kanske hittar jag den senare, och kanske finns ytterligare någon godbit att visa upp. I så fall återkommer jag.

Kanske har ni själva något antikt att leta upp i gömmorna och visa upp?

Relaterade länkar

Av: AndersE

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('AndersE'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('AndersE', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-02-06
Annons:
AndersE
2008-02-06 19:36
#1

Artikeln är även publicerad på Proveniens i fokus

Proosen
2008-02-06 20:13
#2

Helt fantastiskt!

Vilket underbart tidsdokument du delar med dig av, hälsa Pappa och tacka!

Niclas

Sven-Erik
2008-02-06 20:16
#3

#0. En mycket trevlig och lite nostalgisk återblick på modellbygge! Kul ändå att samma intresse fanns, men man fick ta vad man hade! Kreativiteten har inget årtal, det är bara föremålen som förändras…

[Tunnan]
2008-02-06 20:26
#4

Nostalgi så det bara visslar om det.
Helt otroligt intressant…Tack Anders!

Azgaron
2008-02-06 20:32
#5

Facinerande! Spännande att hitta såna här gamla byggen i gömmorna. Åsså klagar vi på nitar, panellinjer å färger!

Azgaron

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

classeman
2008-02-06 20:37
#6

Får också tacka för en trevlig artikel. Man inser ju att man är rätt bortskämd idag.

Annons:
[Henke29]
2008-02-06 20:42
#7

Ja de var en väldit bra artikel mycke kul att läsa :)

AndersE
2008-02-06 21:04
#8

Man bugar och tackar!   Generad   Glad

PonCar
2008-02-06 21:15
#9

Härlig artikel Anders! Tänk vilken kreativitet och påhittighet denna typ av modellbygge uppmuntrade till! Själv tillbringade jag mycket tid som liten hos mina morföräldrar, och morfar hade en hobbyverkstad i källaren där han med ganska enkla medel ändå gjorde de mest fantastiska modeller i trä och metall, framförallt av diverse båtar o fartyg. Det mesta var "scratchbyggen" direkt efter nån bild han hade eller ibland efter mer detaljerade ritningar. Själv hade jag en kort period då jag försökte åstadkomma egna flygplansmodeller av kartongpapper. Apropå tidningar/tidskrifter från förr där man kunde hitta modellritningar minns jag att morfar på sommarstället hade ett gäng ganska tjocka tidskrifter som hette "Populär Mekanik" eller nåt liknande. Där fanns det mesta för en storögd, teknikintresserad smågrabb som jag. Bla minns jag att man hade en ritning o instruktion hur man kunde bygga sig en modell av ett hangarfartyg i trä (balsa?).

Tack för nostalgitrippen! Mvh Pontus

StefanW
2008-02-07 00:33
#10

Även jag bugar och tackar för artikeln. Jag skall gräva lite i högarna för jag har ett antal av ritningarna som gjordes och även en del balsa modeller kvar. De kommer att ställas ut på en utställning nu i vår (några vet vilken och utom tävlan, utan som ett tidsdokument eftersom jag inte byggt dem själv!) Här syns en av de stora modellerna, den lilla är i 1/72

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

AndersE
2008-02-07 00:43
#11

Vilka härliga modeller! Jag tror Pappa också byggt en B17, men den har inte återfunnits.

ElLobo
2008-02-07 08:12
#12

En mycket intressant och trevlig artikel! Ett verkligt spännande tidsdokument! Tack Anders!

jeepsventa
2008-02-10 02:27
#13

Kann bara instämma , mycket trevligt !!

artikeln påminner mig om min fars slöjdande,ett antal bilar byggda efter ritningar men också helt scratch efter det som stod på gårdsplanen ! bilder ska jag försöka fixa,men när får vi se , det är ju redan några här som väl undra va jag pysslar med ……. ber om ursäkt , snacka går ju !!

mvh Håkan !!

Annons:
Upp till toppen
Annons: