Airbrush och färg

Jannes Airbrush ABC #1

2009-06-08 13:31 #0 av: ElLobo

På IPMS-Göteborgs forum har Janne.S skrivit ihop en artikel om airbrush, och jag tänkte vara fräck nog att kopiera den och låta er också ta del av den.

Jannes Airbrush ABC

av Janne.S

Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?


Jag har väl talat om att sätta mina magra airbrush kunskaper på pränt ett tag nu och det är väl dags nu.

Så jag tänkte jag börjar alldeles i början, och betänk att det här är väldigt subjektivt och jag utgår från mina erfarenheter hela tiden. Om någon annan upplever det på något annat sätt så är det bara att skriva det


1. Vilken spruta ska jag ha?

En dag når man det stadiet i sin utveckling inom hobbyn att man anser sig behöva en färgspruta och då uppstår genast frågan: "Vilken ska jag ha?" Svaret på den frågan är inte alltid helt uppenbar utan är väldigt individuell från person till person...och plånbok inte att förglömma!

Helt ärligt så har egentligen den första sprutan ingen egentlig betydelse vilken den är...för du kan likförbannat inte använda den! Om du har en Iwata för en fantasillion eller en Claes Olhson ärvd efter din farfars far spelar i begynnelsen ingen roll. Och du kommer ändå förstöra den så det är lika bara att satsa på något billigt!

Hur man förstör sprutan är oväsentligt..men du kommer att göra det antingen genom handhavande fel eller olyckor och ren skär otur.

Vad man egentligen ska satsa resurser på är en riktigt bra kompressor, givetvis så får man kanske anpassa sig efter plånboken men en kompressor för runt 2-3000 kommer att finnas där i minst 10 år medan din första spruta kanske är skräp efter ett år!

Men åter till sprutorna, kompressorerna kommer vi till senare...

I valet av spruta så ställs man inför begrepp som "single action" och "Double action", vad innebär doubble respektive single -action då? Jo en double action spruta så justerar man både färgflödet och luftflödet med samma spak/knapp. Man trycker ner knappen för att styra mängden luft och rör den fram och tillbaka för att bestämma mängden färg.
En single actionspruta så styr man bara mängden luft...knappen kan alltså bara tryckas ner.

Givetvis är då en double action -spruta svårare att lära sig...men å andra sidan ger den också mest kontroll och fingertoppskänsla. Jag vurmar för double action sprutan från början...den måhända är knivigare att lära sig men man kommer inte att behöva nå sprutans begränsningar innan ens egna färdigheter passerat den. En single action-spruta har begränsningar, det är bara att inse och du kommer att vilja gå vidare till en double action -spruta ganska så snart.

Initialt kanske man ska hålla sig under 1000-lappen för sin första spruta, men visst det är individuellt och har man en större plånbok så är det också OK. De alternativ som surrat omkring på olika trådar och forum är antingen en Badger kopia från Claes Olhson, en Aztec eller en badger 150 och där har vi prisklasserna ganska bra åxå. Sedan finns det set också och det kanske är värt att kika på som första gångsköp, då får du oftast med slangar, koppar och burkar, och i vissa fall olika munstycken och/eller nålar.

Här är en sammanställning av ungefärliga priser och vad man får tag på för sprutor och vart.....mycket utförligt banne mig!
Olika alternativ  

 

2. Vilken kompressor vill jag ha?

Nästa steg blir oftast att man undrar vilken kompressor man vill ha...och jag ser ju egentligen att det här är steg 1 men det blir sälla nså i verkligheten.

Återigen är det egentligen plånboken som sätter begränsningarna.
Det finns, kan man säga, två typer av kompressorer : kompressor med tank och kompressor utan tank. Utan tank så går kompressorn hela tiden och problement där är då ljudet som kan vara störande. Med tank så har man en ganska så rejäl tank som fylls av komprimerad luft av kompressorn, när tanken är fylld så slås kompressorn av och det blir helt tyst! nack delen är att luften förbrukas och rätt som det är så sätter kompressorn igång igen ...och då sitter man fast i taket med naglarna  Japp de komprosserna låter något förbannat när de väl går! uppåt 90-100 decibel!

Jag har en Werther modell 2 som puttrar på hela tiden i 54 decibel, läger jag den på en filt så blir den ännu lite tystare...den köpte jag när jag köpte min första spruta som var en Aztec...för 8 år sedan och den får vackert hänga med i ett par år till


Nästa gång tar jag upp grundläggande målningsteknik och olika övningar för att lära sig en Double action-spruta
(ska bara bygga lite emellan)

 

Edit/
Efter ha sovit på saken insåg jag att jag blandat ihop knappens funktion i Double actionsprutan..... röra spaken framåt å bakåt styr mängden färg och trycka ner knappen styr mängden luft och inget annat

 

 

Kapitel #2: Färg  

Kapitel #3: Bli kompis med din spruta!   

IPMS-Göteborgs forum

 

Anmäl
2009-06-08 18:32 #1 av: StefanW

Det var en bra artikelserie.

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.