Evenemang / Tävlingar / Utställningar

Medlems byggen på IPMS Open

2008-04-14 12:36 #0 av: ElLobo

En liten presentation av sajtmedlemmars byggen på Open.

 

Vår medlem j29tunnan deltog med två modeller på IPMS Open förra helgen.
En He-111P i klassen AA2p (Flygplan, skala 1/72, propeller och glid, byggmetod A) och en J 26 i klassen AA3pö (Flygplan, skala 1/48, propeller och glid, byggmetod A, övriga).

Bäst gick det med Heinkeln som la beslag på en femteplats i sin klass.

Jag skrev till Per-Erik och bad att han skulle berätta lite om sina byggen och här kommer hans byggen och en liten beskrivning:

 


Heinkel He-111P, i skala 1/72 från Hasegawa.

Modellen är byggd rakt ur lådan.
Genomgående har jag använt Gunzes färger enligt beskrivningen. Till all målning har jag använt airbrush och färgerna är förtunnande med isopropanol ca 50/50.

Bygget av modellen innehöll till en början inga problem. Genomgående är det mycket bra passform och det var nästan bara på undersidan vid kroppskarven samt vinginfästningen som det behövdes spackel. Enda problemet med denna byggsats är landningsställen, hade svårigheter innan jag fick dem på plats.

Huven maskerades med Eduards målningsmasker, värt varenda krona. Sedan grundmålas modellen med en ljusgrå nyans för att jag skulle kunna se att alla skarvar såg bra ut. Efter lite bättringsspackling och slipning så la jag en preshade med svart i alla panellinjer. Därefter målas undersidan med ljusblå färg och ovansidan med de båda gröna nyanserna.

Maskeringen gjordes med Tamiyatape. Efter målning så klarlackades modellen med ett par lager Future golvpolish förtunnad med lite isopropanol.

Dekalerna gick på utan större problem. Jag klippte och skar ut alla dekaler för att minimera all dekalfilm. Därefter la jag på ytterligare ett par lager Future.

För att vädra modellen så blandade jag vattenfärger med lite vatten till en brun-svart nyans och pensla i alla panellinjer. Därefter torkade jag upp det mesta med en fuktad bomullstops. Allt förseglas sedan med Gunze mattlack.
Som avgassot använde jag starkt förtunnad svart färg och la på med airbrush.

Modellen slutade på en 5:e plats i klassen för omodifierade propellerflygplan i skala 1/72.

 

 

 

North American P-51D Mustang som flygvapnets J 26 Blå Niklas, i skala 1/48 från Tamiya.

Modellen är byggd rakt ur lådan.
All inredning är penselmålad med Humbrolfärger. Själva bygget gick smärtfritt och passformen var mycket bra. En del spackel och slipning dock runt kropps- och vingskarvar.

Först hade jag tänkt göra en alu-ren Mustang och modellen grundmålas med Alclads primer och sedan la jag på Alclads aluminium. Resultatet blev flammigt och dåligt och med en vecka kvar till IPMS så bestämde jag mig för att göra en av de grönmåla Mustanger som flygvapnet hade. Resten av målningen blev Gunze-färger.

Dekalerna är kronmärken från Flying Colors och kodsiffror samt kodbokstav från Specialtryck.
Klar- och mattlack från Gunze.

Då jag byggde klart modellen dagen innan IPMS så hann jag ej vädra modellen. Den slutade på en 12:e plats i klassen för omodifierade propellerflygplan i skala 1/48.

 

/Per-Erik Hedberg

 

Relaterade länkar

  

  

Av: ElLobo

  

  

Datum för publicering

  • 2008-04-14
Anmäl
2008-04-14 13:23 #1 av: Azgaron

Fina byggen Per-Erik! Trevligt att läsa lite om hur du gått tillväga och grattis till 5:e platsen!

Azgaron

 

Anmäl
2008-04-14 13:38 #2 av: StefanW

Tack för en bra byggbeskrivning av de båda modellerna! Det var två fina modeller som du har gjort. Grattis till 5:e och 12.e platsen, det brukar ju vara en ordentlig konkurrens.

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2008-04-14 22:48 #3 av: PonCar

Mycket intressant att få en iblick i fr.a ytbehandlingsprocessen. Fina flygplan. Mussen kan ju föreställa "direkt från fabrik" varför den inte hunnit få några "skavanker" ännu.

GladPOntus

Anmäl
2008-04-16 18:26 #4 av: j29tunnan

Tackar så mycket för era kommentarer!

Jag har nu gett mig på Tamiyas Mosquito i 1/72 som skall bli en svensk J 30. Lutar åt "Röd Erik". Sedan hoppas jag att posten skall leverera en 1/48 drake snart....

/MVH Per-Erik "Pekka" Hedberg

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.