Allmänt

På västfronten intet nytt

2009-03-07 18:59 #0 av: StefanW

Ikväll blir en riktig klassiker, tänkte bädda ner mig tidigt ikväll och se denna gamla rulle från 1979 (har dock denna på DVD!)

På västfronten intet nytt.jpg

 

 

"Tyskland 1914. I en fullsatt sal sitter en grupp fjuniga unga män och lyssnar med högt hållna huvuden på deras ledares tal om äran att slåss för sitt land. Med stark, ungdomlig hetta och patriotism längtar de efter att bege sig till fronten och delta i det glorifierade kriget. Ett krig som ska göra pojkar till män. Och män till dekorerade hjältar.

Men de får snabbt erfara att det är långt mellan dikt och verklighet när de hamnar mitt i det brinnande infernot. I Europas ändlösa skyttegravar utkämpar pojkarna meningslösa strider om några få meter sönderbombad mark - och tvingas döda andra pojkar som annars kunde varit deras bästa vänner. Här finns inga hjältar. Vare sig levande eller döda. Bara döda pojkar...

Tyskfödde Erich Maria Remarques roman brukar ofta kallas världslitteraturens främsta antikrigs-roman. När den kom ut 1929 fråntogs Remarques sitt medborgarskap av nazistpartiet och tvingades emigrera.

Boken har filmats två gånger. Först 1930 i Lewis Milestones Oscarbelönade version och sen i denna nyinspelning av Delbert Mann, även han Oscarbelönad (för "Marty"). I rollistan finner vi likaledes Oscarbelönade Ernest Borgnine och Patricia Neal."

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2009-03-08 11:12 #1 av: berfrund

Jaha vart han njöd med filmen?

Själv tycker jag den är rätt så okej de ångrar sig grymt när de ligger i skyttegravarna och deras vänner dör en efter en...

Finns en till som e bra The lost battalion finns att köpa från 39:-

Anmäl
2009-03-08 11:38 #2 av: StefanW

Ja, jag har sett den tidigare,men för grabben var det första gången! Klart sevärd, kom att tänka på den då jag fingrade på ett projekt som står still och stampar för tillfället.

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2009-03-08 15:09 #3 av: johannespanzer

Har endast sett den äldre filmen, men den är grymmt imponerande. Finns de där extrabra stövlarna med här också, som går runt i gänget när ägaren dör...?

Jag såg (på skådeplats europa, kunskapskanalen) att belgarna fortfarande(!!!) jobbar 5 dar i veckan 4 man att gräva upp oexploderade granater i ett fält där från första världskriget och de har hållt på med det i 40 år nu, ger lite perspektiv på hur mycket artellerield de la från båda sidor.

Anmäl
2009-03-08 18:54 #4 av: PonCar

Har ännu inte sett den här. Verkar vara klart sevärd! Köpte upp mig på två rullar på CD-on rea; "Fly Boys" och "USS Nimitz Lost in the Pacific" (hette förut "Timmen Noll" när den kom ut på "tejprulle"). Hittade också en 3-för-1 dvd med "Den tunna röda linjen", "En Bro för Mycket" och "Bron vid Remagen" -mycket film för 49:-!

Pontus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.