Recensioner

Månadens boktips, april

2010-04-01 23:15 #0 av: JaguarMkVII

Den här gången ägnar vi oss åt referenslitteratur...

9780851779560_large.jpg

 

Som skönlitterärt verk kommer den här boken aldrig att få någon uppskattning… Här pratar vi blytung referenslitteratur. ”The Anatomy of the ship” är en serie böcker som idag uppgår till 38st och spänner från Columbus tid fram till våra dagar. HMS ”Belfast” har en ärorik historia men den berörs på bara några få sidor, resten är ritningar inklusive en ritning i 1:350 som man kan vika ut. Ritningarna beskriver hur hon såg ut både under kriget och efter den större ombyggnad som skedde efter kriget. Det finns både översiktsvyer och ett stort antal detaljritningar i större skala. Vad jag kan se så är det fullt tillräckligt för ett scratchbygge. Fartyget är bevarat och ligger i dag förtöjt i Themsen som museum. Boken har ISBN 0851779565 och går att hitta bland annat på www.amazon.com Hur ser det ut på modellfronten? Förutom Airfix utmärkta sats i 1:600 finns det mig veterligen ingenting. White Ensign Models gör en fotoets-sats till Belfast som kan rekommenderas.

Anmäl
2010-04-02 01:58 #1 av: denstore

Jag har några stycken ur Anatomy-serien, och kan instämma med att de är bra för den som enbart söker referensritningar och liknande. Dock så tycker jag att de är lite i tråkigaste laget, och ofta lämpar de sig mer för scratchbyggare än de som vill bygga modeller. För oss som bygger färdiga plastmodeller, så är t.ex. ShipCraft-serien betydligt mer givande. Men visst, det är gosig känsla i Anatomy-böckerna. Intrepid-boken är nog min favorit.

Jag gick den guidade touren på Belfast för drygt tjugo år sedan. Skulle varit kul att åka dit och göra det igen, nu med mer vuxna ögon.

Anmäl
2010-04-07 09:47 #2 av: Magnuzk

1979 var jag ombord på Befast, fast utan guide, som jag minns det. 2002 var jag i London igen, men kom aldrig ombord då, utan såg fartyget från en bit bort. Håller med dig om att det skulle vara kul att åka dit igen och gå en tur med guide.

1979 fastnade jag vid en av lv-kanonerna som man kunde sitta vid och vrida på. När man lade in pengar startade en inspelning av en attack och det gick att manövrera kanonen. Satt där ett bra tag, tills det verkade som om allt pajjade. Ho ho. Farsan och jag gick därifrån för säkerhetsskull.

Anmäl
2010-04-07 23:13 #3 av: Proosen

Jo, Belfast har man kravlat omkring i, tror det var i början av 90-talet då jag och blivande hustrun fastnade i London under en tågluffning i europa.

Har HMS Hood i samma serie och visst är det tung referenslitteratur, hade någon fantasi om att det skulle vara kul att bygga i 1/72 någon gång!

Stor som en kanadensare skulle hon bli i den skalan så jag tror jag avstår.

 

Niclas

medarbetare på Modellbygge iFokus!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.