Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Diorama

Sjöflygdepå vid Tvären 1943 -- del 3

2010-12-12 23:24 #0 av: ElLobo

Bygge av sjöflygdepån fortsätter.

bild av dioramat under vattengjutning

 

PonCar bygger ett imponerande diorama över hur en av krigsårens sjöflygdepåer vid Tvären utanför Nyköping såg ut.

Här fortsätter hans arbete med dioramat. Vill ni läsa hur det började, så hittar ni det i del 1 och del 2.

 

Anmäl
2010-12-13 07:49 #1 av: WilcoX

Glömde ju säga hur snyggt detta bygge blir Skrattande

Riktigt snyggt i varje fall !

Anmäl
2010-12-13 16:07 #2 av: PonCar

Pust...Det blir en riktig följetong detta bygge! Hoppas ni har tålamod... Två skikt med "Modellwasser" hann jag lägga i fredags, innan dan -och plasten- var slut (och jag ganska groggy...). "Läckorna" vid kanten mot pappsargen tätade jag innan skikt nr 2 med lite halvstelnade, geleaktiga klumpar Modellwasser, duttade på lite svart/blå akrylfärg. Det verkar ha gått vägen! Gjutomgång nr 2 läckte inte alls ut lika mycket -men lite droppade det ändå. Tipset om att använda "sarger" av plast istället för kartongpapp är nog inte dumt. Nu verkar det dock tätt hela vägen.

 

Anmäl
2010-12-13 16:15 #3 av: PonCar

Har nu på e-m "laverat" ovanpå de två plastskikten med kraftigt utspädd oljefärg o terpentin. Tunna transparenta lager blågrönt, blåsvart, och så lite brun-grön-beige närmast stranden och inne i själva "parkeringsfickan". Oljefärgen verkar trivas bra ihop med gjutplasten. Frun meddelade nyss att ytterligare ett paket från Tåg & Hobby har anlänt -det är resten av "Modellwassret". Räknar med att gjuta åtminstone två skikt till innan jag är uppe i rätt "vattennivå". Blir väl morgondagens projekt. Laveringen mellan skikten är tänkt att skapa lite extra djupverkan åt det hela -så att vattnet verkligen ger sken av att bli gradvis djupare ju längre ut från stranden man kommer. Och så är ju Östersjöns vatten sällan helt kristallklart heller, utan lite grumligt.

 

Anmäl
2010-12-13 21:35 #4 av: Hektor

Som sagt: grymt bra! Är nyfiken på hur det blev med de "nedsänkta! pontonerna? Påverkade Modellwassret dem - eller?

Anmäl
2010-12-13 23:01 #5 av: PonCar

#4 Än så länge har inget hänt med pontonerna i alla fall, men just nu är "vattnet" bara ca 4 mm djupt, så det är bara en liten del av dem som är fastgjutna just nu. I morgon ska jag lägga på ytterligare två skikt, så att det blir ca 8 -10 mm djupt, så att vattennivån hamnar i rätt läge i förhållande till pontonerna. Innan jag började gjuta fast planet testade jag på några bitar plasticard i en liten skål med Modelwasser och de påverkades ingenting. Men man bör nog inte hälla på för tjockt med flytplast i varje skikt, för när det härdar alstras en del värme -ju tjockare skikt, desto varmare blir det! Max 5 mm/gång rekommenderas enl tillverkaren (Faller).

En utmaning blir att försöka skapa små krusningar på "vattenytan" i sista skiktet. Ett knep är tydligen att blåsa med en hårtork i precis rätt tid innan plasten börjar härda. Får se om det funkar -har i alla fall lånat en mini-hårfön av frun... Annars blir det ju en i stort sett spegelblank vattenyta. Annars kanske man kan "dutta" med en träspatel eller nåt innan det blir för hårt? Bara å testa...Friskt vågat-hälften vunnet heter det ju!

Anmäl
2010-12-14 12:06 #6 av: WilcoX

#PonCar

Använd Water effect i stället

Det funkar väldigt bra, och är lättjobbat.

Jag skulle inte använda en hårtork på ett sådant fint, och ömtåligt diorama!

För att få rätt vågor så måste du ju blåsa in mot land, och jag har svårt att tro att det är direkt bra för resten av ditt VÄLDIGT fina bygge.

 

Anmäl
2010-12-14 20:30 #7 av: PonCar

#6: Hej, kan lugna dig med att det faktiskt gick bra med hårtorken! Löv och "barr" sitter kvar. Inte för att det blev några jättevågor direkt, men lite "rörelse" i vattnet blev det i alla fall. Tänkte att det får vara en ganska vindstilla sensommardag vid havsviken. Men tack för tipset om Water effect -verkar helt klart användbart om man vill ha lite blåsigare vattenytor! Har nåt liknande på burk som kallas "Gel Denso" (akrylbaserat).

#4 Flygplanets flottörer verkar ha överlevt de sista plastskikten också, utan synbara men.

Det som inte märktes nämnvärt var "laveringen" jag gjorde med oljefärg innan de två slutliga skikten las på. Verkar i stort sett ha absorberats av flytplasten. Sista jag gjorde i e-m var att lavera igen ovanpå det sista skiktet, för att "mörka ner" vattnet lite. kanhända ytan blir lite matt av terpentinet, så imorgon tar jag med mig lank Oceanlack och "toppar" med den. Hoppas denna vattenbaserade lack funkar ovanpå plast och oljefärgslavering bara. Fördelen är att den torkar snabbt och inte luktar så himla mycket. Kollegorna börjar få nog av doftsensationer nu...

Bilder kommer imorgon, när jag hunnit fota i dagsljus.

Anmäl
2010-12-15 14:35 #8 av: PonCar

Här kommer så lite bilder... Laveringen ovanpå plastvattnet tar sin lilla tid att torka. Är fortfarande lite klibbigt. Men den gav i alla fall önskad "djupeffekt". Får se hur matt ytan blir när laveringen väl har torkat ordentligt -än så länge ser det helt ok ut, där de lite mattare fläckarna ser ut som krusningar på den i övrigt blanka ytan. Törs inte lägga på någon vattenbaserad klarlack innan oljefärgslaveringen genomtorkat ordentligt. Kanske kommer det inte behövas heller.

 

Anmäl
2010-12-15 14:40 #9 av: PonCar

Här i lite annan vinkel...

 

 

Anmäl
2010-12-15 14:43 #10 av: PonCar

Är i valet å kvalet om jag borde lägga på ett lager "Gel Denso" vatten (är som Magic water) för att skapa lite mer vågor på ytan. Men risken är att man börjar överarbeta det hela...

Hur som helst får den sista oljefärgslaveringen se till att torka ordentligt först innan jag bestämmer om jag ska göra nåt mer, eller om det får vara som det är.

 

Anmäl
2010-12-15 14:50 #11 av: PonCar

Avlägsnade ju också kartongpapp-sargerna igår när allt hade stelnat. Å jisses vilken häftig effekt gjutplasten hade åstadkommit i styroliten bakom! Rena isgrottorna! Kanske ett tips till ett ubåtsdio "under polarisen"? Naturligtvis ska jag sätta dit något slags snyggare ram eller sarger/lister istället för kartongpappen så småningom. Var in till en lokal bygghandel i morse å frågade efter tunn fanér, men det hade de inte. Tänkte man kunde skära till nåt slags ram/sarg av fanér. Får se vad jag kan hitta...

Tur att gjutplasten är såpass stabil -annars hade det varit risk för underminering av hela sjön...

 

 

Anmäl
2010-12-15 15:39 #13 av: PonCar

Börjat testa lite olika figurplaceringar också... tänkte en liten mekarscen vid ena flottören, med nyfiken åskådare på bryggan -kanske lastbilschaffisen?

 

Anmäl
2010-12-15 16:00 #14 av: PonCar

Och så ett par lite arbetsskyggare individer vid stenkajen... Han som sitter ska ha ett metspö tänkte jag!

Anmäl
2010-12-15 20:55 #15 av: PonCar

Och undrens tid är inte förbi! efter ca 4 veckors väntan anlände så äntligen de beställda bränsletunnorna + tillbehör från "Tracks & Troops". Är postgången alltid så seg från Tjeckoslovakien?

 

Anmäl
2010-12-17 11:38 #16 av: PonCar

Bestämde mig idag för att trots allt ge lite mer liv å rörelse åt vattnet. Dessutom verkar ju det sista lagret oljefärgslavering aldrig torka ordentligt (fortfarande klibbigt och drar åt sig damm) så för att ge en förhoppningsvis klibbfri yta penslade jag på Gel Denso acrylig water ( från Vallejo). Har inte använt det så mycket förr -bara till att täta springor mellan tex båtskrov och "spackelvatten", så det blir spännande att se hur det artar sig när det torkat. När man lägger på det ser det ut som tjockt vitlim.

Men när det väl torkat ska det bli i stort sett helt transparent... Efter denna bild togs här jag här och var duttat med en lite mindre pensel också, så det inte blir så regelbundna "vågor".

 

Anmäl
2010-12-17 14:05 #17 av: jockeiskogen

Riktigt fint bygge! Jag håller själv på med en b17a just nu. Har du en exakt förlaga till dioramat eller är det en fri tolkning? Det hade varit kul att se förlagan på bild om sådan finns!

Anmäl
2010-12-17 15:57 #18 av: PonCar

#17: Hej "Jocke"! Resterna av dessa flygplansvärn finns ännu kvar inom gränsen för det naturreservat där min arbetsplats ligger. Det är Nynäs naturreservat vid kusten ungefär mitt emellan Nyköping och Trosa/Vagnhärad. (www.nynasslott,se). Dioramat bygger på de uppmätningar jag har gjort på platsen, men det ända man ser idag förutom själva ingrävningen i strandlinjen är förmultnade rester av värnens träskoning, skogsvägen och rester av stenkajen en bit ifrån. Totalt finns fem sådana värn och vid ett av dem har vi satt upp en informationstavla. När det gäller plåtskjulet är det en "fri fantasi" och likaså har jag "komprimerat" ihop terrängen lite för att få ett lite mer spännande landskap. Dvs egentligen ligger bergknallarna något längre bort i förhållande till värnet. Har intervjuat f.d F2 (Hägernäs sjöflygflottilj)-flygare m.fl, men minnena av just denna "bas" vid Tvären-fjärden är mycket vaga tyvärr. Har även sökt (dock bara på nätet) efter bl.a specifikationer om hur sådana här "korttidsbaser" skulle anläggas, men har tyvärr inte funnit något.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det är en kombination av faktiska förebilder och fri tolkning.

Roligt att du gillar diot. Glad

 

Anmäl
2010-12-17 19:47 #19 av: PonCar

Och så här såg det ut i eftermiddags efter att ha torkat några timmar -inte riktigt torrt i de tjockare partierna...Det vitaktiga blir också genomskinligt så småningom.

 

 

 

Anmäl
2010-12-17 23:17 #20 av: TommiN

Riktigt tjusigt bygge!

Anmäl
2010-12-17 23:21 #21 av: zoncar

Vad finns att säga förutom sjukt snyggt bygge!!??

Anmäl
2010-12-18 01:30 #22 av: sponny

Mycket snygga vågor. Skulle tro att det var rätt beslut att ta.

Anmäl
2010-12-18 12:45 #23 av: PonCar

Ja, jag tycker det blev klart bättre. Bara flytplasten gav ett lite livlöst intryck och man fick mera känslan av blankis snarare än vatten.

Nu stundar två veckors besök hos svärmor i Borås, så nu får diot vila tills jag kommer hem igen. Har börjat måla figurerna iallafall. De och så lite bränsletunnor i skjulet och kanske några på kajen är det som fattas nu, innan det blir helt klart.

Anmäl
2011-01-14 16:25 #24 av: jockeiskogen

Hur har det gått med bygget? Har du kommit igång igen efter helgerna?

Nu är iallafall jag sugen på att få se en uppdatering :)

 

MVH Jocke

Anmäl
2011-01-14 21:39 #25 av: PonCar

Nja, har tyvärr inte hänt så mycket mer efter "juluppehållet", dels pga jobbet, dels pga sjuk katt hemma. Målning av "gubbar" har fortsatt och så har ju vattnet fått lite "vågskvalp" också. Blev rätt ok tycker jag nog.

 

 

Anmäl
2011-01-14 21:43 #26 av: PonCar

Lägger in en liten stämningsbild till, från en "spion" som smyger i buskarna på landbacken kanske?

 

 

Anmäl
2011-01-14 22:35 #27 av: ElLobo

Läcker sistabild! Glad

 

Anmäl
2011-01-14 22:50 #28 av: Sven-Erik

Detta är ett så sjukt inspirerande bygge! Kastar allt mitt gamla pansar och börjar bygga flygplansdiorama istället. Tummen upp!!

 

Anmäl
2011-01-15 11:24 #29 av: PonCar

#28: Kul att man kan inspirera andra med sina egna trevande försök och experimenteranden! Men inte ska du kasta ditt pansar Sven-Erik!!Förvånad. Det går väl att göra otroligt spännande pansardioraman också.

Nej, nu tänkte jag ta en stund å kolla på episod 2 av "The Pacific". Sjaffade boxen åt mig själv i "julklapp" eftersom jag ändå förstod att det skulle vara kört att få ro att följa serinen på TV nere hos svärmor... Katt-i-tratt (Jumbo) är medåskådare i soffan.

Anmäl
2011-01-15 17:39 #30 av: [Henke29]

Otroligt snyggt dio du håller på med Skrattande
Väldit kul att få se detta bygge..

Anmäl
2011-02-02 17:29 #31 av: PonCar

Lite uppdatering på sjöflygfronten...

Har inte hunnit göra så mycket med detta de senaste veckorna, men diot har i alla fall fåt en lite snyggare inramning i form av 3 mm kontursågad plywood som målats ljusgrå. I framkant blev det en ganska stor glipa mellan "vattnet" och plywoodlisten, så där fyllde jag ut med lite svart silikon. Visserligen glipar det litet här och var runt om mellan landskap och "sarg", men där stör det inte så mycket.

Lite bränsle-/oljefat har målats och jag testar lite olika placering av dessa (några på lastbilsflaket, några på kajen, några i skjulet...) och "gubbarna" är nästan färdigmålade. Ska bara få en lite sista "touch-up" och vädring, så de inte ser alldeles för nytvättade ut!

Sen får det väl i stort sett vara klart tror jag.

Anmäl
2011-02-02 17:31 #32 av: PonCar

En bild från andra hållet...

 

Anmäl
2011-02-02 18:04 #33 av: Azgaron

Mycket snyggt och välgjort dio!

 

Anmäl
2011-02-02 20:20 #34 av: starhawk

Snyggt PonCar men skall du inte sätta en plexihuv över det där dioramat?

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2011-02-03 16:01 #35 av: Hektor

Det här är ju bara så bra som det kan bli!

// K 

Anmäl
2011-02-03 22:12 #36 av: PonCar

#34. jag har faktiskt en glasmonterkupa i 5mm glas som jag tänkte sätta över diot, åtminstone när det är utställt här på Nynäs. Funderar på om jag borde limma fast lastbil och plåtskjul, eller om jag lika gära kan låta det vara löst, så man kan flytta på det om man nån gång skulle vilja...

Anmäl
2011-02-03 22:29 #37 av: IKV91

Mycket, mycket snyggt bygge och diorama.

 

Roger

Anmäl
2011-02-04 16:09 #38 av: AndersE

Jag tycker det här projektet har utvecklats fantastiskt och det har varit mycket trevligt att få följa det. Slutresultatet överträffar mina förväntningar. Mycket fint!

Gratulerar!

 


Anmäl
2011-02-04 18:00 #39 av: petzon

Sjuuuuukt snyggt. Måste ta mig en tur till Nynäs i sommar och beskåda underverket i verkligheten

Anmäl
2011-02-04 20:52 #40 av: PonCar

Funderar på om jag ändå skulle ta och anmäla diot till IPMS open i mars? Inte för å tävla om nåt pris eller så, men det är ju alltid kul om fler kan få se vad man byggt. Nån som vet vilka regler som gäller och vilka krav man måste uppfylla för att få va med?

Anmäl
2011-02-04 21:06 #41 av: ElLobo

Regler till Modellexpo 08-Open

 

Anmäl
2011-02-05 00:48 #42 av: PonCar

#41: Tack så jättemycket. Ska ta och kolla igenom detta lite mer orentligt vid tillfälle. Verkar ju inte vara alltför "stränga" kriterier för att få delta.

Anmäl
2011-02-05 13:54 #43 av: JaGa

Urläckert dio...   Hoppas du dyker upp på OPEN så man kan få se mer av den...  Kanooonfin...

 

mvh / Janne

Anmäl
2011-02-08 15:37 #44 av: PonCar

Nu äntligen börjar "gubbsen" anlända till arbetsplatsen...

Han i grå overall tänkte jag är lastbilschaffisen som nyfiket beundrar den imponerande maskinen.

 

Anmäl
2011-02-08 15:40 #45 av: PonCar

Och här en scen från stenkajen...

Här verkar man inte ha så brådis att lasta tomfat på lastbilsflaket...Finns ju roligare saker att göra, som att meta till exempel!

Med på diot finns också en kille som kommer cyklande längs skogsvägen, men han, eller rättare sagt cykeln, tappade lite färg och blev knallblå igen under monteringen, så han får vänta med att fotas. Sen har jag en något kortvuxen pilot kvar hemma som jag också tänkte skulle få vara med på ett hörn nånstans. Han sitter alltså inte i planet, utan står upp. Airfix-gubbarna (RAF-personal) var betydligt kortare i rocken än de högresta tyskarna från Preiser!

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.