2009-06-08 13:41 #0 av: ElLobo

Kapitel #3 i Jannes Airbrush ABC.

Jannes Airbrush ABC

av Janne.S

 

Kapitel #3 Bli kompis med din spruta!


Nu har man sprutan, kompressorn och man kan blanda färg! Nu är det väl bara att rocka loss?

Ja jo, det kan man väl...men det lär inte bli så bra. Som vilket annat redskap från tandpetare till Shelby Mustang så är det brta om man får lite kläm på hur man gör.
Att bli lite kompis med sprutan, att få den att göra det du vill och inte tvärt om.

Eftersom jag bara har double action sprutor så blir det en sådan jag tänker lära ut. Det här är min GP spruta, det vill säga general purpous, med den han jag blåsa hyfsat stora områden och hyfsat tunnt. Det är en Iwata HP-CH med en 0.3 mm nål.

och det här är min kompressor, en Werther Model 2, jag köpten den för 8 år sedan och den funkar bra än ...jag kan plåga upp den i knappt 2 kilos tryck.För att komma närmare sin spruta så måste man se hur den uppför sig under olika förutsättningar. Det finns 3 grundläggande parametrar i sprutmålande: 1. avstånd från munstycket till objektet, 2. tryck och 3. mängden färg.
Alla övningar görs med fördel på antingen papper eller kartong.

OBS!
ALLtid när man målar med airbrush så ska man börjaoch sluta utanför objektet! dels brukar det kan komma lite "splutter" från sprutan när man börjar och dels så kommer det bli en fläck där du börjar och slutar dina drag! Och det är alltid bättre
att blåsa flera gånger än ett enda tjockt streck!

Det övre strecket är fel och det undre rätt!
Att tänbka på också är att sprutan ska röras i lugnt och jämnt tempo över ytan för att träffbilden ska bli jämn!
Övning 1.
Blås streck över papperet med fullt färgflöde och reglera endast trycket, alltså för spaken på sprutan så långt bak den kommer och tryck ner knappen lösare och lösare för varje streck!
Munstycket är ca 15 cm från papperet. Se hur färgflödet ändras!

Övning 2.
Nu gör vi tvärt om, fullt tryck, tryck ner knappen till max och reglera färgflödet genom att föra spaken längr och längre fram för varje streck du blåser!
Samma avstånd från papperet som föregående övning.
Övning 3.

Ha fullt tryck och fullt färgflöde och håll munstycket 20 cm från papperet. För sprutan närmre och närmre papperet för varje streck!

Det är de 3 huvud parametrarna, fortsätt att göra om övningarna för att bekanta dig med hur sprutan uppför sig när man ändrar en av parametrarna åt gången! det kommer ta en stund innan man vänjer sig och rörelserna kommer naturligt.
Men när man börjar få kläm på det här så är det dags att börja med lite avancerade saker som att förändra parametrarna i samma rörelse! Det är inte så lätt som många tror faktiskt! I samma rörelse ska du reglera luft, färg och avstånd till objektet!
Det kräver en del koordination och är något som man bara kan träna sig till!


Övning 4.
Börja från "noll", alltså inget tryck eller färg.....öka bådet tryck och färg successivt när du drar strecket så det blir en bula i mitten och sedan sänker du tryck och färgflöde successivt!
Och rör sprutan fram och tillbaka mot papperet i samma rörelse!

Övning 5.
Prickar. nästan samma som föregående övning...istället för streck så gör du prickar
Övning 6.

Volanger. samma som tidigare men att man gör "krusiduller" över papperet
Med dessa grundläggande övningar så kommer kommer man att kunna lära sig att kontrollera sprutan till en grundläggande nivå och sedan är det bara att ge sig ut och experimentera med avancerade målningstekniker som man ser beskrivna i olika byggtrådar och artiklar i tidningar.
Kom ihåg att alltid ha ett papper eller en bit kartong till hands när du ska börja måla, testa träffbilden inna du börjar måla "skarpt" och ha gärna en risig gammal modell som du kan testa att göra nya saker på!

Övning ger färdighet och tålamod är en dygd...kom ihåg det Very Happy

Lycka till!

 

 

 

Kapitel #1: Vilken spruta ska jag ha?      

Kapitel #2: Färg   

IPMS-Göteborgs forum