Recensioner

Månadens boktips, maj

2010-05-02 22:56 #0 av: JaguarMkVII

Den här gången handlar boktipset om Atlantvallen som byggdes som den västliga utposten av "Festung Europa".

 

Ibland är det trevligt med något rejält annorlunda och den här gången är det dags för det. Månadens boktips är "The Atlantic Wall from Nymindegap to Skallingen". Jag hittade den på bunkermuséet i Hanstholm för några år sen. Den gavs ut av Blåvandshuk Egnsmuseum och vad jag kan se efter en googling på ISBN-numret skall den fortfarande gå att få tag på.

Boken behandlar en stor del av den tyska Atlantvallens danska befästningar under andra världskriget. Den börjar med en översikt av beslutsfattandet och krigssituationen totalt sett för att sedan övergå till en beskrivning av olika typer av befästningar som användes. Större delen av boken handlar i mer detalj om de olika platserna där det byggdes befästningar. I bokens slutkapitel beskrivs hur man röjde upp efter kriget. Det har dock på senare tid kommit fram att man inte var så noga med Genéve-konventionen utan använde sig i hög grad av krigsfångar vid minröjningen. Idag finns mycket av befästningarna kvar men dock totalt rensade på allt vad materiel heter. Ett undantag är bunkermuséet i Hanstholm där det finns mycket bevarat, dock inte den stora kustartilleripjäsen som nådde nästan halvvägs till Norge. För mig har det här varit mer eller mindre en guidebok under semestrar i Danmark då man kunnat göra intressanta utflykter och vetat vad man tittat på.

 

Referenser:

ISBN 87-980646-8-1

http://www.museumscenterhanstholm.dk/

Anmäl
2010-05-03 03:37 #1 av: StefanW

Intressant bok, då man förhoppningsvis kommer iväg till Danmark på semestern i år!

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2010-05-05 00:15 #2 av: PonCar

Ja, man ska verkligen inte underskatta läsvärdet hos diverse skrifter utgivna av lokala museer eller föreningar. Kollade förresten i efterhan på SVTPlay på en intressant dokumentär om D-day och specifikt varför de allierades förluster blev så skrämmande stora vid speciellt Omaha Beach. Bl.a intrssant om en "amatöraekeolog/historiker" om håller på med kartläggningar och utgrävningar av igenfyllda/begravda delvis tidigare okända tyska befästningsverk och pjäsplatser.

Anmäl
2010-05-05 00:52 #3 av: StefanW

Dagen D - Slaget vid Omaha

Längd: 49 minuter 28 sekunder, på SvtPlay

Passa på att titta! Denna video finns tillgänglig t.o.m. tor 13 maj

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2010-05-05 19:02 #4 av: [Henke29]

Tack stefan att du la upp den länken :)
Den ska ja kika på innan den 13may

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.