2009-06-08 13:35 #0 av: ElLobo

Här kommer kapitel #2 i Jannes Airbrush ABC.

Jannes Airbrush ABC

av Janne.S

Kapitel #2 Färg.Innan man sätter klorna i sin nyinköpta färgspruta så finns det ett par saker att beakta innan man börjar måla för glatta livet.

1. Skaffa ett dragskåp eller liknande eller sitt i ett väl ventilerat rum!
2. skaffa munskydd/andningsmask med partikelfilter!

Även om man sysslar med giftfria färger/lösningsmedel så är det fortfarande inte bra att dra ner partiklar i lungorna!


Det finns ett otal färgfabrikat och de flesta går att blåsa med en airbrush. Det som är den stora skillnaden är egentligen inte fabrikatet utan vad för sorts
färg det är. I huvudsak kan man säga att det finns 3 olika sorters färger som används av modellbyggare: 1 Akryl, som är lösligt i alkohol och vatten. 2 Enamel, som är oljebaserat och löses med lacknafta coh förtunning.
3 Lackfärger, lösligt med standardförtunning, cellulosathinner m.m.

Vissa modellbyggare föredrar det ena eller den andra typen av färg....eller så blandar man friskt som jag Very Happy Alla färger har fördelar och nackdelar men i huvudsak handlar det om tycke och smak. Man kan säga att färgerna luktar värre i samma ordning som jag räknade upp de tre och är hälsovådligare i samma proportion.

Men oavsett vilken sorts färg man än använder så är det viktigt hur man förtunnar den innan man ska börja blåsa! Det finns färger som är färdig förtunnade redan i flaskorna/burkarna men de flesta får man förtunna själv och då gäller det
att ha rätt lösningsmedel och att kunna bestämma proportionerna av färg och lösningsmedel för att få en bra blandning. En dålig blandning ger oönskade effekter när man blåser färgen, jag tänkte jag skulle förevisa detta.


Bra och billig utrustning för detta hittar du på närmsta apotek. Sköljsprutor att dosera färgen med och medicinkoppar att blanda den i(det finns även lock at köpa till kopparna och de klarar rätt kraftiga lösningsmedel!)

Som sagt andningsmask med partikelfilter är viktigt! det finns även engångs målarmasker med partikelfilter som den jag har här.
Jag drar upp lite färg, Tamyia acrylfärg i det här fallet, och lösningsmedel och blandar i koppen medels en tandpetare.Proportionerna varierar beroende på vilken målningsteknik man använder men det är överkurs just nu utan den grundläggande blandningen är någonstans kring 2 delar färg och 1 del lösningsmedel och
3/5 delar färg och 2/5delar lösningsmedel. Känn efter och prova tills du är nöjd!
Om man fått till blandningen rätt ser man genom träffbilden, prova alltid sprutan på en bit papper eller kartong innan du börjar blåsa på din modell!


Det här är en klassisk träffbild om du har för lite lösningsmedel eller för dåligt tryck i sprutan.

Så här ser träffbilden ut om du har för mycket lösningsmedel eller blåser på för högt tryck
Det här är lagom bilden Very Happy

Vilket tryck ska man köra med på kompressorn då?
mellan 1.5 och 3 kilos tryck är alldeles lagom....ju finare linjer man vill blåsa desto lägre tryck.


Detta om färg! I nästa kapitel så blir det lite praktiska övningar för att bli kompis med sprutan!

 

 

Kapitel #1: Vilken spruta ska jag ha?      

Kapitel #3: Bli kompis med din spruta!   

IPMS-Göteborgs forum